keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Iltalehti: Poliisi epäilee: Huumekauppa lähti käsistä - turvapaikanhakijat puukottivat myyjää selkään

Iltalehti: Poliisi epäilee: Huumekauppa lähti käsistä - turvapaikanhakijat puukottivat myyjää selkään 9.12.2015

Käräjäoikeus vangitsi tänään neljä 15-17 vuotiasta poikaa tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä epäiltynä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä MTV.

Rikoskomisario Heikki Sandbergin mukaan puukotuksen motiivi on ilmeisesti epäonnistunut huumekauppa.

Epäillyt olivat lähteneet marraskuun 25. päivä iltakuuden maissa Kaisaniemen puistoon ostamaan marihuanaa. He eivät päässeet myyjän kanssa sopuun hinnasta, jolloin ostajat turvautuivat puukkoon.

Noin 20-vuotiasta huumemyyjää iskettiin puukolla selkään. Puukko upposi tuppea myöten noin 10 sentin syvyyteen. Sen jälkeen häntä yritettiin puukottaa uudestaan, mutta uhri sai torjuttua iskuja käsillään, joihin tuli myös vammoja. Hänen vammansa vaativat sairaalahoitoa.

-Uhrilla on käynyt valtava tuuri. Kun puukko lyödään selkään kahvaa myöten, niin yleensä sattuu tosi pahasti ja hengenlähtö on mahdollista, Sandberg sanoo Iltalehdelle.

Epäillyt veivät uhrilta myös tämän kännykän.
Ilmeisesti epäillyt eivät tunteneet myyjää entuudestaan.

- Yksi epäillyistä sanoi kuulusteluissa, että he lähtivät ostamaan marihuanaa puistosta omaan käyttöönsä, ajanvietteeksi. Tiesivät vissiin, missä huumeita myydään. Toistaiseksi ei ole tullut ilmi viitteitä, että osapuolet olisivat tunteneet toisensa entuudestaan.

Nelikko otettiin kiinni Kallion vastaanottokeskuksesta lauantaina.

Epäiltyjen jäljille päästiin Sandbergin mukaan perinteisiä poliisin keinoja käyttäen. Eli poliisi on mennyt tekopaikalle, etsinyt tekovälineitä, selvittänyt majoituspaikkoja ja käynyt läpi massiivisesti turvakameranauhoja.

-Työmäärä on ollut valtava. Yksi iso onnistuminen tuli, kun esille nousi ajatus, että voisivatko tekijät olla turvapaikanhakijoita. Vastaanottokeskuksen turvakameranauhalta näkyy sitten kun epäilty kävelevät tapahtumapäivänä vastaanottokeskukseen sisään. Ajallinen yhteys ja tuntomerkit täsmäsivät.

Epäillyt kiistivät aluksi tekonsa, mutta tuomioistuimen vangitsemispäätöksen jälkeen epäillyt ovat Sandbergin mukaan alkaneet avautua, ja jonkinasteinen tunnustus on saatu pääepäillyltä.

-Tässä on ollut sellaistakin, että uhri ei ollut innokas kertomaan tapahtumista, uhrilla on omat intressinsä, tämä huumausaineasia, olla kertomatta.

Uhri on jo päässyt pois sairaalahoidosta.

- Sen vielä sanon, että tavallisten ihmisten ei tarvitse pelätä. Tässä tapauksessa on ollut kyse huumausainekaupasta.