perjantai 18. syyskuuta 2015

Iltalehti: Jättilista: Näin eri Euroopan maat tukevat turvapaikanhakijoita

Iltalehti: Jättilista: Näin eri Euroopan maat tukevat turvapaikanhakijoita 18.9.2015

Turvapaikanhakijoiden etuuksissa ja työoikeuksissa on isot erot Euroopan sisällä.


Bulgaria

Kun hakemukset on hyväksytty, pakolaiset saavat työluvan ja samat oikeudet kuin Bulgarian kansalaiset, poislukien äänioikeus ja asepalvelus.

Itävalta

Turvapaikanhakijat, jotka yöpyvät julkisissa majoituspaikoissa, saavat 50 euroa kuukaudessa sekä päivittäiset ateriat tai vaihtoehtoisesti 5 euroa päivässä omiin ruokaostoksiinsa.

Muualla asuvat voivat saada enimmillään 120 euroa päivässä tai 240 euroa perhettä kohti vuokrakuluihin. Lisäksi valtio maksaa turvapaikanhakijalle 210 euroa kuussa ruokaan ja elinkustannuksiin (lapsille 100 euroa), 150 euroa vuodessa vaatteisiin sekä 200 euroa vuodessa koulunkäynnissä tarvittaviin tarvikkeisiin.

Itävalta antaa työluvan vasta, kun turvapaikka on myönnetty. Luvut koskevat Wienin aluetta.

Belgia

Pakolaiskeskuksissa asuvat saavat 7,40 euroa viikossa per aikuinen. Osa pakolaisista voi lisäksi tehdä palkallista työtä keskuksissa. Palkka voi olla enintään 185 euroa kuussa.

Puolen vuoden jälkeen voi anoa työlupaa. Sen voi saada vasta, kun turvapaikka on myönnetty. Samalla myös lähisukulaiset voivat muuttaa Belgiaan.

Kroatia

Turvapaikan vastaanottaneet saavat jopa kahden vuoden ilmaisen asumisen, mikäli eivät pysty itse rahoittamaan asuntoaan.

Kypros

Turvapaikanhakija saa oikeuden työskennellä tietyillä aloilla, mikäli turvapaikkahakemus odottaa hyväksymistään vielä kuuden kuukauden jälkeen. Pakolaisstatuksen saaneet saavat matkustusasiakirjat ja työluvat. He saavat tuoda maahan perheenjäseniään. Yleisemmin Kypros antaa ns. "toissijaisen statuksen", mikä takaa samat edut, mutta ei matkustusasiakirjoja tai perheenyhdistämisoikeutta. Statusta pitää hakea uudestaan kolmen vuoden välein.

Tšekki

Ensimmäisen vuoden aikana turvapaikanhakijalla ei ole oikeutta tehdä töitä. Kunnallisessa majoituksessa asuville myönnetään reilun 13 euron kuukausittainen tuki. Kun hakemus on hyväksytty, turvapaikan saanut on oikeutettu täysiin sosiaalietuuksiin. Tšekki myöntää myös taloudellista tukea kouluttautumiseen ja asunnon löytämiseen. Äänioikeutta ei myönnetä.

Tanska

Turvapaikanhakija saa heti hakea töitä. Kun turvapaikka myönnetään, henkilö saa noin puolet Tanskan tavallisesta työttömyyskorvauksesta. Lisätukea voi saada, jos läpäisee tanskan kielen kokeen. Perheenjäsenet eivät voi muuttaa maahan ensimmäisen vuoden aikana.

Viro

Myöntää 90 euroa kuukaudessa, mutta pakolaisten on itse maksettava ateriansa. Valtio antaa sen sijaan vaatetuksen. Turvapaikan saanut osallistuu sopeuttamisohjelmaan ja saa samat sosiaalietuudet kuin pysyvät asukkaat. Tähän kuuluvat hyvinvointipalvelut ja eläke.

Suomi

Aikuinen hakija saa kuukaudessa 316 euroa, puolisot ja aikuiset lapset 267 euroa. Pakolainen maksaa itse ateriansa. Mikäli vastaanottokeskuksessa tarjotaan ateriat, tuki vaihtelee noin 60 eurosta noin 93 euroon.

Turvapaikanhakijan tulee työskennellä palkatta yhteiskuntapalvelun hengessä osana sopeutumista yhteiskuntaan. Muuten vaarana on, että hakija menettää tukensa. Muualla ei saa tehdä töitä ensimmäisten kolmen - kuuden kuukauden aikana.

Turvapaikkaa hakenut voi vastaanottaa enimmillään 1 000 euroa ns. kotiinpaluurahaa. Jos turvapaikka myönnetään, valtio tukee asumista kolmen vuoden ajan. Henkilö on oikeutettu täysiin sosiaalietuuksiin, koulutukseen, päivähoitoon, lapsilisiin ja kielikursseihin. Myös työllistymistä tuetaan.

Ranska

Henkilölle maksetaan 11,45 euroa päivässä tai 343,50 euroa kuussa, kunnes päätös turvapaikasta tulee. Lisäksi turvapaikanhakija saa hakea asumisoikeutta yhteen noin 300:sta vastaanottokeskuksesta eri puolilta Ranskaa. Ravinto on maksettava omasta pussista, mutta halpaa tai ilmaista ruokaa saa usein ruoka-avustusta tarjoavista ruokapankeista.

Hakemuksen käsittelyn ajan hakija saa ilmaisen sairausvakuutuksen. Hakija ei saa työskennellä maassa ensimmäisen 12 kuukauden aikana.

Saksa

Vastaanottokeskuksissa tarjotaan ilmaiset ruuat sekä 143 euroa kuussa perustarpeisiin. Kolmen kuukauden jälkeen tuki nousee enintään 216 euroon.

Vastaanottokeskuksissa voi oleskella nyt jopa kuuden kuukauden ajan aiemman kolmen sijaan. Tällä muutoksella Saksa voi pitää käteistuen alhaisella tasolla pidemmän aikaa. Berliinissä halutaan antaa käteistuen asemesta mahdollisimman paljon ilmaisia luontoisetuja.

Lasta kohti maksetaan iästä riippuen enintään 92 euroa. 15 kuukauden jälkeen tai kun turvapaikka on myönnetty henkilölle maksetaan 400 euron kuukausittaista perustuloa. Sillä tuetaan asumisen ja lämmityksen kulut.

Kreikka

Turvapaikanhakijat voivat liikkua maassa vapaasti. Jos he ovat kodittomia, heille osoitetaan paikka vastaanottokeskuksesta, jos siellä on tilaa.

Hakijat pystyvät työskentelemään samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin kreikkalaiset. Jos turvapaikkahakemus menee läpi, hakija saa kolmen vuoden oleskeluluvan.

Unkari

Kahden kuukauden jälkeen tukea perustarpeisiin 22 euroa. Ne, jotka saavat turvapaikan, saavat kahden kuukauden leirillä olemisen jälkeen samoja tukia kuin työtön unkarilainen. Turvapaikkapäätöksen saaneet voivat myös saada joitakin asumisen tukia.

Irlanti

Turvapaikanhakijat voivat elää vuosia täydellä ylläpidolla vastaanottokeskuksessa, mutta heillä ei ole oikeutta tehdä töitä.

Irlanti ottaa pakolaisia alle EU-suunnitelman. Turvapaikan saaneilla on mahdollisuus opiskella tai tehdä töitä. Heille järjestetään myös 20 tuntia viikossa kieliopintoja.

Italia

Ei oikeutta työntekoon ennen kuuden kuukauden oleskelua maassa tai turvapaikan saamista.

Valtio maksaa 35 euroa vuorokaudessa jokaisesta majoitetusta henkilöstä. Yleensä rahat menevät vastaanottokeskuksiin, jotka tarjoavat suojan ja ruuan turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja 2,5 euron taskurahaan päivässä.

Joissakin vastaanottokeskuksissa pidetään italian kursseja. Väliaikainen oleskelulupa myönnetään kolmesta viiteen vuoteen. Ei mahdollisuutta asuntoon tai käteiseen rahaan.

Latvia

Päivässä saa 2,15 euroa, jos turvapaikanhakija asuu vastaanottokeskuksessa. Hyväksytyn turvapaikka-anomuksen jälkeen tukea saa 256 euroa. Alle 18-vuotiaalle tuki on 76 euroa.

Liettua

Vastaanottokeskuksessa asuville kuukausittainen korvaus on 10 euroa. Oikeutta työhön ei saa, ennen kuin turvapaikka myönnetään.

Myönnetyn turvapaikan jälkeen voi jäädä asumaan jopa 18 kuukaudeksi vastaanottokeskukseen, jossa saa vaatteita ja kielikoulutusta. Rahaa ruokaan myönnetään 61,50 euroa.

Kun turvapaikanhakija lähtee vastaanottokeskuksesta hän saa apua 12 kuukauden ajan vuokraan ja mahdollisuuden erilaisiin muihin avustusohjelmiin.

Luxemburg

Kuukaudessa tukea on mahdollista saada 225 euroa, jos turvapaikanhakija ei ole paikassa, johon kuuluu täysihoito.

Jos ateriat kuuluvat ylläpitoon, tuki voi olla 25 euroa kuukaudessa.

Maassa ei voi työskennellä yhdeksään kuukauteen turvapaikka-anomuksen jälkeen. Jos hakemuksen käsittelyssä menee kauemmin, on mahdollisuus tehdä työtä tiukoin erikoisehdoin.

Malta

Miehet laitetaan valvottuihin keskuksiin asumaan jopa 18 kuukaudeksi. Naiset ja lapset asuvat avoimissa katolisen kirkon tai valtion pitämissä keskuksissa.

Hyvin harvoille myönnetään turvapaikkaa, jotkut saavat paikan humanitaarisen hädän vuoksi. Miehet voivat turvapaikan saadessaan siirtyä avoimiin keskuksiin, kunnes löytävät työtä.

Keskuksissa asuvat saavat 130 euroa kuukaudessa ja ateriat. Valtio antaa tukea asumiseen.

Maassa järjestetään englannin ja maltan kielen kursseja, jossa opiskellaan myös Maltan kulttuuria.

Alankomaat

Valtio tukee vastaanottokeskuksia. Jokainen aikuinen turvapaikanhakija saa viikkorahaa 20 eurosta 45 euroon ruokaan ja 13 euroa muihin kuluihin

Hakijat voivat tehdä työtä, josta tienaa 14 euroa viikossa.

Pakolaiset, jotka asuvat vastaanottokeskuksessa, saavat työskennellä 24 viikkoa vuodessa keskusten ulkopuolella. Osa palkasta menee vastaanottokeskukselle.

Norja

Turvapaikanhakija voi hakea tilapäistä työlupaa ja saada rahaa perustarpeisiin.

Hyväksytyn turvapaikkahakemuksen jälkeen saa oleskeluluvan kolmeksi vuodeksi. Majoitus maksetaan valtion puolesta enintään viideksi vuodeksi. Kahdeksi vuodeksi katetaan valtion puolelta kuluja ruokaan ja muihin kuluihin.

Puola

Vastaanottokeskuksissa asuvat saavat kuukaudessa 50 euroa taskurahaa ja hygieniatuotteisiin lisäksi 4,80 euroa. Kertaluonteista raha-avustusta voi saada vaatteisiin ja kenkiin. Ne, jotka päättävät asua keskusten ulkopuolella saavat asumiskustannuksiin apua. Hyväksytyn turvapaikkahakemuksen jälkeen: Korvataan yhden vuoden asumiskustannukset, sekä ruuat ja vaatteet. Ilmainen sairasvakuutus sekä oikeudellista ja psykologista tukea. Tukea voi saada kuukaudessa jopa 318,52 euroa.

Portugali

Taloudellista apua saatavilla. Mahdollisuus hakea sosiaaliturvaa ja toimeentuloa.

Romania

Jos hakemusta ei ole hyväksytty vuoden jälkeen, turvapaikanhakijat voivat tehdä työtä. Hyväksymisen jälkeen tukea saa 32,45 euroa kuussa.

Slovakia

Taskurahaa vastaanottokeskuksissa oleville turvapaikanhakijoille myönnetään 40 senttiä vuorokaudessa. Turvapaikan saaneilla on oikeus työhön tai työttömyyskorvaukseen. Kertaluontoinen raha-avustus 300 euroa.

Slovenia

Vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat saavat taloudellista tukea 18 euroa kuukaudessa. Voivat tehdä työtä.

Espanja

Työtä saa tehdä kuuden kuukauden päästä turvapaikkahakemuksen jättämisestä.

Perustarpeisiin saa tukea enintään 51,60 euroa kuukaudessa. Jos on alle 18 vuotta, tukea saa 19 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi saa julkisen liikenteen matkustuskortin ja 363 euroa vuodessa vaatteisiin.

Ruotsi

Turvapaikanhakijat asuvat valtion asunnoissa tai vastaanottokeskuksissa, jossa he saavat ruuan. Ne, jotka asuvat valtion asunnoissa, mutta maksavat ruuan itse, saavat 7,63 euroa päivässä ruokaan.

Hyväksymisen jälkeen: kaksivuotinen kotouttamissuunnitelma, jossa apua työn hakemiseen ja ruotsin kielen kurssi. Ne, jotka osallistuvat kokopäiväiseen kotouttamisohjelmaan, saavat 720 euroa kuukaudessa ja jopa enemmänkin, jos heillä on lapsia.

Sveitsi

Toimeentulotukea 1097,73 euroa kuukaudessa. Pakolaiset voivat työskennellä luvan kanssa.

Iso-Britannia

Majoitus on yleensä yksityisten omistajien, mutta se maksetaan valtion varoista. Turvapaikanhakijat voivat saada verovapaasti 50,71 euroa ruokaan ja perustarpeisiin. Lisätukeen on mahdollisuus raskaana olevilla ja lapsilla. Yleensä eivät saa työskennellä. Turvapaikan saaneilla on samat edut kuin maan kansalaisilla.