keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kaleva: Poliisi käynnisti uuden ohjelman: Maa­han­muut­ta­jia yllytetään po­lii­si­kou­lu­tuk­seen

Kaleva: Poliisi käynnisti uuden ohjelman: Maa­han­muut­ta­jia yllytetään po­lii­si­kou­lu­tuk­seen 23.12.2015

Helsingin poliisilaitos aloittaa kaksivuotisen monikulttuurisuusohjelman, jonka tarkoituksena on rekrytoida töihin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista sanoo Lännen Medialle, että tällä hetkellä maahanmuuttajataustaisia poliiseja on liian vähän, Helsingissä vain muutamia.

– Ajatus on, että lähdemme nyt luomaan positiivista käsitystä poliisista maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotta he hakeutuisivat aikanaan poliisikoulutukseen.

Helsingin poliisi aikoo ottaa tet- ja työharjoitteluihin sekä kesätöihin maahanmuuttajataustaisia nuoria yläasteilta ja toisen asteen opiskelupaikoista. Kriteerinä valinnoille on maahanmuuttajatausta.

– Mukana projektissa ovat poliisiammattikorkeakoulu, opetusvirasto ja tietyt oppilaitokset, joita ei vielä tässä vaiheessa mainita.

Alkuvaiheessa pienellä volyymillä

Apulaispoliisipäällikkö painottaa, että harjoittelupaikkoja aiotaan jatkossakin tarjota yhtälailla kantasuomalaisille. Hänen mukaansa kampanja on kuitenkin kohdistettu maahanmuuttajataustaisille, sillä heitä ei tällä hetkellä hae käytännössä lainkaan poliisin palvelukseen.

– Aloitamme ensin pienellä volyymilla. Meillä on rikostorjuntayksikössä, lupahallinnossa ja liikenneturvallisuuden puolella muutamia paikkoja, joihin haemme tet-harjoittelijoita.

Koskimäen mukaan poliisi aikoo jatkossa myös kiertää kouluissa näyttäytymässä, jotta poliisin toiminnasta syntyisi positiivisempia mielikuvia maahanmuuttajien ja myös kantasuomalaisten keskuudessa.

– Poliisin ammattiin liittyy paljon ennakkoluuloja. Esimerkiksi maahanmuuttajasuvuissa saattaa kiertää sellaisia käsityksiä, että poliisiin ei voi luottaa. Haluamme viestittää, että poliisi on lahjomaton, ihmisiä varten ja hyvä työpaikkana.

Poliisin kenttätyössä tarvitaan kulttuurintuntemusta

Poliisilla on tarve maahanmuuttajataustaisille työntekijöille etenkin operatiivisessa toiminnassa, eli rikostutkinnassa ja partiointityössä. Koskimäen mukaan maahanmuuttajataustaiset poliisit toisivat paljon kaivattua kulttuurintuntemusta kenttätyöhön.

– Helsingissä jo noin 15 prosenttia väestöstä on vieraskielistä. Kielen ja kulttuuritaustan ymmärtäminen on etu, kun poliisi kohtaa rikoksesta epäiltyjä tai asianomistajia.

Koskimäki painottaa, että vaikka maahanmuuttajataustaisille poliiseille on tarvetta, heitä ei aiota jatkossakaan suosia poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeissa.

– Hakuvaatimuksista ei tingitä tippaakaan.

Poliisiksi hakevalla on oltava Suomen kansalaisuus, vähintään toisen asteen tutkinto ja b-ajokortti. Lisäksi terveyden on oltava kunnossa sekä henkilön rehelliseksi ja luotettavaksi katsottava.

– Poliisi on tehnyt paljon ennaltaehkäisevää työtä maahanmuuttajataustaisten kanssa, ja viesti kentältä on ollut, että siellä on hyviä tyyppejä, joista voisi kehittyä poliiseja. Nyt luomme formaatin, jolla pyrimme kannustamaan ja jopa yllyttämään näitä henkilöitä hakeutumaan poliisikoulutukseen.

Koskimäen tietojen mukaan vastaavanlaista monikulttuurisuusohjelmaa ei ole vielä käytössä muilla poliisilaitoksilla.

– On tästä keskusteluja käyty muidenkin poliisilaitosten kanssa. Kun poliisiammattikorkeakoulu on tässä mukana, he varmasti jatkavat saatuja kokemuksia muihin laitoksiin.