keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Satakunnan Kansa: Huhtasaaren somekohun vaikutukset vähäiset

Satakunnan Kansa: Huhtasaaren somekohun vaikutukset vähäiset 8.7.2015

Porilaisen kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) väitetyistä tekemisistä sosiaalisessa mediassa nousi pienimuotoinen kohu viime viikonloppuna. Kohu lähti liikkeelle, kun Helsingin Sanomat uutisoi Huhtasaaren olevan jäsenenä rasistisessa Facebook-ryhmässä. Tästä alkoi kiistely, onko Huhtasaari liittynyt ryhmään itse vai onko hänet liitetty.

Huhtasaari antoi asiasta sinänsä uskottavan tuntuisen selityksen, mutta kiinnostavampaa ovat tapauksen lieveilmiöt ja seuraukset, kuin väittely siitä, kuka oli oikeassa. Kansanedustaja Huhtasaari reagoi väitteisiin erittäin voimakkaasti. Hän toi asian esille Facebookissa jo ennen kuin HS julkaisi uutisen.

Uutista seurannut väittely sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja keskustelupalstoilla ei ole kunniaksi kenellekään. Osa keskustelijoista ei keskustellut, vaan palstat olivat täynnä solvaavaa ja loukkaavaa huutelua osapuolesta riippumatta.

Tapaus antoi surullisen kuvan politiikkaa seuraavien kyvystä osallistua suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen ja yhteisistä asioista sopimiseen. Tästä politiikassa on kuitenkin perimmiltään kyse.

Kansanedustaja Huhtasaari osallistui tähän keskusteluun erittäin aktiivisesti. Hän toisti jankuttamiseen asti omaa kantaansa ja edesauttoi vahvasti kohun jatkumista koko viikonlopun. Huhtasaarella oli selkeästi tarve osoittaa olevansa oikeassa ja saada viimeinen sana.

Tässä hän ei kuitenkaan onnistunut. Vänkäämisen osapuolet eivät antaneet piiruakaan periksi omista käsityksistään.

Satakunnan kannalta on tärkeää, että meillä on kansanedustajia, joilla on uskottavuutta omien puolueidensa sisällä, eduskunnassa ja julkisuudessa. Kohulla tuskin oli vaikutusta Huhtasaaren poliittiseen painoarvoon, sillä hänet tunnetaan jo ennestään maahanmuuttokriitikkona.

Jos Huhtasaari ajaa maakunnan asioita samalla energialla eduskunnassa kuin hän ajoi omaa asiaansa viikonloppuna, voimme odottaa hyviä tuloksia. Tämä tarkoittaa samalla, että Huhtasaaren on keskityttävä oikeisiin asioihin ja myönnyttävä myös siihen, että hän ei saa läpi kaikkia omia näkemyksiään.

Oma tuttu lukunsa kohussa oli perussuomalaisten kannattajien syytökset median ajojahdista ja salaliitoista. Viestiä mustamaalauksesta toisti myös perussuomalaisten Satakunnan piirisihteeri Tuomas Jalava (ps.) Yle Satakunnan haastattelussa.

Syytöksiä ovat esittäneet muutkin puolueet omalla vuorollaan. Osa muistaa miten sosiaalidemokraattien Kalevi Sorsa syytti tiedotusvälineitä infokratiasta 1980-luvun alussa. Tuttua ovat myös keskusta-aktiivien puheet etelän median keskustavastaisuudesta.

On selvää, että perussuomalaisten tekemisiä seurataan hallituspuolueena tarkemmin, mutta ajojahtiväitteet ovat vailla pohjaa. Keskustelu, kannanotot ja myös ikävistä asioista uutisointi kuuluvat vastuullisen median tehtäviin.

Perussuomalaiset saavat varmasti äänensä kuuluviin myös Satakunnan Kansassa, kuten vaalivoittajan kuuluukin.