perjantai 23. lokakuuta 2015

Yle: Isot kaupungit uskovat pärjäävänsä turvapaikan saaneiden kanssa – etelään odotetaan silti ongelmia

Yle: Isot kaupungit uskovat pärjäävänsä turvapaikan saaneiden kanssa – etelään odotetaan silti ongelmia 23.10.2015
Yle: Tampere ei hätkähdä maahanmuuttajien määrää: "Ehdimme vielä miettiä palveluita"

Ylen alueradiot kysyivät alueidensa keskuskaupunkien maahanmuutosta vastaavilta käsityksiä syksyn aikana tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta. Valtaosassa kaupunkeja ei uskota sen aiheuttavan isoja ongelmia. Kysely kattoi 23 kaupunkia.

Maakuntien keskuskaupungit suhtautuvat maltillisesti maahanmuuttajamäärien kasvuun.

Ylen alueradioiden alueidensa keskuskaupungeissa tekemän kyselyn mukaan syksyn aikana maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen uskotaan onnistuvan ilman suurempia vaikeuksia. Vain Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa odotetaan ongelmia.

Vastuuhenkilöiltä kysyttiin muun muassa käsityksiä kaupunkeihin tulossa olevien humanitaarisin perustein oleskeluluvan saavien määrästä, heidän asuttamisestaan ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä koulunkäynnin ja päivähoidon järjestämisestä.

Kaupunkien valmiudet oleskeluluvan saaneiden kotiuttamiseen vaihtelevat

Syksyn turvapaikanhakijat ovat vastaanottokeskuksissa valtion vastuulla, mutta lupakäsittelyn jälkeen oleskeluluvan humanitaarisella perusteella saaneet siirtyvät kuntien asutettaviksi. Monilla paikkakunnilla kotouttamisesta on jo kokemusta, ja joissakin, esimerkiksi Salossa vasta opetellaan.

– Tämä on aika uusi ilmiö asiakokonaisuutena. Meillä on kokonaisuus valmisteilla, mutta ei vielä ole ratkaisuja tehty, toteaa Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Myös siellä missä turvapaikanhakijoista on kokemusta, joudutaan miettimään, mitä juuri tämänkertaisten hakijoiden kanssa menetellään.

– Tästä joukosta on nyt suurin osa ollut yksinäisiä miehiä, mutta osa heistä tulee hakemaan perheiden yhdistämistä. Silloin tullaan tähän koko palveluverkon miettimiseen, ja se on meidän tehtävämme nyt, sanoo Vaasan sosiaalityön ja perhepalvelujen yksikön johtaja Erkki Penttinen.

Ongelmia odotetaan lähinnä etelän kasvukeskuksissa

Ylen alueradioiden kyselyssä maahanmuuttoasioista vastaavat uskoivat kaupunkien pääsääntöisesti selviävän oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta.

Eniten ongelmia povataan Etelä-Suomen kasvukeskuksiin, jonne kokemuksen mukaan valuu puolet kaikista turvapaikan saaneista.

– Tietysti kaikkein eniten uusien kuntalaisten palvelutarpeet näkyvät väittömästi perusopetuksessa ja myös varhaiskasvatuksessa. Ja sitten tietysti toinen iso kysymys on se, että kun pääkaupunkiseudulla on tunnetusti muutenkin aika vaikea asuntotilanne, niin mistä löytyy ihmisille asuntoja, pohtii Espoon maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto.

Palveluverkkoja joudutaan oleskelulupien selvittyä venyttämään, mutta paniikkinappulan painamiseen ei monilla paikkakunnilla ole tarvetta.

Oleskelulupien käsittelyssä menee vuosi, eli vastaanottokeskukset alkavat purkautua vasta ensi syksynä. Yletöntä kuormaa ei odoteta terveyskeskuksiin, maakunnista löytyy asuntoja kohtuullisesti tai hyvin, ja koulut ja päiväkodit pystyvät yleensä vastaanottamaan lapset, joita on pieni prosentti tulijoista.

___________________________________________

Yle: Tampere ei hätkähdä maahanmuuttajien määrää: "Ehdimme vielä miettiä palveluita"

Tampere ei ole vielä varautunut suuremman tulijajoukon kotouttamiseen tai heidän asumisensa järjestämiseen, mutta uskoo asian järjestyvän.

Tampere pitää todennäköisenä, että se joutuu jatkossa ottamaan vastaan enemmän oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia.

– Joudumme varmasti miettimään tässä uusiutuneessa toimintaympäristössä omaa kapasiteettiamme uudelleen, mutta se edellyttää myös valtion rahoituksen selkeää kasvua nykyisestä. Pallo on siis valtiolla tässä, sanoo Tampereen kaupungilla maahanmuuttoasioista vastaava Marja Nyrhinen.

Muiden maakuntien keskuskaupunkien tavoin Tampere suhtautuu maltillisesti maahanmuuttajamäärien kasvuun. Tampere ei ole vielä varautunut suuremman tulijajoukon kotouttamiseen tai heidän asumisensa järjestämiseen, mutta uskoo asian järjestyvän.

– Uskon, että ennen oleskelulupien mahdollista päätöstulvaa ehdimme vielä miettimään, miten pystymme lisäämään palveluiden määriä ja kenties tarjonnan variaatiotakin, Nyrhinen sanoo.

Lasten koulunkäynti taataan

Parhaiten Tampere on Marja Nyrhisen mukaan varautunut alaikäisten lasten koulunkäynnin järjestämiseen.

– Koulupuolen varautuminen on jo alkanut, sillä myös vastaanottokeskuksissa tai hätämajoituksessa olevat lapset menevät lain mukaisesti kouluun ja tähän on luvassa myös valtion rahoitusta.

– Päivähoitopaikkoja Tampere ei ole toistaiseksi lisännyt, mutta jos vanhemmat pääsevät työelämään tai opiskelemaan kursseille, näitä paikkoja lisätään.

Terveydenhuollon puolella Tampere arvioi, että henkilöstöä on lisättävä maahanmuttajien takia. Nyrhinen vakuuttaa, että rahat eivät ole muiden palveluista.

– Missään tapauksessa tämä ei vaikuta muiden kuntalaisten palvelujen määriin tai tasoon.

Viime vuonna Tampereelle tuli vajaat 240 pakolaistaustaista, oleskeluluvan saanutta ihmistä. Heistä kiintiöpakolaisia oli noin sata, loput tulivat turvapaikanhaun kautta tai perheenyhdistämisen turvin.