maanantai 27. huhtikuuta 2015

Vihreä Lanka: Ei Suomeen rakkauden vuoksi - saako perussuomalaiset maahanmuuttolinjansa läpi?

Vihreä Lanka: Ei Suomeen rakkauden vuoksi - saako perussuomalaiset maahanmuuttolinjansa läpi? 27.4.2015

Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa todetaan, että Suomessa "tarvittavat leikkaukset on aloitettava maahanmuuton ja kehitysavun tapaisista maailmanparannusmenoista."

Mitä "maahanmuutosta leikkaaminen" käytännössä tarkoittaa? Mistä siinä säästetään rahaa? Kysymys on erittäin ajankohtainen nyt, kun puolueet neuvottelevat seuraavan hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta. Vaikka perussuomalaiset menetti ääniä vaaleissa, nousi se samalla eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että Timo Soini joukkoineen on mukana seuraavassa hallituksessa.

Perussuomalaiset ratsasti vaaleissa vahvasti maahanmuuttoteemalla, joten sen täytyy olla yksi tärkeimmistä asioista, joista Soini ja hallitusta kokoava keskustan Juha Sipilä keskustelevat.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö ei halua maanantaina avata puolueen käytännön tavoitteita.

"Onko meidän tarpeen enää käydä vaalikeskustelua tässä vaiheessa? Meillä on selkeä maahanmuuttopoliittinen ohjelma, sieltä voi lukea."

Niinistön mukaan mitään konkreettista ei voida sanoa tässä vaiheessa neuvotteluja.

Pirkko Ruohonen-Lerner ja europarlamentin eduskuntaan vaihtanut Sampo Terho eivät myöskään halua kommentoida sitä, mitä maahanmuutosta leikkaaminen tarkoittaa.

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa todetaan, että tavoitteena tulee olla nettomaahanmuuton laskeminen 1990-luvun tasolle.

Perussuomalaiset kiristäisi erityisesti perheenyhdistämisen ehtoja. Perheenjäsenensä Suomeen tuovan ihmisen, myös Suomen kansalaisen tai Suomesta kansainvälistä suojelua saaneen, pitäisi osoittaa tiettyä varallisuutta tai tuloja. Perheenkokoaja ei olisi saanut saada toimeentulotukea kahden edellisen vuoden aikana. Ainoastaan harvinaisen, varsinaisen pakolaisstatuksen saaneita vaatimus ei koskisi.

Jo nyt esimerkiksi Suomeen töihin tulevan ulkomaalaisen, joka haluaa tuoda mukanaan puolison ja kaksi lasta, pitää tienata vähintään 2 600 euroa kuukaudessa.

6 774 ihmistä sai oleskeluluvan perhesyistä viime vuonna. Perheenyhdistämiset ovat vaikeutuneet huomattavasti toissahallituksen päätösten vuoksi - esimerkiksi yksin Suomeen tulleiden lasten perheenyhdistämisistä hyväksyttiin vuonna 2013 vain yksi ja loput 156 hylättiin.

Perussuomalaiset kansanedustajat Simon Elo ja Juho Eerola sanovat maanantaina, että perheenyhdistämistä täytyy edelleen tiukentaa. He pienentäisivät myös pakolaiskiintiötä nykyisestä 1 050:sta, vaikka perheenyhdistämisen vaikeuttaminen on molempien mielestä tärkeämpi asia.

Juho Eerola uskoo, että keskustan kanssa voidaan neuvotella asiasta.

"Kyllä siellä on, mitä tunnen keskustan väkeä, ymmärrystä tälle."

Onko maahanmuutossa keskustan mielestä jotain leikattavaa, Juha Sipilä?

"Näihin palataan, ja näihin varmaan palataan kysymyksissäkin. Katsotaan nyt. En ota yksittäiseen leikkauskohteeseen kantaa, ennen kuin päästään neuvottelemaan", Sipilä sanoo Vihreälle Langalle eduskunnassa.

Sipilä antaa huomenna tiistaina kaikille eduskuntapuolueille listan kysymyksiä, joihin hän odottaa vastauksia jo tällä viikolla.

Maahanmuutossa on kuitenkin keskustalla ja perussuomalaisilla ollut aika eri linjat?

"Niin on. Me olemme nykyisen maahanmuuttopolitiikan jatkumon kannattajia", Sipilä sanoo.

Keskusta kannattaa lisäksi tarveharkinnan poistoa työperäisessä maahanmuutossa.

Varmana ministerinimenä pidetty Olli Rehn sanoi viime viikolla STT:lle, että perussuomalaiset joutuvat tarkastelemaan uudelleen useita vaaliohjelmansa kohtia, jos ja kun päästään hallitusneuvotteluihin.

Onko maahanmuutossa jotain, mistä voisi säästää?

"Säästäminen ei ole ensisijainen kysymys, vaan millä tavalla parannetaan kotoutumisen edellytyksiä muun muassa kielenopetuksen kautta, ja miten parannetaan edellytyksiä työperäiseen maahanmuuttoon", Rehn sanoo Vihreälle Langalle.

Juha Sipilän tavoite on esitellä ehdokkaat hallituspuolueiksi ensi viikolla. Sen jälkeen puolueet kokoontuvat varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Silloin selviää, kuinka suuren vaikutuksen perussuomalaisten maahanmuuttokannat saavat seuraavan hallituksen politiikkaan.