torstai 8. lokakuuta 2015

Iltalehti: Suomen pakolaislinja unohtui EU:ssa - "Pyörää ollaan keksimässä uudelleen"

Iltalehti: Suomen pakolaislinja unohtui EU:ssa - "Pyörää ollaan keksimässä uudelleen" 8.10.2015

Euroopan unionin pitäisi panna täytäntöön 2006 Suomen johdolla pakolaistulvan varalle laaditut päätöksensä, sanoo ex-ministeri Kari Rajamäki (sd).

Varkauden Puurtilassa mies selailee ruokapöydän ääressä ahdistuneena papereitaan. Hän on Kari Rajamäki, 66, entinen sisäministeri.

Euroopan läpi Lappiin asti tulviva kansainvaellus ja päättäjien neuvottomuus sen edessä turhauttavat Rajamäkeä, joka jo vuosikymmen sitten oli EU-tasolla luomassa toimintamalleja tällaisen tilanteen välttämiseksi.

- Siitä minä olen erityisen harmistunut, että Suomen itse ajamat päätökset ja periaatteet on hukattu niin unionissa kuin Suomessakin, hän huokaa.

EU:n ministerineuvoston ja huippukokouksen joulukuussa 2006 hyväksymät linjaukset jäivät toimeenpanematta. Nyt Brysselissä ja EU-pääkaupungeissa levitellään käsiä.

Suomen linja liukeni

Heinäkuussa 2006 Suomesta tuli EU:n puheenjohtajamaa. Matti Vanhasen (kesk) I-hallituksen sisäministeri Rajamäki tarttui heti Välimeren alueen pahenevaan pakolaisongelmaan. Puhuttiin taakan jakamisesta EU-maiden kesken - tiukoin edellytyksin.

Paluumatkalla ensimmäisestä ministerineuvoston kokouksesta alkoi "Rajamäen keppi- ja porkkanamalli" hahmottua: rajavalvonnan pitävyys, turvapaikanhakijoiden rekisteröinti, perusteettomien nopeat palautukset ja taloudelliset sanktiot velvollisuutensa laiminlyöville jäsenmaille.

- Tämä oli Suomen linja, joka vietiin joulukuussa 2006 läpi ministerineuvostossa ja EU:n huippukokouksessa.

Vuonna 2007 aloittanut Vanhasen II-hallitus ei Rajamäen mielestä tehnyt kuitenkaan mitään näiden päätösten toimeenpanemiseksi. Päinvastoin.

- Sisäministeriö pilkottiin, ja maahanmuuttopolitiikka lähti Astrid Thorsin (r) johdolla kehittymään ihan omille teilleen. Thors halusi mitätöidä kauteni työn tulokset.

Monta vuotta on huomautettu, että Suomella on liian löysä linja Irakin suhteen, mutta edelleen vastaanottosopimus maan kanssa on tekemättä.

- Ja nyt ihmetellään, miksi sieltä tulee väkeä pilvin pimein!

Asiat eivät edenneet komissiossakaan. Se löi laimin Afrikan maiden takaisinottovelvoitteen toimeenpanon, vaikka siitä oli Rajamäen johdolla Tripolissa neuvoteltu valmiit sopimukset.

- Komissio laiminlöi totaalisesti näiden päätösten edistämisen. Nyt siellä kirjoitellaan samanlaisia papereita kuin silloin 2006. Pyörää ollaan nyt keksimässä uudelleen, hän tuhahtaa.

Rajavalvonta kuntoon

Maahanmuutto on Rajamäen mielestä karannut hallinnasta niin Suomessa kuin koko unionissa.

- Todelliset pakolaiset ja avun tarvitsijat kärsivät tästä.

Onko vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus susi?

- Sopimukseen sisältyy mahdollisuus rajatarkastusten tiukennuksiin tarvittaessa. Niihin olisi pitänyt jo ryhtyä.

Entä rekisteröintiä ja palautuksia koskeva Dublin-sopimus?

- Sen periaatteet ovat selkeät, mutta sopimus ei toimi, ellei jokainen maa noudata sitä tiukasti. Nyt muutama heikko lenkki on koko unionin ongelma.

- Palautukset ja erityisesti tulijoiden rekisteröinti ovat klikanneet, Rajamäki sanoo.

Hän vakuuttaa, että Geneven sopimuksen mukaisessa pakolaisasemassa olevat ihmiset saavat Euroopassa suojaa.

Paine ei helpota, vaikka meillä olisi minkälaiset järjestelmät, ellei lähtö- ja kauttakulkumaiden kestämättömiin oloihin saada aikaan korjausta.

- Suurvallat istuvat katsomossa, kun tilanne on osin niiden vaikutuksesta ajautunut kaaokseen. Seuraukset vyöryvät Euroopan syliin.