torstai 28. toukokuuta 2015

EMN: Vain vähemmistö maahanmuuttajista turvapaikanhakijoita

EMN: Vain vähemmistö maahanmuuttajista turvapaikanhakijoita 28.5.2015

Suomeen tullaan perheen, työn ja opiskelun perusteella, humanitaarinen maahanmuutto on vähäisempää. Euroopan muuttoliikeverkoston julkaisema politiikkaraportti ja tilastojulkaisu tarjoavat ainutlaatuisen ja kattavan katsauksen maahanmuuttoon Suomessa vuonna 2014.

Suomen maahanmuuton tilanne näyttää varsin vakaalta, käy ilmi EMN:n julkaisemista vuoden 2014 tilastokatsauksesta ja Suomen vuoden 2014 politiikkaraportista. Ne esittelevät ja avaavat maahanmuutto- ja turvapaikka-asioita koskevia tilastoja sekä politiikkaa tilastojen takana.

Kolmannes saapui EU-maista

Viime vuonna yhteensä 33 351 henkilölle myönnettiin ensimmäinen oleskelulupa tai heidän oleskelunsa Suomessa rekisteröitiin. Noin kolmannes tulijoista oli EU-kansalaisia. EU-kansalaisten ei tarvitse hankkia oleskelulupaa, vaan he voivat asettua Suomeen rekisteröimällä oleskeluoikeutensa.

Muualta maailmasta saapuneet tulivat Suomeen yleisimmin perheen, opiskelun tai työn vuoksi. Humanitaarisia maahanmuuttajia, eli turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina tulleita, oli Suomeen saapuneista maahanmuuttajista vain 2 376 (7 prosenttia).

Turvapaikkaa Suomesta haki 3 651 henkilöä. Määrässä oli hienoista kasvua edellisvuoteen verrattuna, jolloin turvapaikkahakemuksia tehtiin 3 238. Näin turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa noin 13 prosenttia. Suomen kasvu on kuitenkin hyvin maltillista verrattuna monien EU-maiden tilanteeseen. Koko EU-alueella turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi vuonna 2014 noin 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. EU-maista eniten turvapaikanhakijoita saapui Saksaan ja Ruotsiin.

Vuonna 2014 Suomen väestönkasvusta jo kolme neljäsosaa koostui maahanmuutosta. Tilastot näyttävät, että Suomen luonnollinen väestönkasvu on hiipumassa. Tilastokeskuksen väestötilastojen mukaan syntyneiden määrä väheni viime vuonna jo neljättä vuotta peräkkäin ja kuolleiden määrä nousi edellisvuodesta.

Ainutlaatuinen katsaus maahanmuuttoon Suomessa

EMN tuottaa vuosittain politiikkaraportin, jossa kuvataan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehitystä ja esitetään tilastotietoa kyseiseltä vuodelta. Tämä on ainoa maahanmuuttoasioiden kehityskulkuja kootusti esittävä dokumentti Suomessa. Vuosittainen EMN-tilastojulkaisu on koostettu Maahanmuuttoviraston, poliisin, Rajavartiolaitoksen sekä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tilastoista.

Yhdessä nämä kaksi vuosittaista julkaisua tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen maahanmuuttoon Suomessa. Politiikkaraportti tarjoaa syventävää tietoa ilmiöistä, joita tilastojulkaisu käsittelee lukujen valossa.

Linkit tutkimuksiin:

Vuosittainen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskeva raportti - Suomi 2014

EMN tilastojulkaisu - Maahanmuuton tunnusluvut 2014