keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Yle: Kansanedustaja: Turvapaikanhakijat käännytettävä keinolla millä hyvänsä

Yle: Kansanedustaja: Turvapaikanhakijat käännytettävä keinolla millä hyvänsä 11.11.2015
Yle: Professori tyrmää kansanedustajan lausunnon: Oikeudellisesti "täysin vastuuton"

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) vaatii kovien keinojen käyttöönottamista turvapaikanhakijoiden saapumisen estämiseksi. Huhtasaari katsoo, että tarvittaessa Suomen on tarvittaessa rikottava kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii pysäyttämään turvapaikanhakijoiden saapumisen Suomeen. Käytännössä hän haluaa välittömästi käyttöön rajatarkastukset ja Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin.

– Keinolla millä hyvänsä on saatava turvapaikanhakijat käännytettyä. Tulijat eivät lopu ja tämä voi jatkua vaikka 50 vuotta. Sadat miljoonat haluavat Eurooppaan, Huhtasaari sanoo.

"Sopimuksia voi rikkoa"

Huhtasaaren mielestä Suomi voi jättää nykyiset sopimusvelvoitteensa noudattamatta.

– Jos sopimuksia olisi noudatettu muissa EU-maissa, meillä ei olisi nykyistä turvapaikanhakijoiden määrää. Siksi meidänkään ei ole pakko noudattaa kaikkia sopimuksia. Meillä Suomessa vallitsee tsaarinaikainen mentaliteetti lakien ja sopimusten noudattamisessa. Ei EU:ta tarvitse kumartaa maahan asti, Huhtasaari arvostelee.

"Suomen maine ei kärsi"

Huhtasaaren mielestä Suomen maine ei kärsi, vaikka sopimuksia ei noudatettaisi. Hän arvioi, että Suomen maineelle on haitallisempaa, jos taloustilannetta ei saada kääntymään paremmaksi.

– Kansainväliset sijoittajat eivät katso sitä, montako turvapaikanhakijaa Suomi on ottanut.

Huhtasaari kertoo myös olevansa hyvin pettynyt sisäministeri Petteri Orpoon (kok.) ja pitävänsä virheenä, että perussuomalaiset ei saanut sisäministerin paikkaa.

– [Jussi] Halla-aho [sisäministerinä] olisi ollut Suomen etu, Huhtasaari sanoo.

Tiistaina sisäministeriö kertoi, että turvapaikanhakijoiden majoitustilat ovat loppumassa. Ministeriössä harkitaan telttamajoitusten käyttöönottoa. Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 27 000 turvapaikanhakijaa.

_____________________________

Yle: Professori tyrmää kansanedustajan lausunnon: Oikeudellisesti "täysin vastuuton"

Kansanedustaja Laura Huhtasaari esitti tänään, että Suomen on tarvittaessa rikottava kansainvälisiä sitoumuksia, jotta maahan tulevat turvapaikanhakijat saadaan käännytettyä. Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen arvostelee Huhtasaaren kannanottoa.

Perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren keskiviikkoinen lausunto siitä, että Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat on käännytettävä keinolla millä hyvänsä ja että Suomen ei olisi nykytilanteessa pakko noudattaa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, on oikeudellisesti "täysin vastuuton", katsoo kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta.

– Jos [kansanedustajalla] on tällainen käsitys oikeusjärjestelmän ja oikeusvaltion merkityksestä, niin onhan se aika huolestuttavaa, Korhonen sanoo Ylelle.
– Oikeusvaltiossa lähdetään siitä, että säädettyä oikeutta noudatetaan. Valtionjohto ei missään tapauksessa ala linjata eikä rohkaista oikeuden noudattamatta jättämiseen vaan pyrkii vaikuttamaan siihen, että sellaista oikeutta muutetaan mitä ei pidetä optimaalisena nykytarpeiden kannalta.

Oikeusvaltiossa ei voi kannustaa oikeuden rikkomiseen, Korhonen tähdentää. Jos niin tehdään, on hänen mukaansa syytä kysyä, "kuinka pitkälle olemme oikeusvaltio".

"Panikointi on turhaa, maailmassa tulee kriisejä"

Korhonen pitääkin Huhtasaaren kannanottoa panikointina. Tämä on seurausta siitä, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on nopeasti moninkertaistunut aiemmasta.

– Panikointi on kuitenkin turhaa. Pakolaismäärät ovat promilleja meidän väkiluvustamme.

– Maailmassa tulee kriisejä, ja köyhemmätkin valtiot kuin Suomi joutuvat taistelemaan ison luokan kriisien hallinnassa.

Poliitikkojen tehtävänä on näyttää, miten tilanteesta selvitään – ei kyseenalaistaa jo tehtyjä sopimuksia ja "pitkästi yli puoli vuosisataa voimassa ollutta kansainvälistä oikeutta", Korhonen toteaa.

Milloin kansainvälistä sopimusta ei tarvitse noudattaa?

Kansainvälisessä sopimusoikeudessa on Korhosen mukaan määritelty ne mahdollisuudet, jolloin sopimusta ei tarvitse noudattaa.

Nuo mahdollisuudet ovat suuren luokan tapauksia, esimerkiksi sellaisia, joissa muut osapuolet ovat petkuttaneet valtiota tai valtio on erehdyksessä liittynyt sopimukseen eli on erehtynyt sen sisällöstä, hän sanoo.

– [Tilanteet, joissa kansainvälisiä sopimuksia voi jättää noudattamatta,] eivät ole sellaisia poliittisia muutoksia kuin mitä tässä tapauksessa on kyseessä.
Jos jokin maa päättäisi jättää noudattamatta kansainvälisiä sopimuksia, se rikkoisi kansainvälistä oikeutta, Korhonen kertoo. Sopimuksen muut osapuolet voisivat vaikkapa haastaa valtion kansainväliseen tuomioistuimeen, joka puolestaan voisi määrätä maan noudattamaan sopimusta tai maksamaan mahdollisesti vahingonkorvauksia.

– Siinä tapauksessa, että useammat valtiot katsoisivat, että on syytä tehdä jotain, oikea tapa toimia olisi neuvotella kaikkien näiden sopimusosapuolten kanssa mahdollisista muutoksista tai sopimuksen noudattamisen uusista tulkinnoista.

– Asiassa pitäisi lähestyä rakentavasti, jollei halua joutua sanktioiden tai vähintäänkin kansainvälisten järjestöjen tuomitsevan ilmapiirin uhriksi, Korhonen selventää.

Suomi on saanut tuomioita EIT:stä

Onko Suomi joskus ollut noudattamatta kansainvälisiä sopimuksia?

On – varmasti, Korhonen vastaa. Suomi on esimerkiksi saanut tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta eli EIT:stä pitkittyneistä oikeudenkäynneistä ja muista yksittäistapauksista.

– Mitään sellaista ei ole kuitenkaan tehty, että valtionjohdon tasolta olisi julistettu, että aiomme tietoisesti ja systemaattisesti rikkoa ihmisoikeussopimusvelvoitettamme. Se ei kerta kaikkiaan ole ollut Suomen linja, hän painottaa.