keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Vihreä Lanka: Mikä naurattaa kansaa?

Vihreä Lanka: Mikä naurattaa kansaa? 15.7.2015
Helsingin Sanomat: Suomi-Areenan täysosuma: Miespaneeli pohti maahanmuuttoa ilman yhtään maahanmuuttajaa

PERUSSUOMALAISTEN järjestämä maahanmuuttopaneeli Suomi-Areenassa tiistaina sai muun muassa Nyt.fi:n huomion, koska keskustelemassa ei ollut yhtään naista saati yhtään maahanmuuttajaa.

Kiinnostavaa oli myös seurata yleisön reaktioita keskusteluun, jossa "maahanmuuttokriitikon" rooli oli kansanedustaja Simon Elolla (ps) ja tutkija Samuli Salmisella ja "maahanmuuton puolustajina" puhuivat tutkija Ismo Söderling ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok). Suomi-Areena on siitä kiva poliittinen tapahtuma, että puheita tulee kuuntelemaan paljon myös niin sanottuja tavallisia ihmisiä.

Perussuomalaisten kannattajat saattoivat olla yliedustettuina puolueen järjestämässä tilaisuudessa, mutta luulen silti, että parin sadan hengen yleisön reaktiot kertoivat jotain Suomen maahanmuuttokeskustelusta yleisellä tasolla.

Yleisö palkitsi esiintyjät aplodeilla viisi kertaa. Ensimmäiset menivät Simon Elolle. Ismo Söderling oli hetkeä aiemmin toivonut, että maahanmuuttajat nähtäisiin ihmisinä, eikä vain kuluerinä tai tulojen tuojina. Hän huomautti, että myös jokainen syntyvä suomalainen on kustannuserä valtiolle.

Simon Elo totesi siinä tapauksessa heikentäneensä Suomen julkista taloutta viikko sitten, kun hänelle ja hänen vaimolleen syntyi vauva.

"Enkä pode huonoa omaatuntoa", Elo sanoi, ja yleisö nauroi ja taputti.

Keskustelu kääntyi useaan kertaan Ruotsin lähiöihin, joihin poliisi ei Elon mukaan uskalla mennä. Muut keskustelijat huomauttivat, että Ruotsin lähiöt ovat kurjistuneet, kun kouluja ja päiväkoteja on lakkautettu.

"Kerro, ketä siellä lähiöissä asuu", sanoi Elo.

Hän vastasi itse kysymykseensä sanomalla, että 80-90 prosenttia Ruotsin lähiöiden asukkaista on maahanmuuttajia. Yleisö taputti.

Juhana Vartiainen sanoi, että Suomessa tehdään enemmän väkivaltarikoksia kuin Ruotsissa.

"Vaikka meillä on rikoksia omasta takaa, ei se tarkoita sitä, että niitä pitäisi tuoda vielä muualtakin!" Simon Elo vastasi ja ansaitsi kolmannet ja viimeiset aplodinsa.

Juhana Vartiaisen ja Samuli Salmisen numeroita pursuavat kommentit eivät saaneet spontaaneja aplodeja. Ismo Söderlingille osoitettiin kuitenkin suosiota, kun hän sanoi, että maahanmuuttajat saavat noin neljä tuhatta lasta vuosittain Suomessa.

"Jos kaksi tuhatta niistä on poikia, niin siitä saadaan jo kaksi pataljoonaa Nato-Suomeen", Söderling sanoi. Yleisö nauroi ja taputti.

Söderling kertoi myös omasta työkokemuksestaan Yhdysvalloissa. Hänelle oli ensimmäisen kuukauden ajaksi annettu mentoriksi Bill, joka lupasi auttaa häntä aivan kaikessa. Söderling kertoi tämän olleen parasta koulutusta, mitä hän on saanut – ja yleisö palkitsi hänet päivän viidensillä spontaaneilla suosionosoituksilla.

Miesten juttutuokion annin voisi tiivistää näin:

Tilastot ja tutkimustulokset eivät sytytä yleisöä. Parhaiten uppoavat henkilökohtaiset kokemukset ja hauskat sutjautukset. Riippumatta siitä, ovatko ne "maahanmuuttomyönteisiä" tai "maahanmuuttokielteisiä" ja riippumatta siitä, onko niillä laajempaa merkitystä.

Lavalla maahanmuutosta puhui neljä valkoista suomalaismiestä. Minä en sattunut näkemään yleisön joukossakaan ketään muita kuin valkoisia.

Annakaisa Suni

___________________________________________________

Helsingin Sanomat: Suomi-Areenan täysosuma: Miespaneeli pohti maahanmuuttoa ilman yhtään maahanmuuttajaa

Toukokuussa maailma hekotteli suomalaistutkija Saara Särmän luomalle netti-ilmiölle, all male panelille.

Yhä sykkivässä ilmiössä nauretaan paneeleille ja seminaareille, jossa rivissä istuu pelkkiä miehiä eikä lainkaan naisia.

Miesten täyttämien seminaarikuvien päälle lätkäistään peukkua näyttävän David Hasselhoffin kuva ja onnittelu: Congrats, you have an all male panel!

Porissa on parhaillaan käynnissä kaikkien kesätapahtumien isä ja äiti, Suomi-Areena, jossa kaupunki täyttyy ihmisten huvitukseksi paneelikeskusteluista.

Ja tänään Suomi-Areenassa puhuttiin perussuomalaisten järjestämässä tilaisuudessa maahanmuutosta.

Tarkalleen ottaen siitä puhuivat nämä ihmiset:
Samuli Salminen, tutkija
Simom Elo, kansanedustaja, ps.
Juhana Vartiainen, kansanedustaja kok.
Ismo Söderling, tutkija

Soitimme tapahtuman järjestäneelle ja juontaneelle Suomen Perusta -ajatushautomon toiminnanjohtajalle Simo Grönroosille (Grönroos on myös kaupunginvaltuutettu Espoossa).

Olisiko mukana voinut olla naisia?
"Tärkeintä on, että mukana on asiantuntevia ihmisiä. Ihan sama, ovatko kaikki miehiä vai naisia, kun on asiantuntemusta. Muutamaa naistakin kysyin mukaan, mutta aikataulut eivät natsanneet."

Teillä ei ollut maahanmuuttopaneelissa yhtään maahanmuuttajaa?
"En käsitä, että jos vaikkapa alkoholipolitiikasta puhutaan, pitäisikö siinä olla alkoholisti mukana? Mukaan haluttiin alaan perehtyneitä ihmisiä. Jos on yksi ihminen, niin se on vain yksi näkökulma."

Oliko yleisössä maahanmuuttajia?
"Tupa oli kyllä täynnä, en tullut katsoneeksi."

Miten paneeli koottiin?
"Viime vuonna vedettiin kielipoliittinen keskustelu, jossa oli samanlainen kokoonpano eli kaksi tutkijaa ja kaksi poliitikkoa. Se toimi hyvin. Se ei aina anna lisää, jos mukana on ihminen, joka kertoo, miltä musta tuntuu."

Nytin haastattelussa toukokuussa All male panel -ilmiön aloittanut Saara Särmä sanoi, että sukupuolella keskusteluissa voi olla väliä.

”Asiantuntijan sukupuolella on tässä kohtaa väliä, sillä eri sukupuolet katsovat maailmaa eri tavoin”, Särmä sanoi (koko haastattelu täällä).

Jussi Pullinen