torstai 12. marraskuuta 2015

Iltalehti: Poliisi etsii nyt luvatta tulleita ulkomaalaisia

Iltalehti: Poliisi etsii nyt luvatta tulleita ulkomaalaisia 12.11.2015

Kenttävalvonta- ja hälytystehtävissä olevat poliisit ovat saaneet tehtäväkseen tarkistaa ulkomaalaisten henkilöiden maassaoloedellytykset.

Vielä ei tiettävästi ole järjestetty mitään isompia valvontaiskuja, vaan paperit tarkistetaan normaalin työn ohessa.

- Aina, kun päivittäisessä poliisitoiminnassa tavataan ulkomaalainen ja on edellytykset tarkistaa henkilöllisyys, se tehdään, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Tarkastukset ovat Kolehmaisen mukaan tuottaneet tulosta: paitsi luvatta maassa olevia poliisi on myös saanut kiinni laittoman maahantulon järjestelystä epäiltyjä henkilöitä.

Mahdoton arvio

Turvapaikkaa hakevien ulkomaalaisten määrä alkoi kasvaa heinäkuun lopulla. Kuukautta myöhemmin se räjähti hallitsemattomaksi vyöryksi lähinnä Tornion rajanylityspaikalla.

Parin viikon aikana maahan pääsi ilman minkäänlaista rekisteröintiä jopa tuhansia ulkomaalaisia. Tilanne alkoi korjaantua vasta, kun Tornioon saatiin perustettua turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus 22. syyskuuta.

Lokakuun loppuun mennessä Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita oli kirjatta runsaat 27 000. Tämän lisänä ovat kirjaamattomat eli laittomasti maassa olevat, joiden määrän on arveltu nousevan jopa kymmeneen tuhanteen.

Poliisiylijohtajan mukaan on kuitenkin mahdoton esittää mitään arviota laittomasti maassa olevien määrästä.

- Sen parin viikon aikana virta oli suurta. Maahan tuli ja täältä poistui ihmisiä. Osa lähti saman tien, Kolehmainen sanoo.

Raha motivoi

Poliisiylijohtaja korostaa, että poliisitarkastusten lisäksi myös maahan tulleen oma intressi tuo ulkomaalaisia viranomaisten tietoon - ilman rekisteröintiä kun ei rahallisia ja muita etuja voi saada.