perjantai 2. lokakuuta 2015

Iltalehti: Tuore selvitys: Suomi Euroopan kärkeä turvapaikanhakijoille maksettavissa tuissa

Iltalehti: Tuore selvitys: Suomi Euroopan kärkeä turvapaikanhakijoille maksettavissa tuissa 2.10.2015

Euroopan maahanmuuttoviranomaisten päivitetyssä selvityksessä selviää, että Suomi on kärkimaita tukien maksamisessa turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakijoiden etuuksissa sekä oikeudessa tehdä töitä on isot erot Euroopan sisällä.

Saksa maksaa hakijalle 143 euroa kuukaudessa - eniten koko Euroopasta. Kolmen kuukauden jälkeen tuki nousee enintään 216 euroon. Tuen lisäksi vastaanottokeskuksessa saa ilmaisen ruoan.

Suomi on listan toisena tuen määrän suhteen. Mikäli vastaanottokeskuksessa tarjotaan ateriat, tuki vaihtelee noin 60 eurosta noin 93 euroon.

Jos ei syö

Jos vastaanottokeskuksessa asuu, mutta ei syö sen tarjoamaa ruokaa, kärkipaikalla heiluu tuolloin tuen määrässä Norja 355 eurolla kuussa. Suomi tulee jälleen toisena, maksaen tukea 247 euroa kuukaudessa.

Jos puolestaan turvapaikanhakija asuu esimerkiksi yksityismajoituksessa, Saksa maksaa tukea tuolloin 359 euroa kuussa. Sen jälkeen tulee Ranska, joka maksaa 343,50 euroa niille, jotka hoitavat majoituksensa sekä ruokansa itse. Kypros on puolestaan kolmantena 320 eurolla.

Suomi on tämän listan sijalla neljäntenä; aikuinen turvapaikanhakija asuessaan keskuksen ulkopuolella saa kuukaudessa 316 euroa, puolisot ja aikuiset lapset 267 euroa.

Slovakia ja Unkari ovat Euroopan häntäpäässä tukien maksamisessa. Slovakiassa turvapaikanhakija saa 12 euroa kuukaudessa. Turvapaikan saanut saa tehdä töitä tai nostaa työttömyyskorvausta. Unkarissa taskurahaa saa 22 euroa kuukaudessa.

Työn tekeminen

Suomessa turvapaikanhakijan tulee lisäksi työskennellä palkatta yhteiskuntapalvelun hengessä osana sopeutumista yhteiskuntaan. Muuten vaarana on, että hakija menettää tukensa. Muualla ei saa tehdä töitä ensimmäisten kolmen - kuuden kuukauden aikana.

Suomesta turvapaikkaa hakenut voi vastaanottaa enimmillään 1 000 euroa niin kutsuttua kotiinpaluurahaa. Jos turvapaikka myönnetään, valtio tukee asumista kolmen vuoden ajan. Henkilö on oikeutettu täysiin sosiaalietuuksiin, koulutukseen, päivähoitoon, lapsilisiin ja kielikursseihin. Myös työllistymistä tuetaan.

Edellinen vertailu eri Euroopan maiden maksamista tuista turvapaikanhakijoille on tehty vuonna 2013. Iltalehti kertoi päivitetyistä tuista jo syyskuussa ja listasi kaikkien Euroopan maiden jakamat tuet ja avun.

Tulevatko tukien perusteella?

European Migration Network - Euroopan muuttoliikeverkosto toteutti vertailun. Edellisestä vertailusta vuodelta 2013 tuet ovat nousseet lähes joka paikassa. Tuoreesta vertailusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Nyt tehty selvitys on osa isompaa tutkimusta, jossa arvioidaan sitä, tulevatko ihmiset tukien perusteella tiettyihin maihin.

Selvityksessä tutkittiin erityisesti Balkanin alueelta Euroopan unioniin tulevia ihmisiä.

Kävi ilmi, että ainakaan Norjaan tulijoiden määrä ja tuen määrä ei ole vaikuttanut - hakijoita tuli vain joitakin kymmeniä.

Unkariin, jossa tuen määrä on pieni, saapui puolestaan toukokuussa kymmenen tuhatta ihmistä. Saksaan niin ikään tuli tuhansia turvapaikanhakijoita juuri Balkanilta.