keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Suomeen lennätetään 50 eritrealaista turvapaikanhakijaa – sijoituspaikkaa ei kerrota

Ilta-Sanomat: Suomeen lennätetään 50 eritrealaista turvapaikanhakijaa – sijoituspaikkaa ei kerrota 21.10.2015

MAAHANMUUTTOVIRASTON uuden linjauksen mukaan monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on parantunut.

Tilanne on helpottunut erityisesti Babylonin läänissä ja Kirkukin kaupungissa. Bagdadissa turvallisuustilanne on maahanmuuttoviraston mukaan edelleen ongelmallinen. Kaikkien sieltä tulevien ei voida kuitenkaan katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.

Uusia linjaus turvallisuustilanteesta voi osittain lisätä kielteisten turvapaikkapäätösten määrää irakilaispakolaisten osalta.

– Kun tämä turvallisuustilanne on arvioitu toisenlaiseksi, niin on luonnollista ja ilman muuta mahdollista, että tulee vaikutuksia tähän päätöskäytäntöön, maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo Ilta-Sanomille.

Hän ei lähde kuitenkaan arvioimaan sitä, kuinka paljon kielteiset turvapaikkapäätökset mahdollisesti lisääntyvät.

– Se nähdään sitten heti, kun meidän päätöksenteko jatkuu, Repo sanoo.

Maahanmuuttovirasto jäädytti irakilaispakolaisten turvapaikkapäätösten tekemisen syyskuun lopussa Irak-linjaustyönsä ajaksi. Nyt turvapaikkapäätöksiä on tarkoitus jälleen siis käsitellä.

REPO muistuttaa, että Irakista tulleet turvapaikanhakijat eivät voi saada turvapaikkaa Suomesta pelkästään sillä perusteella, miltä alueelta he ovat kotoisin. Ratkaisevaa on hakijan yksilöllinen tilanne.

– Irak on edelleen todella hankala maa. Siellä on kyllä alueita, joihin ei voi silti palata, Repo toteaa.

Hakemukset tutkitaan ja ratkaistaan yksilöllisesti sen mukaan, mihin syihin hakijat vetoavat turvapaikkapuhuttelussaan ja miten he perustelevat turvapaikan tarvettaan.

Maahanmuuttovirasto on käsitellyt tänä vuonna hieman alle 1300 irakilaispakolaisen turvapaikkahakemusta.

–Vajaat 400 on ollut myönteisiä (päätöksiä). Kaikki muut ovat olleet sellaisia, joita ei ole tutkittu Suomessa, asia on rauennut tai hakijat ovat saaneet kielteisen päätöksen. Eli kovinkaan suuri osa irakilaisille tehdyistä päätöksistä ei ole ollut myönteisiä, jonka perusteella jäätäisiin Suomeen, Repo selvittää.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkaa Suomesta on hakenut tähän mennessä noin 23000 pakolaista. Sisäministeriön arvion mukaan Suomesta hakee turvapaikkaa vuoden loppuun mennessä 30000–35000 pakolaista. Aiempina vuosina hakijamäärä on ollut 3000–5000.

SUOMI on sitoutunut ottamaan vastaan kahden vuoden sisällä yhteensä noin 3200 turvapaikanhakijaa EU:n sisäisin siirroin. Reilut 2000 pakolaista tulee Italiasta ja Kreikasta. Loppujen osalta päätetään myöhemmin.

Maahanmuuttovirasto kertoi tiistaina, että EU:n sisäiset siirrot Suomeen alkavat jo tänään keskiviikkona. Italiasta saapuu 50 pakolaista, jotka ovat Eritreasta kotoisin. Suurin osa heistä on 20–40-vuotiaita miehiä.

Maahanmuuttovirasto ei kerro heidän sijoituspaikkaansa. Taustalla ovat osittain turvallisuussyyt.

– Potentiaaliset turvallisuusriskit ovat yksi asia ja henkilöiden yksityisyydensuoja, maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Kaj Swanljung kertoo.

ERITREALAISTEN lisäksi Suomeen odotetaan tulevan EU:n sisäisillä siirroilla erityisesti syyrialaisia. Sisäisin siirroin tulevat turvapaikanhakijat eivät saa automaattisesti turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta. Swanljung sanoo, että todennäköisyys turvapaikan tai oleskeluluvan myöntämiselle on kuitenkin suuri.

– Näillä sisäisillä siirroilla pyritään siirtämään henkilöitä, jotka ovat todella suojelun tarpeessa, Swanljung sanoo.

Hänen arvionsa mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä selkeää, suurta eritrealaisyhteisöä.

– Ei ole myöskään ajatuksissa pyrkiä sijoittamaan heitä johonkin tiettyyn kuntaan, vaan tasaisesti jakautumaan (ympäri Suomen), Swanljung selvittää.