keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

HS: Poliisi hääti yli sata hiihtokeskukseen leiriytynyttä romania Lohjalla

Helsingin Sanomat: Poliisi hääti yli sata hiihtokeskukseen leiriytynyttä romania Lohjalla 3.6.2015

Poliisi tyhjensi kello kahdeksan jälkeen keskiviikkoaamuna Alhovuoren hiihtokeskuksen leirintäalueelle syntyneen romanileirin.

Leirissä uskotaan asuneen ajoittain toistasataa romania, mutta poliisin arvion mukaan aamulla paikalla oli kymmenkunta autoa ja noin 40 romania.

”Annoimme virka-apua hiihtokeskuksen konkurssipesälle ja kehotimme luvattomasti leiriytyneitä poistumaan ja leiriytymään jatkossa luvallisille alueille. He hajaantuivat, eikä poliisi seurannut, joten emme tiedä minne he suuntasivat.”, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Petri Lillvis.

Lillvisin mukaan operaatio oli ohi ennen puoltapäivää ja se sujui ongelmitta. Poliisi tarkasti samalla romaneiden papereita, jotka olivat pääsääntöisesti kunnossa.

Alhovuoren hiihtokeskuksen entinen omistaja Tom Puusa antoi romanien leiriytyä hiihtokeskuksen leirintäalueelle.

Useat romaneista saapuivat sinne tultuaan häädetyksi Helsingin Kalasatamasta.

Puusa myös tarjosi romaneille töitä hiihtokeskuksessa ennen kuin yritys ajautui konkurssiin.

Puusa totesi toukokuun puolivälissä Ylelle, että Helsingin kaupunki oli luvannut maksaa hänelle korvausta romanien majoittamisesta aiheutuvista kuluista, mutta ”rahoja ei ole näkynyt”. Puusa kuitenkin toivoi, että romaneille osoitettaisiin uusi paikka ennen mahdollista häätöä.

"Kun Helsingin kaupunki hääti heidät Kalasatamasta, niin minä otin heidät vastaan. Sitten tulivat talousvaikeudet ja nyt heidät ajetaan jo kolmatta kertaa tältä leirintäalueelta pois, niin se on väärin. Minusta heille pitäisi osoittaa tässä tapauksessa jokin uusi asuinpaikka", sanoo Puusa.

Hän kertoo olevansa parhaillaan Romaniassa hyväntekeväisyysjärjestön töissä rakentamassa paikallisille romaneille koteja.

Puusa on selvästi närkästynyt paitsi romanien häätämisestä, mutta myös konkurssia seuranneesta viranomaistoiminnasta, jota hän kertoo lähteneensä Suomesta "pakoon".

"Olen aina maksanut kaikki verot ja jotkut väittävät nyt hiihtokeskuksen kaatuneen korruptioon ja muuhun pimeään toimintaan, se on ihan roskaa. Yritin työllistää romaneita, koska niin ihmisiä pitää auttaa. Tarjota heille mahdollisuus maksaa veroja", hän toteaa.

Hiihtokeskuksen ajauduttua konkurssiin sen hallinta siirtyi konkurssinpesälle, jota hoitaa asianajaja Tommi Kemppi.

Kempin mukaan romanileiri oli alueella ilman lupaa ja se vaikeutti kiinteistön myyntiä. Tästä syystä hän oli pyytänyt poliisilta virka-apua leirin häätämiseen.

”Olin itse aamulla paikalla ja kaikki sujui toivotusti. Alue oli sen näköinen, että kyllä se siivoamista vaatii, mutta nyt se on myyntiä varten tyhjennetty. Meillä on jo muutamia yhteydenottoja mahdollisilta ostajilta”, Kemppi kertoo.

Kemppi on varautunut siihen, että romanit palaavat alueelle, jonka ”tuntevat, ja jonne aiempi omistaja on toivottanut heidät tervetulleiksi”. Hänen mukaansa tätä ehkäisemiseksi on hankittu vartiointipalvelu.

Kempin mukaan hiihtokeskuksen leirintäalueelle jäi edelleen asumaan joitakin henkilöitä, jotka eivät ole romaneita.

”Käymme neuvotteluja heidänkin muuttoaikatauluistaan, mutta tilanteet eivät ole aina yksinkertaisia”, Kemppi kertoo.

Puusa näkee tilanteen toisin.

"Romanit palaavat leirintäalueelle, olen siitä täysin varma. He kunnioittavat liikaa minulta saamaansa kohtelua ja tulevat takaisin. Heidät on jo kolme kertaa häädetty, joten miksi he nyt eivät palaisi", hän toteaa.