torstai 10. joulukuuta 2015

MTV: Vastaanottokeskukset vihan kohteena – jo kymmenen hyökkäystä syksyn aikana

MTV: Vastaanottokeskukset vihan kohteena – jo kymmenen hyökkäystä syksyn aikana 10.12.2015
Aamulehti: Poliisitarkastaja: Liikehdintä vastaanottokeskusten lähellä lisääntynyt

Vastaanottokeskuksiin kohdistunutta häirintää on tapahtunut viime kuukausina tasaiseen tahtiin, kerrotaan Poliisihallituksesta.

Vakavampia tapauksia, kuten polttopulloiskuja, on ollut kymmenkunta. Sen sijaan muuta häirintää, kuten kivien heittämistä ja autolla ajelua pelottelutarkoituksessa vastaanottokeskusten ympäristössä, on esiintynyt kymmenittäin.

– Iskuissa on toistaiseksi säästytty ihmishenkien menetyksiltä. Polttopulloilla leikkiminen on kuitenkin vakava asia. Siinä voi tulla isoja uhrilukuja, muistuttaa poliisitarkastaja Marko Savolainen. Hän viittaa myös viime aikoina uutisoituihin tapauksiin, joissa tyhjissä majoitustiloissa on syttynyt tulipaloja.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että asialla ovat olleet yksittäiset porukat ja henkilöt, ja usein päihtyneinä vielä. Mitään valtakunnallista, yhdestä pisteestä organisoitua toimintaa ei näytä olevan.

Savolainen ei ota kantaa Tampereen Rautaharkossa syttyneeseen tulipaloon, koska siinä tutkinta on kesken.

Mitä enemmän esimerkiksi polttopulloiskut saavat tekijöidensä hakemaa julkisuutta, sitä enemmän ne Savolaisen mukaan yleistyvät.

Viime aikoina on uutisoitu turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista ja naisten ahdistelusta. Savolaisen mukaan on odotettavissa, että jatkuessaan ne voivat vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja lisätä häirintää ja iskuja turvapaikanhakijoita kohtaan. Hän muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden majoitustilojen turvallisuudesta vastaa toiminnan järjestäjä.

– Myös vastaanottokeskuksissa ilmapiiri on kiristymässä. Mitä pitempään prosessi kestää, sitä hankalammaksi tilanne muuttuu. Kun samoissa tiloissa on paljon nuoria miehiä, ja jos kuvaan tulee päihteitä sekä uskonnollisia ja etnisiä ristiriitoja, tappeluherkkyys lisääntyy. Palautukset voivat lisätä levottomuuksia.

Savolaisen mukaan turvapaikanhakijoihin liittyviä hälytystehtäviä on kuitenkin melko vähän, alle yksi prosentti kaikista hälytyksistä.

_________________________________

Aamulehti: Poliisitarkastaja: Liikehdintä vastaanottokeskusten lähellä lisääntynyt

Liikehdintä vastaanottokeskuksien lähistöllä on lisääntynyt viime viikkojen aikana, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Reenin mukaan vastaanottokeskuksiin on kohdistunut pääosin vahingontekoja ja erilaista häiriköintiä, kuten huutelua ja uhkailua.

- Syyskuussa tällaisista tilanteista raportoitiin aktiivisesti. Tilanne rauhoittui jossain määrin lokakuussa, mutta nyt viime aikoina tällaisista tapauksista on ilmoitettu taas enemmän.

Poliisitarkastaja arvioi, että viimeaikaiset uutiset turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista ovat antaneet kimmoketta uudelle liikehdinnälle vastaanottokeskusten liepeillä.

- Mitään viitteitä järjestäytyneestä tai organisoituneesta toiminnasta ei ole tullut ainakaan omaan tietooni. Kiinniotetut ovat olleet suomalaisia nuorehkoja miehiä, ja taustalla on usein ollut alkoholinkäyttöä.

Reen sanoo, että taustavaikuttimena kiinniotetuilla on ollut maahanmuuttovastainen ajattelu.

- Tyypillisintä on, että pienellä miesporukalla, alkoholin voimalla, on lähdetty autolla ajelemaan vastaanottokeskusten pihaan häiriköimään. Sitten on mahdollisesti heitelty jotain esineitä, kuten kiviä kohti seiniä.

Poliisitarkastajan mukaan vakavia vastaanottokeskuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä, kuten törkeitä tuhotöitä tai tuhotöitä on raportoitu alle kymmenen kappaletta.
- Luvussa ovat mukana onnistuneet tuhopoltot sekä niiden yritykset, mukaan lukien polttopullojen heitot.

Poliisi tutkii parhaillaan Tampereen Rautaharkon vastaanottokeskuksessa torstain vastaisena yönä syttynyttä tulipaloa. Luonnollista syttymissyytä ei poliisin mukaan näytä olevan, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko palo sytytetty tahallaan.

Syksyn aikana on uutisoitu useista vastaanottokeskuksiin tehdyistä tuhotöistä tai niiden yrityksistä. Esimerkiksi Niinisalossa tuhoutui marraskuun lopulla puutalo, joka oli tarkoitettu vastaanottokeskuksen käyttöön. Reen kuitenkin sanoo, että vastaanottokeskuksiin kohdistuvat tuhotyöt ovat Suomessa harvinaisia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan.

- Onhan se erittäin huolestuttavaa, jos näitä alkaa tulla enenevissä määrin. Meillä tämä ei ole ollut varsinainen ongelma.

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen sanoo, että tulipaloriski on otettu aina selvästi huomioon vastaanottokeskusten turvallisuussuunnitelmissa.

- Pelastussuunnitelma täytyy olla aina kunnossa ennen kuin vastaanottokeskus perustetaan, palovaroittimet pitää olla aina tiloissa ja asukkaiden ja henkilökunnan kanssa järjestetään pelastusharjoituksia. Paloturvallisuus on aina ollut ihan keskeistä varautumista.

Poliisitarkastaja sanoo, että poliisi on jo lisännyt näkyvyyttään vastaanottokeskusten lähellä ja vastaanottokeskuksia aiotaan jatkossa sijoittaa lähemmäs poliisiasemia. Reen pitää hyvänä, että myös vartiointia vastaanottokeskuksissa on lisätty.

- Jokaisen olisi myös hyvä pitää mielessä, että hetken päähänpistosta voi koitua erittäin vakavat seuraukset ja rangaistukset. Törkeästä tuhotyöstä tai tuhotyörikoksesta on tuomittu ehdottomaan vankeuteen. Ja tietysti ihmishenget ovat vaarassa.