keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ministeri Orpo paljasti takarajan: Tällä aikataululla Irakista tulevien turvapaikkakriteerit kiristyvät

Ilta-Sanomat: Ministeri Orpo paljasti takarajan: Tällä aikataululla Irakista tulevien turvapaikkakriteerit kiristyvät 14.10.2015
Ilta-Sanomat: Orpo: viranomaisten toimet purevat - turvapaikanhakijoiden virta "rauhoittumaan päin"

Irakista tulevien turvapaikkakriteerit kiristyvät ensi tiistaista lähtien.
Sisäministeriö on pudottanut reilusti arviotaan Suomeen tämän vuoden aikana saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä.

Suomeen arvellaan nyt saapuvan tämän vuoden loppuun mennessä 30 000-35 000 turvapaikanhakijaa aiemman 50 000 sijaan. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi iltapäivällä tulijoiden määrän laskun takana olevan sekä toimenpiteet kotimaassa että tehostunut valvonta Ruotsin puolella.

– Varmasti merkittävä asia on ollut se, että kun ollaan käyty läpi turvapaikkakriteerit, on käynyt ilmi että Irakista tuleville Suomen kriteerit ovat aika tavalla väljempiä kuin Ruotsissa. Olemme nyt tekemässä Irakin osalta uutta tarkastelua, joka valmistuu tämän hetken tiedon mukaan ensi tiistaina, jonka jälkeen aletaan uusia ohjeita noudattaa, Orpo kertoi.

Noin 70 prosenttia Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Irakista, joka johtuu Orpon mukaan pitkälti muita Pohjoismaita väljemmistä kriteereistä.

– On aivan oikeudenmukaista, että me päivitämme itsemme samalle tasolle kuin muut Pohjoismaat ja erityisesti Ruotsi.

Sama tarkastelu aiotaan tehdä Orpon mukaan myöhemmin myös Somalian osalta.

Toisin kuin Ruotsilla, Suomella ei edelleenkään ole Irakin kanssa sopimusta, joka mahdollistaisi kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamisen kotimaahansa. Orpon mukaan neuvotteluja sopimuksen saamiseksi käydään kaiken aikaa. Hänen itsensä lisäksi asiaa ajaa ulkoministeri Timo Soini (ps).

– Ollaan tehty ja tehdään koko ajan töitä sen eteen että sopimus saadaan. Meillä on jatkuva neuvotteluyhteys Irakiin suurlähetystön kautta.

______________________________

Ilta-Sanomat: Orpo: viranomaisten toimet purevat - turvapaikanhakijoiden virta "rauhoittumaan päin"

Tieto Suomen kiristyneestä viranomaistoiminnasta on tavoittanut irakilaiset turvapaikanhakijat, arvioi sisäministeri.

Sisäministeriö on laskenut tuntuvasti arviotaan Suomeen tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden kokonaismäärästä. Aiempi arvio oli 50 000, nyt odotetaan kaikkiaan 30 000 - 35 000 hakijaa.

Aiemmin arviota on korotettu lähes viikoittain, mutta sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan trendi on nyt kääntynyt selvästi.

- Kun vielä jokin aika sitten meillä oli yli 600 hakijan päiviä, eilen taisi olla ensimmäinen päivä moneen viikkoon, kun mentiin alle 200 turvapaikanhakijan, Orpo sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on "rauhoittumaan päin", mutta arviota päivitetään jatkuvasti, ja se saattaa vielä muuttua loppuvuoden aikana.

Orpo korostaa, että arvion julkaisun ajankohtaan ei liittynyt mitään erityistä, vaikka hetkeä aiemmin eduskunnassa käytiin vilkas keskustelu vihateoista ja rasismista.

Sisäministerin mukaan turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa ei ole laskussa, mutta toimet Ruotsissa ja meillä ovat hillinneet hakijoiden määrää Suomessa. Ruotsi on tehostanut ulkomaalaisvalvontaansa.

Irakilaisten kriteerit syyniin

Noin 70 prosenttia Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on Irakista. Heitä on tänä vuonna saapunut jo noin 16 000, joista noin puolet saa turvapaikan.

Sisäministeriö julkaisee ensi tiistaina uudet kriteerit, joilla irakilaisille myönnetään turvapaikka. Tarkoitus on saada kriteerit kiristettyä samalle tasolle erityisesti Ruotsin kanssa.

- Pidän Ruotsia hyvänä verrokkina, sillä en ole kenenkään kuullut sanovan, että Ruotsi olisi erityisen epähumaani maa, Orpo sanoo.

Orpo uskoo, että tieto Suomen palautusjärjestelmän tehokkuudesta saa heidät miettimään kahdesti Suomeen tuloa, jotka eivät todellisuudessa tarvitse turvapaikkaa. Kiristyvät kriteerit vaikuttavat ministerin arvion mukaan turvapaikkahakemusten hyväksymisprosenttiin merkittävästi.

- Todellisen avun tarpeessa olevat halutaan edelleen tunnistaa ja heitä halutaan auttaa, Orpo tiivistää.

Orpo kehuu erityisesti Tornion järjestelykeskuksen toimintaa. Käytännössä kaikki Suomeen saapuvat on saatu ohjattua Tornioon, jossa jokainen rekisteröidään ja ohjataan vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

- Yksi mahdollinen syy määrän vähenemiseen on se, että tämä on nyt niin hallittua. Suomeen ei voi tulla ja hakeutua vain haluamalleen paikalle, Orpo sanoo.

Uutuutena turvapaikanhakijoille tehdään ensimmäiset haastattelut heti rekisteröinnin yhteydessä joko poliisin tai rajavartiolaitoksen toimesta. Käytäntöä on kokeiltu 40 turvapaikanhakijalle, ja Orpon mukaan sen avulla vastaanottokeskuksissa säästetään arviolta 1 600 majoitusvuorokautta.

Aiemmin haastatteluja joutui odottamaan keskimäärin 40 päivää.

EU:n rajavartioviranomaisen Frontexin johtoa saapuu tutustumaan Tornion järjestelykeskukseen. Siitä halutaan ottaa mallia esimerkiksi Kreikan ja Italian rajoille, joilta pääsee Eurooppaan yhä hurjia määriä ihmisiä täysin rekisteröimättä.

Orpon mukaan Tornion keskus pidetään toiminnassa "niin kauan kuin sitä tarvitaan".