sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Iltalehti: Facebook-kirjoittelu johti poliisin hyllytykseen - lue esimerkit moitituista viesteistä

Iltalehti: Facebook-kirjoittelu johti poliisin hyllytykseen - lue esimerkit moitituista viesteistä 27.12.2015

Kotkalaisen rikoskonstaapelin yksityiset Facebook-mielipiteet johtivat yt-menettelyyn ja siirtoon toisiin tehtäviin. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Vesa Levonen jätti maanantaina Valtakunnansyyttäjänvirastolle vaatimuksen poliisirikostutkinnan käynnistämisestä esimiehiään kohtaan.

Levonen katsoo, että hänet hyllytettiin täysin lainvastaisesti turvapaikkatutkinnasta alempipalkkaisiin tehtäviin päivittäisrikostutkinnassa.

Levonen oli aiemmin tehnyt tutkintapyynnön poliisipäälliköstä ja apulaispoliisipäälliköstä. Esiselvitys ei kuitenkaan syyttäjän mukaan antanut aihetta poliisirikostutkintaan.

Kopiot jutuista

Vesa Levonen kertoo, että pitkään jatkunut some-kiista hänen ja laitoksen poliisijohdon välillä kärjistyi syyskuun lopulla, kun apulaispoliisipäällikkö tuli hänen työhuoneeseensa paperipino kädessään. Pino koostui Levosen Facebook-sivuilta otetuista kopioista sekä kutsusta saapua yt-menettelyyn.

Laitoksen johto katsoi, että Levosen kirjoitukset ovat olleet sisällöltään sen laatuista, että luottamus hänen kykyynsä hoitaa ulkomaalaistutkintaa objektiivisesti voidaan perusteellisesti kyseenalaistaa.

- Kirjoitukset olivat asiayhteydestään irrotettuja, yksityiseltä Facebook-sivustoltani otettuja, Vesa Levonen sanoo Iltalehdelle.

Parikymmentä vuotta ulkomaalaisasioiden kanssa tekemisissä ollut Levonen on jo vuosia kirjoitellut varsin suoria mielipidekirjoituksia lehtiin. Yksityisellä FB-sivustollaan hän on kommentoinut niin valtakunnallisia kuin paikallisiakin uutisia.

- Kukaan ei ole väittänyt kirjoituksiani lainvastaisiksi, Levonen huomauttaa.

"Ajojahtia"

Kaupunginvaltuustossa keskustan ryhmäpuheenjohtajana vuoden alusta aloittava Vesa Levonen pitää täysin käsittämättömänä ja perusoikeuksiaan loukkaavana, että hänen sananvapauttaan on rajoitettu näin kovin keinoin. Levonen katsoo, että hänellä on valtuutettuna jopa velvollisuus ottaa asioihin kantaa.

- Tässä on kyse pitkään jatkuneesta henkilökohtaisesta ajojahdista. Olen kannellut asiasta myös aluehallintovirastolle, Levonen sanoo.

Levosen ja poliisilaitoksen välisestä kiistasta uutisoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

"Poliisilta odotetaan moitteettomuutta"

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Ossi Lähdesmäki viittaa laitoksen johdon perusteluihin, joiden mukaan luottamus Levosen kykyyn hoitaa ulkomaalaisyksikön tehtäviä objektiivisesti voidaan perustellusti kyseenalaistaa.

Lähdesmäen mukaan Levosen kirjoittelu myös vaarantaa kansalaisten luottamusta poliisin tasapuolisuuteen tehtävien hoidossa.

- Poliisiin käyttäytymiseen kohdistuu erittäin suuri moitteettomuusolettama paitsi virassa myös vapaa-aikana, hän sanoo Iltalehdelle.

Poliisipäällikkö korostaa, ettei voisi kommentoida yksittäisen poliisimiehen virkaan liittyviä kysymyksiä, ellei tämä olisi itse tuonut niitä julkisuuteen.

Lähdesmäen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kaakkois-Suomen poliisilaitoksessa joudutaan puuttumaan yksittäisen poliisin some-kirjoitteluun.

Tällaisia viestit olivat:

Lainauksia yt-menettelyn perusteissa mainituista Vesa Levosen FB-kirjoituksista:

- Lisää vain rutiköyhiä maahanmuuttajia ja pienen, suomalaisen talousalueen verorahat on syöty ennen kuin on edes mitään ehditty ansaita.

- Tännehän on helppo tulla, kun maa ajetaan aivan kuralle, vaikka nyt pitäisi erota eurosta ja laittaa länsirajallekin rajavartijat töihin ja vahvistaa omaa puolustusta eikä päästää turhapaikanhakijoita lisäämään epäjärjestystä, jota nyt hallitus omilla toimillaan lisää.

- Syntyperäisten Suomen kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava, maahan tulevat laittomat siirtolaiset eivät voi nauttia paremmista oikeuksista kuin me täällä omassa rakkaassa kotimaassamme.