perjantai 9. lokakuuta 2015

Yle: Kunnallisverossa korotuspaineita turvapaikanhakijoiden takia – "Korvaukset eivät kata päivähoidon kustannuksia"

Yle: Kunnallisverossa korotuspaineita turvapaikanhakijoiden takia – "Korvaukset eivät kata päivähoidon kustannuksia" 9.10.2015

Turvapaikanhakijoiden nopeasti kasvanut määrä lisää painetta kunnallisveron korottamiseen. Kuntaliiton mukaan valtion kunnille maksamat korvaukset eivät jatkossa riitä kasvaviin kuluihin. Kuntaliitto uudistaisi kotouttamista, jotta ensi talvelle ennustetusta pakolaismäärästä selvittäisiin.

Vastaanottokeskuksia on saatu monin paikoin pystyyn nopeasti. Pula majapaikoista on silti yhä kova. Suomea koetteleva turvapaikanhakijoiden iso määrä on iso ponnistus kunnillle.

– Kun turvapaikanhakijat saavat oleskeluluvan, niin edessä on heidän kotouttamisensa. Se, miten me tässä onnistumme, ratkaisee aika paljon sen, minkälaisia veronkorotuspaineita tulee, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

– Nykyisellä järjestelmällä kotouttaminen ei pelaa. Tarvitaan paljon uudistuksia, Kietäväinen tuskailee.

Valtio kantaa taloudellisen vastuun ensivaiheen vastaanottokeskuksista ja hätämajoituksesta. Kolmen vuoden kotouttamisjakson jälkeen vastuu oleskeluluvan saaneiden palveluista, koulutuksesta ja terveydenhuollosta on kunnilla. Tämä on luomassa korotuspaineita myös kunnallisveron suuntaan.

– Oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija on kolmen vuoden kotouttamisjakson jälkeen samassa asemassa kuin muutkin kuntalaiset.

Kunta saa valtiolta tietyin perustein valtion osuuksia, mutta nämä kattavat vain valitettavan pienen osan kokonaiskustannuksista.

– Alle seitsemänvuotiaiden osalta korvaukset eivät esimerkiksi kata lähes tulkoonkaan päivähoidon kustannuksia, Kietäväinen laskee.

Avainasemassa on kotouttamisen onnistuminen. Mikäli kotouttamishanke pyörähtää oikeaan suuntaan, niin turvapaikanhakijoille ovensa avanneissa kunnissa kassavirta voi olla ajan mittaan jopa positiivinen.

– Jos me tässä kotouttamisessa onnistumme, niin nämä ihmiset työllistyvät ja tilanne on päinvastainen, se vahvistaa kansantaloutta. Jos ollaan massoittain työttöminä, niin näkymä on kyllä huolestuttava, Kietäväinen sanoo.