maanantai 12. lokakuuta 2015

Yle: Irakilaiset protestoivat turvapaikkapäätösten jäädyttämisiä – "Älkää luottako Irakin hallituksen lausuntoihin"

Yle: Irakilaiset protestoivat turvapaikkapäätösten jäädyttämisiä – "Älkää luottako Irakin hallituksen lausuntoihin" 12.10.2015
Uusi Suomi: Suomeen tullut irakilainen väittää: Palautus Ruotsista väkivalloin
Helsingin Sanomat: Irakilaiset turvapaikanhakijat: "Emme tulleet tänne hakemaan ruokaa tai rahaa"
MTV: Irakilaiset pelkäävät palautusta: "Bagdadissa et voi tietää, milloin kuolet"
Ilta-Sanomat: Irakilaiset turvapaikanhakijat eivät halua Suomesta pois – ”Jos menee takaisin, menettää henkensä”

Irakilaismiehistä koostuva joukko osoitti tänään mieltään Helsingissä. Taustalla on Maahanmuuttoviraston päätös pistää irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkapäätökset jäihin.

Helsingissä 300 turvapaikkaa odottavien irakilaisten joukko on kirjoittanut vetoomuksen Suomen kansalaisille ja hallitukselle pyytääkseen suojelua.

Joukko irakilaisia piti tänään tiedotustilaisuuden median edustajille tuodakseen esiin Irakin turvattomuutta.

Tilaisuuden jälkeen joukko kerääntyi eduskuntatalon liepeille protestoimaan muun muassa turvapaikkapäätösten jäädyttämistä vastaan.

Irakilaiset pelkäävät, että turvapaikan saaminen Suomesta vaikeutuu, jos maan turvallisuustilanteen tulkinta kiristyy.

"Kuolen mieluummin, kuin palaan Bagdadiin"

Suomeen on tullut viime aikoina erityisen paljon turvapaikanhakijoita Bagdadista.

Vapaa Liikkuvuus -järjestön mukaan nyt pelätään, että Bagdadia ei vastaisuudessa luettaisi vaarallisten alueiden joukkoon.

25 päivää sitten Helsinkiin saapuneen Ahmed Shukr pitää Bagdadia sotatantereena.

– Kuolen mieluummin kuin palaan sinne takaisin.

Hallitus lausuu hänen mukaansa vääriä tietoja Irakin turvallisuustilanteesta.

–He (hallituksessa) ovat gangstereita. He tekevät irakilaisista taistelijoita, jotka jakavat irakilaiset kahtia. Älkää luottako heidän lausuntoihinsa.

Sinkkuja syrjitään Irakissa siviilisäätynsä vuoksi

Bagdadissa asuva 27-vuotias Saad kertoi tilaisuudessa, että häntä syrjitään paitsi uskontonsa vuoksi, myös siksi, että hän on naimaton mies.

– En ole saanut asuntoa viiteen vuoteen, koska sinkkumiehen on vaikea saada asunto vuokramarkkinoilta. Olen viisi vuotta asunut eri perheiden nurkissa.

Saad palautettiin takaisin Bagdadiin odotettuaan turvapaikkaa Ruotsissa kolmisen vuotta.

– Palattuani poliisi epäili terroristiksi ja minua kidutettiin kahden viikon ajan. Vaikkakin hallituksen kanssa oli olemassa sopimus, että palautettujen elämä Irakissa on turvattu.

– Emme ymmärrä miten Suomi voi neuvotella Irakin hallituksen kanssa palautussopimuksesta.

__________________________________________

Uusi Suomi: Suomeen tullut irakilainen väittää: Palautus Ruotsista väkivalloin

Irakilaiset ilmaisivat tänään huoltansa Suomen parhaillaan neuvottelemasta palautussopimuksesta Irakin kanssa. Suomella olisi mahdollisuus palauttaa irakilaiset turvapaikanhakijat vaikka vasten tahtoaan Irakiin, jos Suomi solmisi Irakin kanssa samanlaisen palautussopimuksen mikä Ruotsilla on.
Eduskunnan kansalaisinfossa järjestetyssä tilaisuudessa paikalla olleet irakilaiset korostivat, että Irak ei ole turvallinen maa.

Bagdadista kotoisin oleva Saad kertoi tilaisuudessa, että hänet vietiin väkivaltaisesti Ruotsista takaisin Irakiin, missä häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin.

Saad lähti vuonna 2006 Irakista sen jälkeen kun hänen veljensä kuoli. Hän päätyi Ruotsiin vuonna 2007. Hän odotti päätöstä turvapaikasta vuoteen 2010 saakka, jolloin hänet palautettiin takaisin Irakiin.

–Meidät palautettiin väkisin ja väkivalloin, pakotettiin lentokoneisiin. Lentokenttä oli tuntematon paikka, jossa ei ollut ketään puolueetonta tahoa katsomassa millä tavalla karkotus tapahtuu.

Saadin mukaan hänet luovutettiin Irakin valtiolle.

–Heti kun laskeuduttiin Irakiin, jouduin suoraan poliisin kuulusteluihin. Siellä minulta kyseltiin, montako ihmistä olet tappanut, oletko yhteydessä terroristijärjestöihin, koska olen Bagdadista tietystä kaupunginosasta, joka on sunnialue, Saad sanoo.

Saadin mukaan häntä ja hänen pikkuveljeään hakattiin ja uhattiin, koska he tulivat tietystä osasta Bagdadia ja pikkuveljen nimi on Oman, "mikä viittaa tiettyyn uskontoryhmään".

–Olimme pidätettynä kaksi viikkoa. Oli jatkuvaa epäinhimillistä kohtelua, pahoinpitelyä ja jopa kidutusta, Saad kertoo.

Vaikka poliisi vapautti hänet Irakin vankilaleiristä, elämä ei Saadin mukaan ollut helppoa. Hän kertoo joutuneensa pelkäämään turvallisuutensa takia. Nyt hän hakee turvapaikkaa Suomesta.

Maahanmuuttovirasto on jäädyttänyt Irakin ja Somalian kansalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn siksi aikaa, kunnes turvallisuusarvio maista on tehty. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on neuvotellut Irakin ulkoministerin kanssa palautussopimuksen tekemisestä Irakin kanssa.

Vapaa liikkuvuus ry:n tänään järjestetyssä tilaisuudessa ryhmä Irakista Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita vetosi Suomelta oikeutta jäädä maahan.

- Lisääntyneet pakolaismäärät kertovat juuri siitä, että turvallisuustilanne Irakissa ja muualla Lähi-idässä on heikentynyt dramaattisesti, Vapaa liikkuvuus ry:n Aino Korvensyrjä sanoo.

Ulkoministeri Soini kertoi Uudelle Suomelle hiljattain viestittäneensä Irakille, että kunhan sopimus saadaan aikaan, Suomi on tyytyväinen.