perjantai 29. toukokuuta 2015

Uusi Suomi: Nyt kiehuu eduskunnassa – ”Pyydä vaikka anteeksi, Maria Lohela”

Uusi Suomi: Nyt kiehuu eduskunnassa – ”Pyydä vaikka anteeksi, Maria Lohela” 29.5.2015
Uusi Suomi: Maria Lohela vertasi muslimeja ”Mörköön” – näin hän kommentoi nyt
Iltalehti: Teuvo Hakkarainen puolusti tuoretta puhemiestä tupakkatauolla
Yle: Lohela ei halunnut puhua vanhoista muslimikirjoituksistaan – "Nyt kirjoitetaan uusia historian lehtiä"
Svenska Yle: Lohela: Svenskan förblir nationalspråk
Demari: Mielenosoittajat Lohelasta: ”Ei ihmisvihaajaa eduskunnan puhemieheksi”

Perussuomalaisten kansanedustajan Maria Lohelan valinta eduskunnan puhemieheksi herättää pettymyksen tunteita. Kansanedustajista sekä SDP:n Nasima Razmyar että vihreiden Ozan Yanar kertovat Uudelle Suomelle, että Lohelan uusi tehtävä puhemiehenä on pettymys. Syynä tähän ovat Lohelan aiempina vuosina esittämät maahanmuuttokriitiset kommentit. Lohela allekirjoitti vuoden 2011 eduskuntavaalien alla nuivan manifestin eli maahanmuuttokriittisen vaaliohjelman.
- En halua tukea tuollaista ajattelutapaa, Razmyar kommentoi Uudelle Suomelle.

Razmyar sanoo, että Lohela ei nauti koko eduskunnan luottamusta. Razmyarin mielestä puhemiesvaalin tulos osoittaa, että Lohelan valinta on kiistanalainen jopa perussuomalaisten sisällä. Arja Juvonen sai vaalissa 10 ääntä ja Pirkko Mattila neljä.

- Se on merkittävää, Razmyar sanoo.

Tyhjää äänesti 47 kansanedustajaa, joukossa kaikki SDP:n kansanedustajat, jotka olivat pettyneitä, ettei SDP:n edustaja päässyt puhemiehistöön. Myös Ozan Yanar kertoo äänestäneensä tyhjää. Yanarin mukaan vihreiden eduskuntaryhmällä oli vapaat kädet perussuomalaisten ehdokasta koskevassa äänestyksessä, muutoin ryhmä oli esitettyjen nimien takana.

Razmyar kertoo tutustuneensa Lohelan aiempien kirjoitusten kautta tämän arvomaailmaan.

- Kuulun itse vähemmistöön, olen muslimi. Kyllä mun on todella vaikea hyväksyä hänen kantojaan muslimeista, Razmyar sanoo.

Lohela on muun muassa julkaissut kuvan Muumien Mörkö-hahmosta saatetekstillä: ”Mörkö näyttää tältä – Jos oikein etsimällä etsii, on mahdollista nähdä jonkinlaisia häivähdyksiä erään tietyn kulttuurisuuntauksen ominaispiirteistä”. Uusi Suomi kysyi Lohelalta aiemmin tänään, seisooko hän tekstiensä takana. Lohela sanoi muuttuneensa, mutta lisättävää tai muutettavaa hänellä ei teksteihinsä ole. Lue koko haastattelu tästä!

Sekä Razmyar että Yanar korostavat eduskunnan puhemiehen olevan erittäin arvokas pesti. Molemmat toivovat Lohelan sanoutuvan selvästi irti aiemmista kannoistaan.

- Miksi hän ei suoraan sano, että on pahoillaan? Kaipaisin häneltä jotain kannanottoa, ulostuloa, jossa hän vaikka sanoutuisi näistä irti tai pyytäisi anteeksi, Razmyar sanoo.

- Ei ole rehellistä, ei ole oikein, ettei sanoudu niistä irti, jos on kerran muuttunut.

Yanar sanoo toivovansa Lohelalta osoitusta siitä, ettei tämä enää ole ”syrjivien linjaustensa takana”.

- On aikamoinen pettymys, että hän ei irtisanoudu aiemmista linjauksistaan, Yanar kommentoi.

Hän myös huomauttaa Lohelan todenneen, että homoseksuaalit ovat tasa-arvoisessa asemassa Suomessa, koska voivat mennä naimisiin vastakkaista sukupuolta olevan kanssa.

- Tuo loukkaa kakkien suomalaisten logiikkaa, Yanar sanoo.

_________________________________________

Uusi Suomi: Maria Lohela vertasi muslimeja ”Mörköön” – näin hän kommentoi nyt

Eduskunnan puhemieheksi esitetyn kansanedustaja Maria Lohelan (ps.) takavuosina kirjoittamat räväkät, maahanmuuttokriittiset tekstit herättävät keskustelua.
Perussuomalaisten nuivan eli maahanmuuttokriittisen siiven mukana politiikkaan noussut Lohela kertoo, että hänen kirjoitustensa sisältö on muuttunut samalla kun hän itse on muuttunut. Mitään lisättävää hänellä ei ole teksteihinsä, mutta kaikkia samoja asioita hän ei enää julkaisisi.

–Ei elämää voi sillä tavalla elää, että kun vuodet vierii ja tulee erilaisia tehtäviä ja vastuita niin sitten ruvetaan elämäänsä kirjoittamaan myös menneisyyden osalta uusiksi. Ihminenhän kehittyy ja jalostuu ja oppii, että jos se jostain aiheesta, oli se ihan mikä tahansa, se todennäköisesti kirjoittaisi siitä sen tiedon ja kokemuksen perusteella, mikä sillä tällä hetkellä on, eikä välttämättä kirjaimellisesti samoin kuin olisi tehnyt aikaisemmin, Lohela sanoo Uudelle Suomelle.

Kirjoitit blogissasi vuonna 2008, että ”Minun mielestäni islam on pelottava uskonto. Minä pelkään sitä”. Oletko edelleen samaa mieltä?

–Mulla ei ole mitään lisättävää, Lohela kommentoi.

Olet julkaissut islam-kriittisessä blogikirjoituksessasi [”Ovatko muslimit sittenkin vain mörköjä”] myös kuvan Muumien Mörkö-hahmosta saatetekstillä: ”Mörkö näyttää tältä – Jos oikein etsimällä etsii, on mahdollista nähdä jonkinlaisia häivähdyksiä erään tietyn kulttuurisuuntauksen ominaispiirteistä”.

–Se on ollut varmaan vuonna 2007 tai 2008. Voit sitten katsoa ne kaikki mun blogikirjoitukset, joita on tosi paljon ja samoin Facebookissa olen kirjoittanut vuosikaudet paljon, että onko samanlaisia kuvia tai samanlaisia tekstejä, Lohela vastaa.

Julkaisisitko edelleen tällaisen samanlaisen mörkökuvan tällä tekstillä?

–En ole laittanut sen jälkeen enkä ole miettinyt sellaisen laittamista, Lohela sanoo.

Eli et laittaisi puhemiehenä enää tällaista kuvaa?

–En ole laittanut mitään muitakaan kuvia mun teksteihin vuosikausiin. Olen laittanut mun kissojen kuvia kyllä, mutta juurikaan muuta en ole laittanut.

Eli mielipide tästä asiasta on jollain tavalla muuttunut vuoden 2008 jälkeen?

–Sano joku ihminen joka ei muutu seitsemässä vuodessa. Kerro joku sellainen. Kaikella ystävällisyydellä toivotan teille toimittajille – totta kai te kirjoitatte sellaista millä näette yhteiskunnallista painoarvoa – mutta toivotan teille jaksamista ja onnea siinä, kun nyt aletaan tekemään isoja ratkaisuja kaikkien suomalaisten ja Suomessa olevien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden osalta.

En arvaile, miten olette muuttunut. Sen takia olisin halunnut kysyä näistä kommenteista, että oletteko edelleen samaa mieltä.

–Kannustan siihen, että kannattaa lukea ne mun kaikki muut kymmenet kirjoitukset ja senkin pohjalta tehdä analyysia, että miten henkilö muuttuu kun se tekee erilaisia töitä, matkustelee, elää elämäänsä, menee naimisiin. Millä tavalla ihmiset muuttuu ja millä tavalla ne sitten kirjoittaa.

Kaikki ihmiset eivät välttämättä muutu, eikä sitä ehkä voi olettaa. Sen takia haluaisin kysyä näistä vähän tarkemmin.

–Minä uskon, että kaikki ihmiset muuttuvat.

Miten te olette muuttunut?

–Ei ehkä kannata käyttää tähän enempää aikaa.

Lohelan vanha blogi nousi esiin Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon eilen torstaina kirjoittaman blogin kommenttiketjussa.

Lohela kirjoitti poliitikkouransa alussa blogissaan tiukkaan sävyyn islamin uskonnosta.

– Minun mielestäni muslimit voivat lukea ohjeitaan juuri siitä kirjasta mistä parhaaksi näkevät, rukoilla matoillaan vaikka 50 kertaa päivässä ja noudattaa Sharia-lakiaan kaikkia sen äärimmäisyyksiä myöten, mutta heidän tulee tehdä se omissa islaminuskoisissa maissaan, joissa eletään kyseisen uskonnon ja sen luoman kulttuurin mukaan, hän linjasi vuonna 2008.

Lohela perusteli tuolloin pelkäävänsä islaminuskon leviämistä, koska "minä olen eurooppalainen, tasa-arvoisessa Suomessa kasvanut nainen ja minun mielestäni islam vastustaa kaikkea sitä vapautta ja itsenäisyyttä, niitä oikeuksia ja mahdollisuuksia mitä eurooppalaisella ja suomalaisella naisella on".

– Näistä näkökulmista katsoen islaminuskoon vannovat eivät ole pelkkiä mörköjä, mielikuvituksen tuotteita, joita lymyilee sängyn alla ja metsän siimeksessä. Islam ei ole pelkkä uskonto, vaan se on politiikkaa, elämäntapa ja lain kirjain. Euroopan tulee pohtia minkä verran sijaa se haluaa antaa uskontoon perustuvalle maailmankatsomukselle, Lohela kirjoitti.

__________________________________________

Iltalehti: Teuvo Hakkarainen puolusti tuoretta puhemiestä tupakkatauolla

Uusi puhemies kirvoitti protesteja eduskunnan ulko- ja sisäpuolella.

Eduskunnan puhemieheksi valittiin perjantaina Maria Lohela. Perussuomalaisten maahanmuuttokriittiseen siipeen kuuluva Lohela sai puhemiesvaalissa 127 ääntä.

Tyhjää äänesti 47 edustajaa. Protestiäänen sai esimerkiksi Toimi Kankaanniemi (ps).

Väistyvän hallituksen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoi Iltalehdelle, että RKP:n edustajat äänestivät puhemiesvaalissa tyhjää, koska he vieroksuivat Lohelan maahanmuutto- ja kielilinjauksia. Lohela vastustaa muiden perussuomalaisten tavoin niin sanottua pakkoruotsia.

Lohela kirvoitti pienimuotoisen protestin myös eduskunnan ulkopuolella. Yhden protestoijan kyltissä luki: "Ei ihmisvihaajaa eduskunnan puhemieheksi".

- Jokainen voi väittää, että ei ole rasisti, mutta sanat ja teot kertovat enemmän, Emanuela Daniel viittasi Lohelan blogikirjoituksiin.

Kustannuksista selvitys

Lohela sai tukea Teuvo Hakkaraiselta (ps). Hakkarainen oli eduskunnan ulkopuolella tupakalla, kun protestoijat huomasivat hänet ja pyysivät juttusille.

- Ei Maria Lohela ole rasisti, ei missään tapauksessa, Hakkarainen puolusti.

Protestoijat ottivat pettyneinä vastaan tiedon siitä, että Lohela tuli valituksi puhemiesvaalissa ylivoimaisella ääntenenemmistöllä.

- Se vaikuttaa ihmisten arkeen, että noin korkeassa asemassa on ihminen, joka avoimesti solvaa muita ihmisiä, yksi protestoijista kommentoi.

Hakkarainen taas tokaisi, että vaikka Suomeen otettaisiin 10 miljoonaa pakolaista, niin maailman pakolaistilanne ei muutu miksikään.

Hallitusneuvotteluissa päätettiin pitää kiintiöpakolaisten määrä viime vuosien tasolla. Perussuomalaisten toiveesta maahanmuuton kustannuksista laaditaan riippumaton selvitys.

Puhemies Lohela kirjoitti eduskuntavaalien alla blogissaan, että "maahanmuutosta on kasvanut aivan omanlaisensa verovaroin kustannettu klusteri kulttuuritulkkeineen ja kotouttamiskouluttajineen".

_____________________________________________

Yle: Lohela ei halunnut puhua vanhoista muslimikirjoituksistaan – "Nyt kirjoitetaan uusia historian lehtiä"

Eduskunnan uusi puhemies Maria Lohela sanoo ymmärtävänsä, että hänen vanhat tekemisensä kiinnostavat, mutta huomauttaa, että ne ovat nyt historiaa.

Eduskunnan uuden puhemiehen Maria Lohelan (ps.) vanhat blogikirjoitukset veivät huomion eduskunnan puhemiehistön tiedotustilaisuudessa tänään perjantaina. Lohelalta kysyttiin moneen otteeseen hänen vanhoista maahanmuuttokriittisistä blogikirjoituksistaan.

– Ymmärrän, että nyt kun olen tässä asemassa, kaikki mitä olen tähänastisen 36-vuotisen elämäni aikana ehtinyt sanomaan, tekemään tai kirjoittamaan herättää monenlaista mielenkiintoa, Lohela sanoi.

Hän huomautti, että hänen ajatuksensa ovat nyt uudessa työssä ja siihen keskittymisessä.

– Ne asiat, mitä olen tehnyt 36 vuodessa ovat historiassa, ja nyt kirjoitetaan uusia historian lehtiä, Lohela jatkoi.

Lohela ei kuitenkaan halunnut vastata kysymykseen, onko hän muuttanut mielensä maahanmuuton suhteen.

Lohela kuvaili toimittajien pyynnöstä elämäänsä blogikirjoitusten kirjoittamisen aikana vuonna 2008.

Hän sanoi käyneensä töissä, asuneensa samassa asunnossa kuin tänäänkin ja omistaneensa kaksi kissaa.

– Olin ihan tavallinen suomalainen nuori nainen, Lohela kuvaili.

Hän sanoi, ettei muista enää, mistä silloiset mielipiteet kumpusivat.

Viralliseen kaksikielisyyteen ei syytä puuttua

Lohelalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös hänen suhtautumisestaan ruotsin kieleen.

– Mielestäni Suomi on kaksikielinen maa ja sellaisena sen tulee jatkossakin säilyä. Voimme käydä keskustelua esimerkiksi pakollisen ruotsinkielen opetuksen tarpeesta, mutta en näe mitään syytä puuttua viralliseen kaksikielisyyteen, Lohela lupasi.

Lohela myönsi omassa ruotsin kielen taidossaan olevan parannettavaa ja hän lupasi opiskella ruotsia kesän aikana.

_____________________________________________

Svenska Yle: Lohela: Svenskan förblir nationalspråk

Svenskan är och förblir ett nationalspråk i Finland. Det säger riksdagens nyvalda talman Maria Lohela (Sannf.)

Tidigare har Lohela uttalat sig kritiskt om svenskan, och Svenska riksdagsgruppen valde därför att rösta blankt i talmansomröstningen. Sammanlagt röstade 47 ledamöter blankt.

- En person som säger att Finland bör bli enspråkigt kan Svenska riksdagsgruppen inte stöda, säger gruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

På presskonferensen efter omröstningen framkommer det ändå att Lohela inte vill slopa svenskan som nationalspråk.

- Den obligatoriska skolsvenskan kan diskuteras, men svenskans ställning som nationalspråk finns det ingen orsak att ingripa i, säger Lohela.

Som talman kommer hon inte heller att lägga sig i frågan om skolsvenskan.

- Jag stöder frivillig skolsvenska, men regeringen gör vad den gör i den frågan.

Ska själv studera svenska

Lohela lovar bättra på sin egen svenska.

- Jag är en typisk finländare, jag förstår svenska men det känns obekvämt att prata. I sommar ska jag studera språket och i höst kan vi sedan snacka mera, säger hon på flytande svenska.

Lohela får också flera frågor om sin syn på invandring och muslimer, som hon tidigare har uttalat sig kritiskt om. Nu är hon mån om att inte uttrycka någon åsikt alls.

- Jag förstår att det finns ett stort intresse för vad jag har sagt tidigare i mitt liv, men det är nu historia. Från och med nu skriver vi ny historia.

På frågan om hon har ändrat åsikt om svenskan säger hon:

- Jag vet inte om en människa kan leva så att man har samma åsikt hela livet. Det är en fråga om att få ökad kunskap och ökad förståelse.

Att så många proteströstade i talmansvalet ser hon inte som ett problem.

- Man får ha en åsikt. Jag kommer inte göra någon skillnad mellan dem som stödde mig och dem som inte stödde mig i omröstningen.

_________________________________________________

Demari: Mielenosoittajat Lohelasta: ”Ei ihmisvihaajaa eduskunnan puhemieheksi”

Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohelan valinta eduskunnan puhemieheksi ei saanut varauksetonta hyväksyntää.

Lohela tunnetaan perussuomalaisten nuivan eli maahanmuuttokriittisen siiven edustajana. Hän on muun muassa muutamien vuosien takaisessa kirjoituksessaan kertonut pitävänsä islamia pelottavana uskontona ja verrannut muslimeja mörköihin.

Eduskunnan edustalle kokoontuneen pienen mielenosoittajajoukon kylteissä vedottiin, että eduskunnassa ei tule hyväksyä rasismia.

– Ei ihmisvihaajaa eduskunnan puhemieheksi, yhdessä kyltissä luki.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka kuvaili mielenosoitusta historialliseksi.

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar kommentoi Lohelan valintaa tuoreltaan Twitterissä.

– Kunnioitan Perussuomalaisten oikeutta puhemieheen, mutta en heidän valintaansa tehtävään. Maria Lohela ei nauti koko eduskunnan luottamusta, Razmyar tviittasi.