tiistai 29. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: Uusi ilmiö itärajalla: Turvapaikanhakijoiden ”romuautoralli” alkoi?

Ilta-Sanomat: Uusi ilmiö itärajalla: Turvapaikanhakijoiden ”romuautoralli” alkoi? 29.12.2015

Lappiin on saapunut polkupyöräkiellon voimaantulon jälkeen jo useita turvapaikanhakijaryhmiä, jotka ovat ylittäneet Suomen rajan Venäjältä ostamallaan autolla.

Venäjältä Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat näyttävät kehittelevän parhaillaan uusia keinoja rajanylitykseen sen jälkeen, kun Lapin rajavartiosto kielsi rajanylityksen polkupyörillä. 

Polkupyöräkielto astui voimaan 23. joulukuuta eikä Raja-Joosepin tai Sallan kautta ole sen jälkeen pyrkinyt Suomeen yhtään pyöräilijää. 

Sen sijaan Sallaan on tullut jo useita turvapaikanhakijoiden autoseurueita, joissa myös autoa ajanut henkilö on ilmoittautunut itse turvapaikanhakijaksi.

Ilta-Sanomien saaman tiedon mukaan ensimmäinen yksinomaan turvapaikanhakijoista koostunut neljän hengen autoseurue saapui polkupyöräkiellon voimaantulon jälkeen Sallaan sunnuntaina. Rajanylitykseen käytetyn auton he olivat hankkineet Venäjältä, ja koska heillä ei ollut kuljettajanaan ketään turvapaikkaa hakematonta venäläistä, ketään ei voida siten myöskään epäillä tai saattaa vastuuseen laittoman maahantulon järjestämisestä. 

Maanantaina Sallaan saapui Venäjältä niin ikään omilla autoillaan kaksi ulkomaalaisseuruetta, yhteensä 10 henkilöä, jotka kaikki hakivat turvapaikkaa.

Kyseessä onkin mitä ilmeisimmin uusi ”romuautokikka”, jonka toimivuutta testataan nyt niissä piireissä, jotka organisoivat turvapaikanhakijoiden tuloa Venäjältä Suomeen. 

Turvapaikanhakijoiden itsensä kannalta halvan käytetyn auton hankkiminen Venäjältä ei välttämättä tule myöskään yhtään sen kalliimmaksi, jos heistä jokainen on jo nyt joutunut maksamaan venäläisille "pakolaisroudareille" enimmillään jopa satoja dollareita käyttämistään polkupyöristä ja niiden kuljetuspalveluista. 

Tulijoille luvassa ongelmia romuautoista?

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jussi Sainio myöntää, että turvapaikanhakijoiden voimistuva autoralli Venäjältä on yksi seuraavista mahdollisista kehityskuluista. 

– Tilanteen kehittymistä on kuitenkin vaikea ennustaa, Sainio sanoi. 

Jos turvapaikanhakijat tulevat Suomeen omalla autollaan, he saavat mitä todennäköisimmin myös pitää auton itsellään, olettaen että auto todetaan Suomessa ajokelpoiseksi ja sen hallintaan oikeuttavat paperit ovat kunnossa.  

– Ne ajoneuvot ovat turvapaikanhakijoiden omaisuutta, Sainio linjasi. 

Uusia ongelmia itärajalle voi sen sijaan olla luvassa siitä, jos turvapaikanhakijoiden Venäjältä ostaman autot eivät ole siinä kunnossa, että niillä voisi ajaa Suomessa. Rajavartioston mukaan lähtökohtana on, että auton haltija vastaa tuolloin omalla kustannuksellaan auton asianmukaisesta hävittämisestä. Lisäksi auton kuljettajalle voi tulla seuraamuksia lukuisista rikkomuksista, jos ajoneuvo, vakuutukset tai kuljettajan ajo-oikeus eivät ole lainsäädännön edellyttämässä kunnossa.

Venäläiskuljettajaa uhkaa auton menetys

Mikäli joku venäläinen kuljettaa ryhmän ulkomaalaisia turvapaikanhakijoita autollaan Suomen rajan yli, häntä epäillään Suomen lakien mukaan automaattisesti laittoman maahantulon järjestämisestä. Myös turvapaikanhakijat itse ovat rajavartiolaitoksen näkökulmasta lähtökohtaisesti laittomia maahantulijoita, mutta teon rangaistavuus poistuu heidän kohdaltaan siinä vaiheessa, kun he ilmoittavat hakevansa Suomesta turvapaikkaa.

Polkupyöräkiellon voimaanastumisen jälkeen Sallaan tuli tapaninpäivänä yksi autoseurue, jossa venäläiskuljettaja toi turvapaikanhakijoiden seurueen rajan yli omalla autollaan aikomuksenaan palata sen jälkeen takaisin Venäjälle. Nyt venäläiskuljettaja on Suomessa pidätettynä tutkintaa varten, ja myös hänen autoaan on esitetty takavarikoitavaksi rikoksentekovälineenä.