torstai 1. lokakuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijat aloittivat syömälakon Lahdessa

Yle: Turvapaikanhakijat aloittivat syömälakon Lahdessa 1.10.2015
Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden nälkälakko Lahdessa: "Kun toimittajat lähtivät, menivät syömään"

Osa Lahteen majoitetuista irakilaisista turvapaikanhakijoista on tänään ruokalakossa vastalauseena Maahanmuuttoviraston turvapaikkakiristyksille. Turvapaikanhakijat kokoontuivat iltapäivällä Hennalan hätämajoituksen ulkopuolelle osoittamaan mieltään.

Joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita on tänään ruokalakossa Lahden hätämajoitusyksikössä. Entisen kasarmin pihamaalle kerääntyi iltapäivällä yhden jälkeen noin sadan turvapaikanhakijan joukko ilmaisemaan mieltään.

Suurin osa on irakilaisia miehiä. He kertoivat jatkavansa protestiaan ainakin torstain ajan, mahdollisesti pitempäänkin.

Ruokalakon syynä on Maahanmuuttoviraston päätös jäädyttää irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätöksenteko.

Maiden turvallisuustilannetta selvitetään. Jatkossa aiempaa useampi turvapaikanhakijoista saatetaan palauttaa lähtömaahan.

Ruokalakkoon Lahdessa osallistuva irakilainen Nasir Al dulami sanoo, että missään päin hänen kotimaataan ei ole tällä hetkellä turvallista.

– Jatkamme syömälakkoa tarvittaessa niin kauan, että Suomessa asiat kääntyvät meille myönteiseen suuntaan.

Valtaosa Hennalan hätämajoitukseen sijoitetuista ihmisistä osallistui kuitenkin torstaina esimerkiksi lounaalle normaalisti. Myös osa mieltään osoittaneista siirtyi myöhemmin majoituskeskuksen ruokalaan syömään.

– Meitä on tällä monia lähettämässä viestiä eteenpäin, mutta ketään ei pakoteta olemaan [lakossa] kanssamme, Nasir Al dulami sanoo.

SPR tiedottaa turvapaikanhakijoita Maahanmuuttoviraston linjauksista

SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarinen sanoo, että Hennalan hätämajoituskeskukseen majoitetuille on tarkoitus pitää mahdollisimman pian infotilaisuus, jossa turvapaikanhakijoita tiedotetaan Maahanmuuttoviraston suunnitelmista ja niiden mahdollisista vaikutuksista.

Saarisen mukaan on vaikea arvioida, miten perusteellisesti turvapaikanhakijat ovat perillä Maahanmuuttoviraston suunnitelmista.

– Meille tulleet turvapaikanhakijat ovat tulleet Lahteen käytännössä suoraan Suomen raja-asemilta. Heidän turvapaikanhakuprosessinsa on vasta alkuvaiheessa. Voi olla, että Maahanmuuttoviraston linjaus vaikuttaa siten, että entistä suurempi osa turvapaikanhakijoista palautetaan kotimaahansa.

Jos hakija ei saa turvapaikkaa, seuraa käännytyspäätös.

– Sen jälkeen viranomaiset huolehtivat asiasta. He ilmoittavat meille, milloin käännytys pannaan toimeen. Silloin asiakas poistuu hätämajoitusyksiköstä.

"Hakijoille iso asia, saavatko he oleskeluluvan"

Saarinen ei osaa arvioida, millaisia seurauksia mahdollisesti yleistyvillä käännytyspäätöksillä voisi olla.

– Ei sitä voi ennakoida. Toki hakijoille on iso asia, saavatko he oleskeluluvan vai tuleeko kielteinen päätös. Se voi yksilötasolla aiheuttaa negatiivisia ajatuksia, mutta ei toivottavasti aiheuta järjestyshäiriöitä.

SPR on kuitenkin varautunut mahdollisiin häiriöihin Hennalassa.

– Varaudumme jatkuvasti. Olemme valmiita, jos tulee syystä tai toisesta järjestyshäiriöitä. Mutta ei tämä [Maahanmuuttoviraston tiukennukset] vaikuta varautumiseemme.

_________________________________


Iltalehti: Turvapaikanhakijoiden nälkälakko Lahdessa: "Kun toimittajat lähtivät, menivät syömään"

Hernekeitto maittoi SPR:n valmiuspäällikön mukaan myös nälkälakolla uhitelleille turvapaikanhakijoille Lahden Hennalassa.

Osa Lahden hätämajoitusyksikön irakilaisista turvapaikanhakijoissa ilmoitti viettävänsä torstain nälkälakossa. Pitempäänkin, jos tarve vaatisi.

Pontimen protestille antoi Maahanmuuttoviraston eilinen tiedote siitä, että irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätöksenteko jäädytetään.

Torstain lounasruokailun aikaan joukko turvapaikanhakijoita poseerasi muun muassa Ylen kameroille Lahden Hennalan hätämajoitusyksikön pihalla.

- Jatkamme syömälakkoa tarvittaessa niin kauan, että Suomessa asiat kääntyvät meille myönteiseen suuntaan, yksi heistä uhosi Ylen mukaan.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarisen mukaan mielenilmauksessa oli mediatempun makua.

- Kun toimittajat lähtivät pois, asiakkaat menivät takaisin sisälle syömään, hän kertoo.

Inttiruoka kelpaa

Valtaosa hätämajoitusyksikön 517 asukkaasta oli kerääntynyt jo heti lounastunnin alkaessa höyryävän hernerokkalautasen äärelle. Saarisen mukaan Hennalassa ei ole valitettu ruoan laadusta kuten esimerkiksi Oulun Hiukkavaarassa.

Hennalan vanhaan varuskuntaan perustetun hätämajoitusyksikön ateriapalvelusta vastaa Suomen varusmiehetkin muonittava Leijona Catering. Ateriapalvelun tiedottajan mukaan turvapaikanhakijoille tarjotaan pääsääntöisesti samaa ruokaa kuin varusmiehille, mutta ilman sianlihaa, verituotteita tai sisäelimiä.

- Päivittäin tulee paljon tyytyväistä palautetta siitä, että heidät on otettu hyvin vastaan ja heidän asioitaan hoidetaan, SPR:n Saarinen sanoo.

- Eilen järjestettiin yhteistyökumppaneiden kanssa tapahtuma, jossa oli sirkustelttaa, kasvomaalausta, katumaalausta, jalkapallo-otteluita ja dj.