torstai 10. joulukuuta 2015

Iltalehti: Äärioikeiston katupartiot liikkeellä useassa kaupungissa - poliisi: "Ei voi hyväksyä"

Iltalehti: Äärioikeiston katupartiot liikkeellä useassa kaupungissa - poliisi: "Ei voi hyväksyä" 10.12.2015

Katupartiot "turvasivat rauhaa" viidessä kaupungissa itsenäisyyspäivän alla. Poliisi tyrmää oikeuden ottamisen omiin käsiin.

Äärioikeistolainen Suomen Vastarintaliike (SVL) kertoo verkkosivuillaan järjestäneensä perjantaina 4.12. katupartiointia viidessä eri kaupungissa. SVL on avoimen kansallissosialistinen liike, joka perustaa ajattelunsa rotukeskeiseen ihmiskuvaan.

Liikkeen jäsenet jalkautuivat "turvaamaan kantasuomalaisten viikonlopun viettoa" Oulussa, Tampereella, Lahdessa, Hyvinkäällä ja Porissa. He kulkivat erityisesti vastaanottokeskusten lähistöllä.

Järjestön verkkosivujen raportin perusteella ilta sujui ilman välikohtauksia.

Partiointia suoritettiin näkyvissä huomioliiveissä, joihin on painettu SVL:n tunnus.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Timo Vuola sanoo Iltalehdelle, että poliisi ei hyväksy katupartiointia millään tasolla.

- Järjestyksenpidon ottaminen omiin käsiin ei ole mahdollista, Vuola sanoo.

- Partiointia ei voi hyväksyä. Yleinen järjestys ja turvallisuus on yksiselitteisesti poliisitehtävä.

Vaikea puuttua

Erityisesti ongelmallista on, että partiointia tehdään vahvasti aatteellisista syistä.

- Tällainen tunnukset päällä, puhumattakaan varusteet päällä, tapahtuva partiointi ei ole missään tapauksessa sopivaa, Vuola sanoo.

Käytännössä poliisi ei voi estää ihmisiä kulkemassa ryhmässä kadulla. Tilanteeseen voi Vuolan mukaan käytännössä puuttua vasta, kun katupartio ryhtyy joihinkin toimiin.

- Periaatteessa jos partiointia tehdään näkyvin varustein, helposti voidaan puhua, että virkavalta on otettu omiin käsiin. Silloin saattaisi tulla rikoslaki vastaan.

Vuola korostaa, että ainakin Lounais-Suomessa turvallisuustilanne on erittäin hyvä, eikä katupartioinnille ole siksikään mitään tarvetta.

Joissain poikkeuksellisissa tapauksissa poliisi voi sallia tietynlaisen kansalaisten oman valvonnan, kuten vaikkapa venerantojen valvonnan.

Katupartioinnista kertoi ensin Satakunnan Kansa.