keskiviikko 27. toukokuuta 2015

HS: Suomeen suunnitelluista turvapaikanhakijoista noin 10 miljoonan euron kustannukset

Helsingin Sanomat: Suomeen suunnitelluista turvapaikanhakijoista noin 10 miljoonan euron kustannukset 27.5.2015

EU-komission esityksen mukaan Suomeen siirrettäisiin Kreikasta ja Italiasta turvapaikkahakemuskäsittelyyn 792 turvapaikanhakijaa. Tulijoita seuraisi myös rahaa. Jäsenmaat saavat jokaisesta EU:n sisällä siirretystä turvapaikanhakijasta 6 000 euroa. Suomen potti olisi 4,8 miljoonaa euroa.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio arvioi, että tämä summa korvaisi noin puolet niistä kustannuksista, joita Suomeen siirretyt turvapaikanhakijat tuovat Suomelle.

Suomesta turvapaikkaa hakevien määrä on selvässä kasvussa, samoin turvapaikkakäsittelyn kustannukset.

Turvapaikkahakemusten käsittely on nyt mitoitettu 4 000 turvapaikanhakijalle vuosittain. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu ylipäätään sekä EU:n Italiasta ja Kreikasta Suomeen siirtämät turvapaikanhakijat nostaisivat turvapaikanhakijoiden määrän noin 5 000:een, Vuorio arvioi.

Tämä tuhannen turvapaikanhakijan lisäys tuo Suomelle 10–12 miljoonan euron lisäkustannukset. "Kustannukset tulevat hakemusten käsittelyaikojen väistämättömästä pidentymisestä."

Nykymitoituksella 90 prosenttia turvapaikkahakemuksista on pystytty käsittelemään Maahanmuuttovirastossa alle kuudessa kuukaudessa.

Kun määrä kasvaa, myös käsittelyajat pitenevät, jos henkilökuntaa ei saada lisää. Tämän pitenevän ajan turvapaikanhakijat odottavat päätöstä vastaanottokeskuksissa. Se maksaa.

"Näillä määrillä käsittelyaika nousee nopeasti noin vuoteen", Vuorio sanoo.

Lisäkustannukset Suomelle tuo venyvä odotusaika vastaanottokeskuksissa. "EU:n Suomelle antama noin viisi miljoonaa euroa riittää kattamaan niistä kustannuksista noin puolet."