torstai 27. elokuuta 2015

Yle: Siirtolaisuusinstituutin johtaja: Pakolaiskeskusten vastustaminen on järjestäytynyttä ja suunnitelmallista

Yle: Siirtolaisuusinstituutin johtaja: Pakolaiskeskusten vastustaminen on järjestäytynyttä ja suunnitelmallista 27.8.2015

Eri puolille Suomea suunnitellut turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat kohdanneet vastarintaa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa pakolaiskeskuksia vastustetaan kiivaasti.

Forssan kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 6–5, että Forssaan ei tule SPR:n hätämajoituskeskusta turvapaikanhakijoille.

Myös Salon Halikkoon suunnitellaan vastaanottokeskusta. Sen vastustajat ovat puuhaamassa ensi sunnuntaiksi Saloon mielenosoitusta pakolaiskeskusta vastaan.

Siirtolaisuusinstituutin johtaja ja maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen sanoo, ettei kyseessä ole pelkästään salolaisten spontaani mielenilmaus.

– Tällaista vastahankaisuutta on ollut myös monilla muilla paikkakunnilla. Kyllä se on järjestäytynyttä ja jollain tavalla suunnitelmallistakin, Tuomas Martikainen sanoo.

Sekä Forssaan, Saloon että monelle muulle paikkakunnalle kaavaillut vastaanottokeskukset ovat saaneet kiivasta vastarintaa sosiaalisessa mediassa, erityisesti tietyillä Facebook-sivuilla.

– Niiden kautta ihmisille välittyy se ajatus, että pakolaiskeskuksia voi ja kannattaa vastustaa, sanoo Tuomas Martikainen.

Maahanmuuttopolitiikka saattaa muuttua

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka on ollut Suomessa samanlaista vuosikaudet. Suuria muutoksia poliittisella tasolla ei ole tehty.

– Tähän mennessä se ei ole muuttunut, mutta tässä nyt käydään keskustelua siitä, tulisiko sen muuttua ja millä tavoin, sanoo Tuomas Martikainen.

Martikaisen mukaan tänä kesänä Suomessa vilkkaana vellonut maahanmuuttokeskustelu johtuu osin perussuomalaisten tarpeesta nostaa puolueen profiilia.

– Lienee selvää, että kun perussuomalaiset sai poliittisena liikkeenä hieman köniinsä Kreikan tukipakettiasioissa, niin he kokevat, ettei nyt näissä maahanmuuttoasioissa voi antaa periksi.

Maahanmuuttokeskustelu on ollut perussuomalaisten poliittiselle agendalle tärkeää. Martikaisen mielestä heillä on myös tarve katsoa, miten he voivat tuoda esille asiaansa maahanmuutosta ja pakolaisista.

– Ollaan ehkä etsimässä uusia rajoja sille, millä tavoin on kohtuullista ja hyväksyttävää keskustella näistä kysymyksistä.

– Ja aina kun rajoja etsitään, voi tapahtua ylilyöntejä, Tuomas Martikainen sanoo viitaten Olli Immosen tapaukseen.

Tunnelmat ovat kiristyneet

Sisäministeri Petteri Orpo väläytti tiedotustilaisuudessaan, että Suomeen saattaa tulla tänä vuonna jopa 15 000 turvapaikanhakijaa. Tuomas Martikaisen mukaan kukaan ei oikeasti tiedä, kuinka paljon tulijoita lopulta on.

– Nyt on havaittavissa sellaista tiettyä ylireagointia näihin lukumääriin ja ennustuksiin.

Siirtolaisuusinstituutin johtajan Tuomas Martikaisen mielestä etenkin Syyrian tilanteen pahentuminen ja Isiksen nousu ovat saaneet pakolaisuuden kasvuun ja myös kiristäneet tunnelmia paitsi EU:ssa, myös Suomessa.

Kukaan ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä.

– Itse olen sitä mieltä, että tunnelmat ovat nyt niin kiihtyneitä, että pitäisi ensin vastata akuuttiin kriisiin, ja sitten vasta miettiä pidemmän aikavälin ratkaisuja, sanoo Tuomas Martikainen.