perjantai 13. marraskuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijoiden ensimmäinen konttimajoitus nousee Eurajoelle

Yle: Turvapaikanhakijoiden ensimmäinen konttimajoitus nousee Eurajoelle 13.11.2015

Viikonloppuna kontteihin majoitetaan 150 turvapaikanhakijaa. Tulijoiden suuren määrän takia Maahanmuuttovirasto selvittää myös muiden vastaanottokeskusten valmiutta ottaa käyttöön lisää hätämajoitusta nykyisissä tiloissa, konteissa tai teltoissa.

Eurajoella avataan perjantaina vastaanottokeskus, jossa turvapaikanhakijat majoittuvat konteissa, kertoo Maahanmuuttovirasto. Viikonloppuna kontteihin siirretään 150 turvapaikanhakijaa. Käytettävät kontit on aluperin rakennettu Olkiluodon ydinvoimalatyömaan työntekijöille.

Vastaavia kontteja on ollut testikäytössä Espoon Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Nekin tullaan siirtämään majoituskäyttöön, kun luvat Espoon rakennusvalvonnan kanssa saadaan kuntoon.

Joutsenossa yövytään teltoissa

Maahanmuuttovirasto sanoo ottavansa käyttöön uusia majoitusmuotoja turvapaikanhakijoiden määrän käännyttyä uudestaan nousuun. Virasto kartoittaa muiden vastaanottokeskusten valmiutta ottaa käyttöön lisää hätämajoitusta nykyisissä tiloissa, konteissa tai teltoissa. Telttamajoitusta on olllut syksyn mittaan käytössä Joutsenossa Etelä-Karjalassa ja Turussa.

Joutsenon vastaanottokeskus aikoi jo purkaa majoitustelttansa pois, mutta turvapaikanhakijoiden kiihtynyt Suomeen tulo muutti suunnitelmat. Kuusi 20 majoittujan telttaa saa seistä pihalla kaiken varalta. Tälläkin viikolla niissä on yöpynyt noin 30 turvapaikanhakijaa. Aiemmin syksyllä telttayöpyjiä oli yli sata. Teltat on pidetty lämpiminä lämpöpuhaltimilla. Pääosa turvapaikanhakijoista on nukkunut sisätiloissa tähänkin saakka.

Turun vastaanottokeskus on ollut toinen telttamajoituksen turvautunut. Sieltä teltat ehdittiin purkaa pois jo muutama viikko sitten, eikä halua uudelleenpystytykseen ole.

Lasten ikätestaus tehostuu

Maahanmuuttovirasto kertoo tehostavansa lasten ikätestausta.

Jos alaikäiseksi ilmoittautuvalla turvapaikanhakijalla ei ole iästään asiakirjatodisteita tai perustellusti epäillään hänen olevan täysi-ikäinen, hänet ohjataan heti oikeuslääketieteelliseen ikätutkimukseen.

Jos turvapaikanhakija kieltäytyy tutkimuksesta ilman hyväksyttävää syytä, häntä kohdellaan hakemusprosessissa täysi-ikäisenä.

Tällä hetkellä turvapaikkapäätöstä odottaa lähes 2 200 alaikäistä yksintullutta turvapaikanhakijaa.