tiistai 10. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: IS Luulajassa: Tämän vuoksi afgaanipakolaiset tulevat nyt Suomeen

Ilta-Sanomat: IS Luulajassa: Tämän vuoksi afgaanipakolaiset tulevat nyt Suomeen 10.11.2015

Uusia turvapaikanhakijoita saapuu päivittäin kahdella junalla Ruotsin Luulajaan. Valtaosa heistä jatkaa suoraan Suomeen.

Yöjuna Göteborgista Luulajaan saapuu kaksi minuuttia etuajassa. Asemalla työskentelevät vapaaehtoiset vetävät liivit päälleen ja nappaavat korit käteensä:

– Toivotamme lapset tervetulleiksi ensin. Annamme heille mehua, rusinoita, lelun tai saippuakuplia, kertoo asemalla päivittäin työskentelevä Ruotsin kirkon työntekijä Inger Asplund.

Puolilta päivin Luulajaan saapuva Göteborgin juna on päivän toinen. Ensimmäinen saapuu Tukholmasta jo aamulla kahdeksalta.

Molemmissa junissa on jo kuukausien ajan tullut turvapaikanhakijoita. Tiistaina Luulajan asemalle saapui arvioiden mukaan 250–300 uutta turvapaikanhakijaa. Harva tulijoista puhui paria sanaa enempää englantia, mutta väsyneiden matkustavaisten kohdemaa oli selvä:

– Finland.

”95% ostanut lippunsa Suomeen”

Luulajan rautatieasemalla on myös Ruotsin maahanmuuttoviranomaisia ohjaamassa Ruotsiin haluavia turvapaikanhakijoita Bodenin bussiin. Tänään tiistaina Ruotsiin jääviä oli tuskin lainkaan.

– Arviolta 95 prosenttia junalla tulevista on ostanut lippunsa Suomeen, Asplund vahvistaa.

Tulijamäärä lähti Luulajassakin uuteen nousuun noin viikko sitten. Uusista turvapaikanhakijoista valtaosa oli afgaaneja, mukana oli niin perheitä kuin yksin matkustavia nuoria miehiä.

Miksi juuri afganistanilaisia saapuu Suomeen juuri nyt?

– Monet afgaaneista ovat kertoneet haluavansa Suomeen siksi, koska heillä on käsitys siitä, että heidän on helpompi saada turvapaikka sieltä kuin Ruotsista, kertoo asemalla maanmiehiään opastava darin kielen tulkki ja opiskelija Zahra Rezai.

IS kertoi aiemmin, että Suomen maahanmuuttovirasto on jäädyttänyt turvapaikkapäätösten teon afganistanilaisten kohdalla siksi aikaa, kunnes maata koskeva turvallisuusarvio on päivitetty. Uuden turvallisuusarvion on määrä valmistua marraskuun aikana.

Rezain tietojen mukaan puolet afganistanilaisista tulee suoraan Afganistanista, puolet Iranin kautta.

– Monet heistä ovat olleet pakolaisina jo pitkään. Nyt kun tilanne on muuttunut pahemmaksi myös Iranissa, heidän on ollut pakko lähteä.

– Afganistanissa tilanne on ollut pitkään todella paha. Se oli paha jo silloin, kun itse saavuin tänne, viisi vuotta sitten pakolaisena Afganistanista Ruotsiin saapunut Rezai kertoo.

Auttaja: uudet tulijat köyhempiä

Tilanteen toivottomuuden nimeään saapumissyykseen myös viiden aikuisen ja yhden lapsen seurueessa Luulajasta kohti Tornion järjestelykeskusta matkaava Eskandaryn Mahammad Fatah.

– Olemme kotoisin Maidan Wardakin provinssista, jossa on taisteltu jo pitkään, 28 päivää matkalla ollut Fatah kertoo.

Inger Asplund on pannut merkille sen, että viikko sitten alkaneen uuden aallon tulijat ovat nyt selvästi köyhempiä kuin aiemmin syksyllä saapuneet turvapaikanhakijat:

– Aluksi monilla tulijoilla oli merkkivaatteita ja matkalaukkuja, nyt vaatteet ovat huonokuntoisempia. Monilla yksin matkustavilla nuorilla on mukanaan vain muovipussi, eikä sekään ole täynnä, Asplund kuvailee.

Lisää vaatetta Luulajasta

Luulajassa turvapaikanhakijat saavat lisää vaatetta pohjoisiin oloihin:

– Moni sellainen, joka on lähtenyt Etelä-Ruotsista ilman päällystakkia huomaa viimeistään täällä, että se on tarpeen, Asplund kertoo.

Vaatteidenjaon jälkeen tulijat ohjataan vapaaehtoisena työskentelevän Berit Strandbergin emännöimään telttaan hakemaan kupposen teetä tai lämmintä keittoa.

Siitä matka jatkuu lukuisilla busseilla kohti puolentoista tunnin matkan päässä olevaa Tornion järjestelykeskusta.