keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Kauppalehti: Suomella ei ole varaa sulkeutua

Kauppalehti: Suomella ei ole varaa sulkeutua 13.5.2015

Maahanmuutto on ollut kiihkeän keskustelun aiheena niin vaalien alla kuin niiden jälkeenkin.

Smolnassa työtään on alkuviikolla tehnyt maahanmuuttotyöryhmä, joka nivoo yhteen hallitusta muodostavien keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen maahanmuuttokannat.

Tänään keskustelu saa EU-ulottuvuuden. Komission odotetaan esittävän suunnitelman, jolla Välimereltä tulevien pakolaisten aiheuttamaa taakkaa jaettaisiin nykyistä tasaisemmin EU-maiden kesken. Etukäteisarvioissa on ollut esillä pakolaisten kiintiöittäminen jäsenmaiden kesken.

Pakolaisuus, turvapaikanhakijat ja muu maahanmuutto sekoittuvat usein julkisessa keskustelussa, vaikka kyse on eri ilmiöistä myös mittaluokiltaan.

Viime vuonna Suomeen muutti noin 31 500 ulkomaalaista henkilöä. Heistä suurin osa, 56 prosenttia, muutti tänne työn tai opiskelun vuoksi. Perhesyistä Suomeen tuli vajaat 30 prosenttia kaikista tulijoista. Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden tai näiden perheenjäsenten osuus oli vain kymmenesosa eli noin 3 150 henkilöä.

Kriittisimmin kaikkeen maahanmuuttoon suhtautuu puolueista perussuomalaiset, joka haluaisi selkeitä kiristyksiä nykyiseen järjestelmään. Koska sekä keskusta että kokoomus haluaisivat päinvastoin höllentää erityisesti työperäistä maahanmuuttoa, olisi suoranainen ihme, jos nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan tulisi merkittävää linjanmuutosta.

Maahanmuuttokriittisyys on Suomessa lisääntynyt usean muun Länsi-Euroopan maan tavoin, vaikka luvut sekä työperäisessä maahanmuutossa että pakolaisissa ja turvapaikanhakijoissa ovat vain murto-osa EU-maiden keskiarvosta. Suomessa kyse onkin ennemmin pitkittyneen taantuman ja työttömyyden tuomasta pahoinvoinnista, jonka syntipukiksi kaikki maahanmuuttajaryhmät ovat joutuneet.

Pahinta, mitä Suomi voisi nyt tehdä, olisi esteiden kasaaminen maahanmuutolle. Historiassa on paljon esimerkkejä kansakunnista, joille sisäänpäin käpertyminen on ollut pitkällisen taantumisen alku. Taloudellinen hyvinvointi ja uudet innovaatiot kukoistavat kansainvälisessä ilmapiirissä. Suomen lisääntyneen maahanmuuton tarpeellisuus huoltosuhteen kannalta ei ole edes mielipidekysymys, vaan selkeä fakta.

Taloudellisten realiteettien lisäksi Suomella on asema kansainvälisessä yhteisössä ja sen tuomat velvoitteet. Nykyisistä vaikeuksista huolimatta Suomi on yhä vauras maa. Sillä on varaa huolehtia pakolaisista, tarjota turvapaikkaa sekä maksaa kehitysapua myös tulevaisuudessa.