keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Iltalehti: Uusi ohjeistus hämmentää poliiseja: Turvapaikanhakijoiden rikoksista ei saa kertoa

Iltalehti: Uusi ohjeistus hämmentää poliiseja: Turvapaikanhakijoiden rikoksista ei saa kertoa 21.10.2015

Poliisihallitukselta on tulossa lähiviikkoina valtakunnallinen viestintäsuunnitelma turvapaikanhakijoihin liittyen. Hämeen poliisilaitos teki jo nyt oman ohjeistuksensa rikosuutisoinnista.

Hämeen poliisilaitoksen henkilöstölle lähetettiin viime viikolla sisäinen ohjeistus turvapaikanhakijoihin liittyvästä rikostiedottamisesta. Henkilökunta on ihmetellyt erityisesti päivittäistiedottamista koskevaa ohjetta, jonka mukaan rikoksista uutisoitaessa ei saa mainita epäillyn asemaa turvapaikanhakijana.

- Se on herättänyt hämmennystä henkilöstössä, vaikka yleensä asioista ohjeistamisen pitäisi helpottaa ihmisten työtä, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

Seppäsen mukaan osa poliiseista on kokenut ohjeen myös sananvapauskysymyksenä. Laaja ohjeistus on Hämeen poliisilaitoksessa poikkeuksellinen: koskaan aikaisemmin viestinnällistä erityisalueohjetta ei ole annettu, vaan tähän saakka on menty yleisillä ohjeilla.

Ohjeissa käydään läpi nykytilanteeseen liittyviä riskejä, joita ovat esimerkiksi kantaväestön tai turvapaikanhakijoiden radikalisoituminen, rasismin leviäminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuudentunteen rapautuminen.

Yksi luetelluista riskeistä on "poliisilaitoksen oman henkilöstön suhtautuminen lisääntyvään työmäärään ja mahdolliset kielteiset mielipiteet turvapaikanhakijoita kohtaan".

- Poliisin tulee luoda turvallisuuden tunnetta, ettei poliisi omalla toiminnallaan ja viestinnällään halua lietsoa vihaa mihinkään suuntaan, Seppänen toteaa.

Määräystä perustellaan myös sillä, että turvapaikka-asiat ovat salassa pidettäviä.

- Sinänsä linjauksessa ei ole mitään uutta. Se on tuki henkilöstölle, miten toimitaan hankalassa viestintätilanteessa, Seppänen sanoo.

Pian valtakunnallinen ohje

Työntekijöiden sähköpostiin lähetetty ohjeistus on Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikön ja laitoksen viestintäpäällikön allekirjoittama.

- Se, ettei yksittäisessä rikoksessa anneta julkisuuteen tietoa, että epäilty on turvapaikanhakija, on poliisihallituksen valtakunnallinen linjaus, kertoo viestintäpäällikkö Katja Patronen.

Poliisihallituksen viestintäpäällikön Marko Luotosen mukaan poliisihallituksessa on nyt työn alla valtakunnallinen viestintäsuunnitelma liittyen turvapaikanhakijoihin. Suunnitelmaa käsitellään tällä viikolla hallintoelimessä, ja se valmistuu Luotosen mukaan lähiviikkoina.

- Kokoamme tiedottamista ohjaavat tekijät yhteen muistutukseksi, Luotonen kertoo.

Viestintäpäällikön mukaan ohjeet ja määräykset koskevat koko poliisihallintoa, eli valmis viestintäsuunnitelma lähetetään kaikkiin poliisilaitoksiin. Poliisihallitus ei ole kuitenkaan kehottanut poliisilaitoksia lähettämään sähköpostia henkilöstölle linjauksesta.

"Ei lakaista maton alle"

Viestintäpäällikkökokouksessa turvapaikanhakijoihin liittyvää päivittäistiedottamista on jo käyty läpi.

- Tästä keskusteltiin ja todettiin linjaus turvapaikkastatuksen osalta. Halusimme varmistaa, että viestinnässä ulospäin esiintyy yhtenäinen tulkinta, Luotonen selventää.

Luotosen käsityksen mukaan poliisilaitokset ovat toimineet yhteneväisesti turvapaikanhakijoita koskevassa tiedottamisessa. Jo nyt esitutkinta- ja julkisuuslaki ohjaavat tiedottamista.

- Ei ole tarkoitus lakaista yleiseen turvallisuustilanteeseen liittyviä asioita maton alle. Päinvastoin, meidän tehtävämme on tuoda todellisuus esiin mahdollisimman totuudenmukaisesti, Luotonen sanoo.

Luotosella ei ole tiedossa, että muut poliisilaitokset olisivat tehneet henkilöstölle ohjeita turvapaikanhakijoiden rikosepäilyistä tiedottamisesta. Luotonen on tietoinen Hämeen poliisilaitoksen lähettämästä ohjeistuksesta, mutta ei ole nähnyt sitä itse vielä.

Hämeenlinnan poliisilaitoksen ohjeistuksesta kertoi ensimmäisenä Uusi Lahti.