perjantai 30. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Yhä useampi turvapaikanhakija palaa Suomesta Irakiin – Rajavartiolaitos kertoo 3 syytä

Ilta-Sanomat: Yhä useampi turvapaikanhakija palaa Suomesta Irakiin – Rajavartiolaitos kertoo 3 syytä 30.10.2015

Tornion kautta Suomeen saapui alkusyksyn aikana jopa 600 pakolaista päivittäin. Nyt päivittäinen määrä on tippunut sataan ja jopa sen alle. Viime viikkoina yhä useampi turvapaikanhakija on lähtenyt myös vapaaehtoisesti pois Suomesta.

Maahanmuuttoviraston mukaan reilut 24 000 pakolaista on hakenut turvapaikkaa Suomesta tänä vuonna. IS kertoi jo keskiviikkona, että heistä noin 1 500 on yksin tulleita alaikäisiä lapsia.

Alkusyksyn aikana Tornion kautta Suomeen saapui joinain päivinä peräti 600 pakolaista, mutta nyt päivittäinen määrä on tippunut jopa alle sataan. Syynä on muun muassa se, että Ruotsi on tiukentanut ulkomaalaisvalvontaansa. Tämän takia Ruotsista on ollut aiempaa vaikeampi kulkea Suomeen.

Tämän lisäksi esimerkiksi ulkoministeriö on aloittanut tehostetun Facebook-kampanjan Irakissa ja Turkissa. Aiheena on ollut Suomen tiukentunut Irakin turvallisuusarvio, joka osaltaan lisää kielteisiä turvapaikkapäätöksiä Suomessa. Tämä on ollut signaali joillekin irakilaispakolaisille, ettei Suomeen välttämättä kannata tulla.

20-50 irakilaispakolaista lähtee päivittäin pois

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen kertookin, että irakilaiset turvapaikanhakijat ovat lähteneet viime viikkojen aikana kiihtyvään tahtiin vapaaehtoisesti pois Suomesta.

Hänen mukaansa noin 20-50 irakilaista turvapaikanhakijaa lentää päivittäin vapaaehtoisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalta Turkkiin, josta matka jatkuu Irakiin.

– Tämmöisiä lukuja siellä vilistää, Matilainen sanoo IS:lle.

Osa turvapaikanhakijoista on perunut hakemuksensa inhimillisistä syistä.

– Joillekin on tullut esimerkiksi huonoja uutisia omien joukosta, eli esimerkiksi Irakista, jolloin he haluavat lähteä niiden (tuttavien) pariin.

– On saatettu tulla myös toisiin aatoksiin, kun on havainnut, ettei saa muuta sukua tulemaan tänne päin, Matilainen selvittää.

Osa on suostunut poistumaan vapaaehtoisesti sen jälkeen, kun on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Kun on kielteinen turvapaikkapäätös, niin on mahdollisuus palata vapaaehtoisesti, ja sitä suositellaan. Silloin ei tarvittaisi pakkopalautusta, johon pitää laittaa saattajat mukaan, Matilainen sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla on tyypillisesti 30 päivää poistua vapaaehtoisesti. Jos poistuu määräaikana, silloin ei määrätä maahantulokieltoa Schengen-maihin.

Matkaa voidaan myös tukea

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jukka Hertell kertoo, että osa vapaaehtoisesti poistuvista turvapaikanhakijoista maksaa matkansa itse.

– Lähtökohtana on se, että jos henkilöllä on rahaa, niin hän ostaa matkalippunsa itse, Hertell selvittää.

Jos rahaa ei ole, turvapaikanhakija voi hakeutua omassa vastaanottokeskuksessa vapaaehtoisen paluun järjestelmään. Vastaanottokeskus arvioi hakemuksen.

Jos se on myönteinen, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM avustaa hakijaa maasta poistumisessa ja hankkii matkaliput. Kustannukset maksaa Suomen valtio.