lauantai 17. lokakuuta 2015

HS: Rosa Liksom ruotsalais­lehdessä: Turvapaikanhakijat ovat ratkaisu Suomen ongelmiin

Helsingin Sanomat: Rosa Liksom ruotsalais­lehdessä: Turvapaikanhakijat ovat ratkaisu Suomen ongelmiin 19.10.2015

Suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom ottaa voimakkaasti kantaa Suomen pakolaispolitiikkaan, suomalaisten mielenlaatuun ja yhteiskuntaan Dagens Nyheterin tuoreessa haastattelussa.

Liksom esimerkiksi kritisoi Suomen tämänhetkistä sulkeutuneisuutta. Hän sanoo kuvitelleensa suomalaisten muuttuneen jo hieman avoimemmiksi, mutta nyt tilanne on mennyt taas huonompaan suuntaan.

"Nyt suljetaan ikkunoita ja vedetään eteen verhoja. Sellaista viestiä päätöksentekijät lähettävät nyt. Me olemme totisesti muuttuneet konservatiivisemmiksi", sanoo työhuoneellaan Helsingin Kaapelitehtaalla haastateltu Liksom.

Suomalaistaiteilija haluaisi viedä maansa asenneilmastoa aivan toiseen suuntaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat voisivat olla ratkaisu Suomessa jatkuvasti puheen alla olevaan kestävyysvajeeseen.

"Herran jestas, ajattele mitä nämä ihmiset tuovat tullessaan. Mitä energiaa ja voimaa. Suomessa ei ole viiteentoista vuoteen puhuttu mistään muusta kuin 'kestävyysvajeesta' eli siitä, kuinka suurten ikäluokkien mukanaan tuomasta ongelmasta selvitään. Nyt meillä on ratkaisu: valtavasti korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka tulevat tänne meidän luoksemme", Liksom sanoo toimittaja Philip Teirin haastattelussa.

Liksomin mukaan turvapaikanhakijat pitäisi saada integroitua yhteiskuntaan nopeasti. Tässä työssä valtiolla on olennainen rooli, hän sanoo.

Samalla hän ihmettelee äärioikeiston puheita, joiden mukaan tällainen "joukkomuutto" saisi suomalaisen kulttuurin kuolemaan.

"Jos suomalainen kulttuuri todella on niin heikko, että se kuolee 50 000 turvapaikanhakijan saapumiseen, niin ehkä se joutaakin kuolla", Liksom näpäyttää.

Uusimmassa kirjassaan Väliaikainen (ruotsiksi Sånt är livet) Liksom kertoo lyhyitä tarinoita tämän päivän tavallisista suomalaisista ihmisistä. Satiirisissa tarinoissa ihmisillä ei mene aina kovin hyvin: on alkoholismia, on työttömyyttä.

Ylitorniolla lähellä Ruotsin rajaa syntynyt Rosa Liksom (oikealta nimeltään Anni Ylävaara ) kertoo DN:n haastattelussa, että kirjassaan hän kuvaa myös niitä ihmisiä, jotka muodostivat syyskuussa ihmismuurin Tornion ja Haaparannan välissä olevalle valtakunnanrajalle. Muurin avulla ihmiset halusivat kritisoida rajan yli tulevia turvapaikanhakijoita.

Kirjailija sanoo tietävänsä nämä muurin muodostajat – sen ihmistyypin, heidän asenteensa.

"He ovat ihmisiä, jotka eivät ole tottuneet näkemään ketään muuta kuin omia naapureitaan. Ja kun kylät tyhjenevät, eikä töitä enää ole, niin ketkä jäävät? Nämä ovat niitä, jotka eivät lähteneet pois."

Liksom kuitenkin muistuttaa, että ihmismuureja muodostavat torniolaiset ovat vain pieni vähemmistö. Alueella asuu hänen mukaansa 10 000 ihmistä, joista kaikilla ei ole takanaan välttämättä yliopisto-opintoja, mutta joista monilla on "sydämen sivistystä", ymmärrystä humanismin päälle.

Nämä ihmiset eivät kuitenkaan pääse missään ääneen, muistuttaa Liksom.

"Kuka haastattelee heitä? Perussuomalaiset ja muukalaisvihamieliset ihmiset saavat suhteettoman paljon tilaa medioissa."

Syyksi siihen, miksi esimerkiksi Ruotsissa suhtaudutaan maahanmuuttajiin paljon positiivisemmin kuin Suomessa, Liksom näkee historian sekä erot kansanluonteissa.

Liksomin mukaan ruotsalaiset ja suomalaiset ovat erilaisia kuin päivä ja yö.

"Suomalaisissa on jonkinlaista lestadiolaista sulkeutuneisuutta. Ruotsalaisissa on itseluottamusta, joka on peräisin suurvalta-ajoista. He ovat tottuneempia vieraisiin."