perjantai 18. syyskuuta 2015

Iltalehti: Kemijärvi majoittaa turvapaikanhakijat kerrostaloon - vanhat asukkaat halutaan muualle

Iltalehti: Kemijärvi majoittaa turvapaikanhakijat kerrostaloon - vanhat asukkaat halutaan muualle 18.9.2015

Kemijärvi majoittaa nopealla aikataululla 300 turvapaikanhakijaa kahteen kaupungin omistamaan kerrostaloon.

Hätämajoitus 300:lle turvapaikanhakijalle on tarkoitus aloittaa ensi keskiviikkona. Kemijärven Vuokratalojen toimitusjohtajan Kari Varrion mukaan asiasta päätettiin torstaina.

Toinen turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen kaavailluista kerrostaloista on tähänkin asti ollut tyhjillään, mutta toisessa asuu 13 asukasta. Heille ilmoitettiin uusista naapureista siis alle viikon varoitusajalla.

- Osa on ottanut asian vakavasti ja suhtautunut muutokseen kriittisesti, Varrio myöntää.

Vanhoille asukkaille kaupunki aloitti heti eilen uusien asuntojen tarjoamisen kaupungin muista vuokrataloista. Varrion mukaan tarjotut asunnot ovat uudempia, remontoituja ja joidenkin kohdalla myös suurempia kuin nykyiset asunnot.

"Sokki"

- Kauhia sokki, kuvailee tunnelmiaan Iltalehdelle yksi talon asukkaista.

Mies kertoo saanensa kehoituksen muuttaa pois torstaina. Hän on asunut talossa yli 20 vuotta.

- Keskiviikkoon mennessä pitäisi muuttaa. Kiirettä pitää, hän sanoo.

Asukkaan mukaan taloon olisi mahdollista jäädä asumaan, mutta hän aikoo muuttaa, vaikkei se oikein innostaisikaan.

Kari Varrion mukaan asukkaita ei pakoteta muuttamaan, mutta heitä tuetaan esimerkiksi tarjoamalla muutto- ja siivousapua.

- Tietysti toivomme, että he muuttaisivat, koska se on heidän oma etunsa. He pääsevät nyt rauhallisempaan taloon ja parempiin asuntoihin.

- Eikä tarvitse muuttaa keskiviikkoon mennessä. Heille annetaan niin paljon aikaa kuin on tarve, oli se sitten vaikka kuusi kuukautta, Varrio vakuuttaa.

Purkusuunnitelmia jo aiemmin

Suurin osa asukkaista onkin Varrion mukaan ollut mielissään paremmista asunnoista, sillä nykyinen talo on levoton.

Kaupunki on jo pitkään suunnitellut talon purkamista tai myyntiä, sillä vähäisen asukasmäärän vuoksi se on myös pahasti vajaakäytöllä.

Projektin yhdyshenkilöksi hätämajoituksen järjestävän Suomen Punaisen Ristin ja asunnot tarjoavan Kemijärven välille on nimetty Timo Alaräisänen.

Alaräisäsen mukaan projekti alkoi niin nopealla aikataululla, "ettei tätä ole ehditty hirveästi vatuloimaan".

- Tämä tuli kuitenkin sopivaan saumaan, koska ajatus on ollut jo aiemmin, että asunnot tyhjennetään. Toinen talo on ollut niin vajaakäytöllä, ettei sellaista kannattaisi edes pitää lämmitettynä, Alaräisänen sanoo.

Ovatko asukkaat olleet tietoisia mahdollisista purkusuunnitelmista?

- Ei olla mitään informoitu, kun mitään päätöksiä ei ole tehty, toteaa Kemijärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Varrio.

Tyhjät asunnot ongelma

Talojen alhainen käyttöaste on ongelma muissakin Kemijärven vuokrataloissa. Tyhjillään olevat asunnot johtuvat siitä, että Kemijärvi kärsii muuttotappiosta, eli kaupungista muuttaa vuosittain pois enemmän asukkaita kuin mitä sinne muuttaa.

Nyt Kemijärvellä on 8 000 asukasta, kun parhaimpina vuosina niitä on ollut 15 000.

- Viimeisimmät talot on rakennettu 12 000 ihmisen kaupungin tarpeita ajatellen. Nyt saattaa olla niin, että 20 asunnon talossa asuu pari kolme ihmistä. Ei sellaista kannata pitää asuttuna, Varrio sanoo.

Pahimmillaan Kemijärven Vuokratalojen käyttöaste on ollut vain 50 prosenttia.

- Se on iso ongelma, koska tyhjistäkin asunnoista joudutaan maksamaan. Se rasittaa kaupungin taloutta, eikä asuntoja päästä remontoimaankaan.

Varrio kuitenkin ymmärtää, että 300 uutta naapuria ja kehotus muuttaa muualle saattavat tuntua pahalta "kun se omalle kohdalle tulee".

- Tämä on kuitenkin kaikkien etu, Varrio sanoo.

Vuokralaiset ry: "Kivasti ajateltu"

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pitää hyvänä asiana sitä, että kaupunki käyttää tyhjillään olevat asunnot hyödyksi.

Hänen mukaan Kemijärven kaupunki ei ole toiminut väärin kertoessaan asukkaille uusista naapureista alle viikon varoitusajalla. Laista ei löydy kohtaa, joka toisi vuokralaiselle asiassa erityisoikeuksia.

- Tilannehan on se, että koskaan ei voi tietää, ketä naapurissa asuu. Ei naapureitaan pysty valitsemaan, Viita muistuttaa.

Viita näkee turvapaikanhakijoiden muuton myös vanhojen asukkaiden taloudellisena etuna, sillä tyhjäkäytöllä olevissa taloissa jäljellä olevat asukkaat maksavat myös tyhjien asuntojen kulut.

Hän ymmärtää myös kaupunkia siinä, että se on toivonut vanhojen asiakkaiden ottavan vastaan tarjotut asunnot muualta. Turvapaikanhakijoiden tukitoimet voi nimittäin olla helpompi järjestää, jos majoituskeskus on vain turvapaikanhakijoiden käytössä.

Kemijärvellä ketään ei siis pakoteta muuttamaan, mutta kaikille kolmelletoista vanhalle asukkaalle tarjotaan mahdollisuus muuttaa toiseen asuntoon.

- Sittenhän asiat on oikeasti aika kivasti ajateltu, Viita sanoo.