perjantai 2. lokakuuta 2015

Yle: Presidentti Halonen: Suomen maine on kokenut kolauksen

Yle: Presidentti Halonen: Suomen maine on kokenut kolauksen 2.10.2015

Presidentti Tarja Halosen mielestä Suomen maine on kärsinyt turvapaikanhakijoita vastaan tehtyjen hyökkäysten vuoksi. Suomi luokitellaan asenteellisesti yhä enemmän lähemmäs Itä-Eurooppaa, kuten Baltian maita, Romaniaa tai Unkaria, sanoo presidentti Halonen A-studion haastattelussa.

Turvapaikanhakijoita kohtaan tehdyt väkivaltaiset teot ja mielenosoitukset ovat vaikuttaneet Suomen maineeseen maailmalla, arvioi presidentti Tarja Halonen.

– Huonoon suuntaan tietysti. Yksi on tämä lakanoihin kääriytynyt tapaus ja toinen on se, että meidät on perinteisesti yhdistetty pohjoismaisiin, hyvinvoiviin, kansainvälisesti yhteistyökykyisiin ja suvaitsevaisiin maihin. Tämä tavallaan on asettanut sen kysymyksen, ovatko nämä [suomalaiset] nyt enää niitä pohjoismaalaisia.

Halosen mielestä Suomi liitetään enemmän Itä-Eurooppaan kuin Pohjoimaihin erityisesti silloin, kun puhutaan muukalaisvihamielisyydestä.

– On ihmisiä, jotka käyttäytyvät ihan klassisesti luokiteltuna rasistisesti. Valtaosa suomalaisista on kuitenkin vain pidättyväisiä, vähän enemmän negatiivisia tunteitaan ilmentäviä kuin myönteisiä. Kyllä me kansainvälisesti ottaen olemme hyvin rauhallisesti suhtautuva kansa.

Muissakin Euroopan maissa turvapaikanhakijoita kohtaan on tehty iskuja ja suhtauduttu kriittisesti, mutta Suomi nousi erityisesti kansainvälisten medioiden otsikoihin Ku Klux Klan -huppuun pukeutuneen lahtelaismiehen vuoksi. Halosen mukaan Suomi on totuttu näkemaan maailmalla hillittynä ja sopuisana paikkana. Tätä taustaa vasten valkoisen hupun käyttäminen symbolina Suomessa näyttäytyi erityisen voimakkaana reaktiona ulkomaailmalle.

– Opetus on tietysti se, että jos jotakin tekee, se ei tapahdu vain tässä ja nyt, vaan sen vaikutukset voivat olla valtavat muualla, Halonen sanoo.