tiistai 15. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: Husam, 24, kertoo, miksi monet irakilaiset pettyivät Suomeen – ”Luulivat saavansa asunnon, palkan ja parhaan ruoan”

Ilta-Sanomat: Husam, 24, kertoo, miksi monet irakilaiset pettyivät Suomeen – ”Luulivat saavansa asunnon, palkan ja parhaan ruoan” 15.12.2015

MAAHANMUUTTOVIRASTON mukaan vuoden alusta lähtien käsitellyistä turvapaikkahakemuksista oli joulukuun 8. päivään mennessä rauennut 41 prosenttia. Tahti on kiihtynyt loppuvuotta kohti.

Viraston mukaan turvapaikkahakemus perutaan tavallisimmin perhesyistä. Hakemuksia on peruttu myös siksi, etteivät tulijoiden odotukset Suomesta ole vastanneet todellisuutta. Tilaston kärjessä ovat irakilaiset, joiden jättämiä hakemuksia on rauennut 1 708 kappaletta.

Yllä olevalla videolla näet, mitä irakilaiset kertovat Suomesta nettiin lataamillaan videoilla.

Ilta-Sanomien haastattelema irakilainen turvapaikanhakija Husam Al-Saedi, 24, ei aio perua omaa hakemustaan. Hänellä on kuitenkin käsitys siitä, miksi moni hänen maanmiehistään on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

– Suurin osa nyt palaavista irakilaisista on rauhallisilta alueilta tulevia nuoria, jolla ei ole päämäärää elämässään. Irakissa he asuivat kotona eivätkä käyneet töissä, koska mamma ja pappa elättivät. Tämä on tavallista siellä. He luulivat, että Suomessakin joku huolehtisi heistä samalla lailla. Monet luulivat, että he tulevat saamaan asunnon, palkan ja parhaan mahdollisen ruuan – olemmehan me Euroopassa sentään, Al-Saedi sanoo.


NIILLÄ irakilaisilla, jotka kärsivät shiiamiliisien ja hallituksen toimista ei ole Al-Saedin mukaan muuta vaihtoehtoa kuin jäädä tänne.

– Minä juoksin kuolemaa karkuun ja meinasin kuolla matkallakin kolme kertaa. Onneksi saavuin Suomeen. Haluan rakentaa lasteni tulevaisuutta täällä. En halua heille sitä terroria, jossa minä olen elänyt: sotaa, pakkosiirtoja ja tappamista. Ne, jotka lähtevät takaisin, eivät käsitä Irakin suurta ongelmaa ja kuoleman pyörrettä.

Al-Saedin mukaan kaikki palaajat eivät kuitenkaan tule turvallisilta alueilta, sillä joukossa on myös terroristijärjestö Isisin hallitsemasta Mosulista lähteneitä.

– Tunsin vastaanottokeskuksessa erään mosulilaisen, jonka oli pakko palata. Daesh (Isis) tappoi hänen isänsä tämän vaimon ja lasten nähden. Hänen oli pakko palata, koska hän halusi auttaa äitinsä ja siskonsa pois alueelta.

Al-Saedin mukaan monella Irakiin palaavalla on ollut myös vaikeuksia sopeutua täyteen ahdettujen vastaanottokeskusten arkeen. Tämä on johtanut myös yhteenottoihin asukkaiden kesken.

– Ihmiset voivat huonosti ja ovat todella stressaantuneita. Sen takia he voivat tapella pienistäkin syistä. Näissä tappeluissa joskus asiat karkaavat käsistä.


AL-SAEDI joutui itse pakolaiseksi lähtiessään jättämään jälkeensä vaimonsa ja kaksi pientä lastaan. Nyt perhe on sukulaisten luona.

– Olen huolissani heistä, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut. Myimme kaiken omaisuutemme, myös bensalla toimivan lämmityspatterin. Rahaa riitti juuri ja juuri yhden matkakuluihin. Vaimoani ei olisi voinut lähettää yksin Eurooppaan näin epävarmalla reitillä, eivätkä pienet lapseni pärjäisi päivääkään ilman äitiä. Teimme yhdessä päätöksen, että minä lähden etsimään turvallista paikkaa, johon on mahdollista tuoda perhe myöhemmin.

Mies kertoo kuulleensa matkan varrella, että Suomi sallii perheen­yhdistämisen ja että oleskeluluvan saisi nopeasti. Tämä tieto ratkaisi Al-Saedin määränpään.

– Kuulin myös, että suomalaiset ovat ystävällisiä ja kunnioittavat ihmisiä, mikäli heitä kunnioitetaan. Lisäksi kuulin, että täällä sataa paljon lunta ja on tosi kylmää. Mutta Suomi ei ole huono maa, sillä se on Euroopan rauhallisin.


AL-SAEDIN mukaan Suomessa on parasta vapaus ja se, että valtio huolehtii kansalaisistaan näiden uskonnosta riippumatta. Kielteisenä puolena hän mainitsee työpaikkojen puutteen. Hän kuitenkin uskoo, että töitä löytyy, jos niitä vain viitsii etsiä.

– Täällä voin aloittaa nollasta. Aion tehdä töitä vaikka palkatta. Tärkeintä on oppia kieltä ja tutustua ihmisiin. Unelmani on elää rauhassa ja elättää perheeni työllä.

Al-Saedilla on toistaiseksi ollut vain vähän kontakteja suomalaisiin. Yksi piirre heissä on kuitenkin ehtinyt jo yllättää.

– Se, että he ovat liian rauhanomaisia, mies nauraa.

Jos oleskelulupa Suomeen heltiää, Al-Saedi toivoo saavansa luokseen myös perheensä. Ristiriitaiset tiedot Suomen uusista maahanmuuttolinjauksista kuitenkin huolestuttavat.

– Mikäli en saa oleskelulupaa, lähden Turkkiin ja kutsun perheeni sinne. Irakiin en mene, ja Turkinkin tilanne on epävarma. Voi, jos voisimmekin kaikki palata kotiin. Mutta me emme voi. Vaimoni ja lapseni odottavat, että haen heidät luokseni. Pelkään heidän puolestaan koko ajan.


IRAKILAINEN turvapaikanhakija Karam Alshekhli arvelee, että kylmä sää on yksi syy siihen, miksi erityisesti irakilaiset ovat peruuttaneet turvapaikkahakemuksiaan.

– He eivät kestä sitä. Lisäksi Irakissa on joitakin turvallisia alueita etelässä ja pohjoisessa. 70 prosenttia irakilaisista tuli tänne nauttimaan, eivätkä sen takia, että he pakenisivat sotaa. Etenkin eteläirakilaiset ovat tehneet näin. Tänä vuonna olen ollut tulkkina noin 300:lle irakilaiselle. 100 heistä palasi Etelä-Irakiin.

Myös Alshekhlin arvion mukaan vastaanottokeskusten tappelut johtuvat paineista ja stressistä. Joskus syynä on alkoholi.

Alshekhli odottaa edelleen päätöstä omaan hakemukseensa, jota hän ei ole perumassa.

– Pahinta on mielestäni oleskeluluvan odottaminen. Olen odottanut 15 kuukautta, vaikka minulla on kolme työsopimusta ja olen tehnyt vapaaehtoistyötä poliisille.


MIES kertoo valinneensa Suomen, koska se on yksi parhaista maista maailmassa ihmisoikeuksien suhteen.

– Hakeuduin tänne myös sen vuoksi, että opiskelen teknologiaa. Suomihan on alan luvattu maa.

Alshekhlin mukaan vastaanottokeskuksessa kuulee välillä puhuttavan suomalaisten rasistisuudesta. Hän kertoo itse yllättyneensä inhimillisestä kohtelusta sekä runsaasta avusta, jota on saanut osakseen.

– Olen ollut paljon tekemisessä erilaisten suomalaisten kanssa. Minusta suomalaiset ovat surullisia. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa heistä.