tiistai 9. kesäkuuta 2015

Länsiväylä: Somalinuoret ja poliisi kohtaavat – täällä sitä voi seurata

Länsiväylä: Somalinuoret ja poliisi kohtaavat – täällä sitä voi seurata 9.6.2015

Espoon somalinuoret ja poliisi kohtaavat jalkapallo-ottelussa 16. kesäkuuta. Peace Unitedin järjestämä ottelu pelataan Keski-Espoon urheilupuistossa kello 16 alkaen.

Rauhan puolesta pelaava Peace United on syntynyt osana Kirkon Ulkomaanavun Tekoja -kampanjaa. Sen tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä.

Huhtikuussa Kirkon Ulkomaanapu järjesti uskonnollisten ja perinteisten yhteisöjen edustajien sekä viranomaisten opintomatkan Washingtoniin. Matkan tavoitteena oli tutustua väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemisessä toimiviksi osoittautuneisiin malleihin Washingtonissa ja Minnesotassa. Matkalla syntyi idea myös poliisin ja yksin Suomeen saapuneiden nuorten välisestä jalkapallo-ottelusta.

– Luottamus viranomaisten ja nuorten välille ei synny siitä, että puhutaan radikalisaatiosta tai varoitellaan sen vaaroista, vaan konkreettisen, jokapäiväisen yhdessä tekemisen kautta, toteaa rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen.

Nuorten joukkueen on koonnut yksin Suomeen saapunut, 18-vuotias Muuse Haaji. Äärijärjestö Isis on yrittänyt rekrytoida taistelijoita myös hänen tuttavapiiristään. Monet yksin Suomeen pakolaisina saapuneet nuoret elävät erillään sota-alueille jääneistä perheistään. He ovat vaarassa jäädä täysi-ikäiseksi tultuaan niin työttömiksi kuin asunnottomiksi. Kaikki tämä aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemusta yhteiskunnassa.

Poliisin joukkue on aktiivijoukkue, joka pelaa ulkomaita myöten. Joukkueen maalivahti ja kapteeni on Kari Palmroos. Molemmista joukkueista valitaan ottelun lopuksi rauhantekijä. Pelin tuomarina toimii poliisien Kari Aaltio.