torstai 10. joulukuuta 2015

Uusi Suomi: KRP:ltä uutta tietoa: Kahta irakilaista epäillään 11 murhasta

Uusi Suomi: KRP:ltä uutta tietoa: Kahta irakilaista epäillään 11 murhasta 10.12.2015
MTV: KRP:n tutkinta laajeni – kahta epäillään 11 terrorismimurhasta

Keskusrikospoliisi kertoo uutta tietoa tänään ilmi tulleesta terrorismitutkinnasta.
KRP pidätti tiistaina Forssan seudulla kaksi irakilaista miestä Suomessa. 23-vuotiaita irakilaisia epäillään yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa Irakissa tehdystä murhasta. KRP:n mukaan miesten epäillään toimineen Isis-järjestön jäseninä. Rikoskomisario Jari Räty vahvistaa, että epäillyt ovat veljeksiä.

KRP:n mukaan tutkittavat murhat on tehty samalla kertaa ampumalla kesäkuussa 2014 ja liittyvät niin sanottuun Camp Speicherin taisteluun. Lue Camp Speicherista lisää tästä.

- Miesten epäilleen surmanneen ampumalla yksitoista aseetonta ja puolustuskyvytöntä järjestön vankia. Tilanteesta Isis on tehnyt propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä, KRP kertoo.

Rädyn mukaan uhrit olivat ilmeisesti Irakin armeijan kadetteja.

Keskusrikospoliisi kertoo päässeensä tapauksen jäljille oman tiedonhankintansa avulla ja selvittäneensä asiaa muutaman viikon ajan. KRP tekee yhteistyötä tapauksessa Suojelupoliisin kanssa.

Poliisin mukaan miehet ovat tulleet Suomeen tämän vuoden syyskuussa. Heitä on kuultu ensimmäistä kertaa tänään, kertoi rikoskomisario Räty tiedotustilaisuudessa.

Rädyn mukaan keskeinen asia tutkinnassa on epäiltyjen tunnistaminen Isisin propagandavideolta. Räty kuitenkin toteaa, että videot ovat hyvälaatuisia. Hän kertoo myös, että kyseisessä videossa surmaajat eivät käytä naamioita.

- Kyseessä on syytä epäillä -kynnys, jolla aloitetaan tutkinta. Tietysti se ei tarkoita sitä, että tästä tuomiot näin tulisivat, vaan hanakasti aloitamme näistä tutkintoja, kun syytä epäillä -kynnys ylittyy, Räty sanoi.

Rädyn mukaan tutkinnassa käytetään todisteina myös "henkilökertomuksia", joiden sisältöä hän ei sen tarkemmin toistaiseksi avaa.

Epäiltyjä esitetään huomenna vangittaviksi Tampereen käräjäoikeudessa.

Räty ei vahvista epäiltyjen turvapaikanhakijastatusta. Hänen mukaansa tarkkaa tietoa ei vielä ole siitä, mitä reittiä miehet ovat tulleet Suomeen.