maanantai 30. marraskuuta 2015

Iltalehti: Poliisi muutti järjestelmäänsä: Jos rikos liittyy turvapaikanhakijaan, se voidaan merkitä rekisteriin

Iltalehti: Poliisi muutti järjestelmäänsä: Jos rikos liittyy turvapaikanhakijaan, se voidaan merkitä rekisteriin 30.11.2015

Tieto rikoksesta epäillyn turvapaikanhakijastatuksesta voidaan jatkossa merkitä poliisin tietojärjestelmään tilastointitarkoituksessa.

Poliisi ei ennen marraskuuta voinut merkitä tietojärjestelmäänsä rikoksesta epäillyn olevan turvapaikanhakija, koska järjestelmässä ei ollut kohtaa merkinnälle.

- Nyt järjestelmää on muutettu tältä osin, ja ensi vuoden ensimmäiseen katsaukseen on luvattu jo jotain tietoja, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo.

Turvapaikanhakijastatuksen merkintämahdollisuus auttaa poliisia muodostamaan paremman kokonaiskuvan turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikosepäilyistä.

- Turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti, joten poliisi haluaa seurata hakijatilanteen vaikutuksia turvallisuustilanteeseen, Poutanen sanoo.

- Olemme seuranneet tilannetta alusta alkaen, mutta nyt saamme tarkempaa ja tilastoitavissa olevaa tietoa.

Poutasen mukaan edellä mainittu ei koske pelkästään raiskauksia, vaan kaikkia tapauksia, joissa turvapaikanhakija on osallisena - siis myös rikoksen uhrina.

- Myös tapaukset, jotka kohdistuvat esimerkiksi vastaanottokeskukseen, merkitään tällä täpällä, Poutanen sanoo.

Kymmenkunta raiskausta

Poliisihallituksen mukaan Suomessa on tapahtunut tänä vuonna arviolta kymmenkunta raiskaustyyppistä rikosta, joissa epäilty on turvapaikanhakija.

- Tämä on sellainen tuntuma, mikä useammalla näiden asioiden parissa työskentelevällä asiantuntijalla on. Se menee varmasti aika lähelle, Poutanen sanoo.

Poutasen mukaan jokainen raiskaustapaus on liikaa, ja jokainen tapaus tutkitaan erikseen.

- Nämä teot ovat tuomittavia, oli tekijänä sitten suomalainen tai ulkomaalainen, Poutanen muistuttaa.

Poutasen mukaan suurin osa turvapaikanhakijoihin kohdistuvista rikosepäilyistä on muita kuin raiskaustyyppisiä rikoksia.

- Selkeästi suurin osa tapauksista on vastaanottokeskusten sisällä tapahtuvia tappeluita ja pahoinpitelyitä. Näiden lisäksi on joitakin näpistys- ja varkausjuttuja sekä seksuaaliseen häirintään liittyviä tapauksia.