perjantai 3. huhtikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Raportti: Ulkomaisia taistelijoita virtaa islamistiterroristien riveihin enemmän kuin koskaan – Suomen osuus kasvussa

Ilta-Sanomat: Raportti: Ulkomaisia taistelijoita virtaa islamistiterroristien riveihin enemmän kuin koskaan – Suomen osuus kasvussa 3.4.2015

YK:n raportin mukaan ulkomailta lähdetään entistä innokkaammin terroristien riveihin tekemään hirmutekoja.

Yhdistyneet kansakunnat on julkaissut raportin, jonka mukaan yli 25 000 ulkomaista taistelijaa on matkustanut sotimaan ääri-islamilaisten terroristiryhmien kuten al-Qaidan ja islamilaisen valtion eli Isisin riveihin.

Asiantuntijoiden mukaan ulkomaisia taistelijoita virtaa järjestöihin enemmän kuin koskaan. Irakiin, Syyriaan, Libyaan ja Pakistaniin on matkustanut taistelijoita vähintään sadasta maasta.

Raportin mukaan he ovat muodostavat sekä välittömän että pitkäaikaisen uhan globaalille turvallisuudelle. Raportin mukaan Isisin lyöminen Irakissa ja Syyriassa voisi johtaa siihen, että kokeneet taistelijat hajaantuisivat ympäri maailmaa.

Ulkomaisten terroristitaistelijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, jopa 71 prosentilla vuoden 2014 puolivälistä kevääseen 2015.

”Valmistumiskoulu radikaalinuorille”

Suurin osa taistelijoista on Irakissa ja Syyriassa. Peräti yli 20 000. Raportissa kuvaillaan Irakia ja Syyriaa ”valmistumiskoulutukseksi” ääri-islamistinuorille.

Afganistanissa on tuhansia ja satoja Jemenissä, Libyassa ja Pakistanissa. Suuri osa taistelijoista on tullut Tunisiasta, Marokosta, Ranskasta ja Venäjältä.

Raportissa mainitaan, että Suomen osuus on kasvanut muun Malediivien sekä Trinidad ja Tobagon ohella.

Raportissa kehotetaan maita jakamaan tiedustelutietoja keskenään ulkomaisten terroristitaistelijoiden tunnistamiseksi. Tehokkain tapa estää ulkomaisia liittymästä terroristeihin on estää radikalisoituminen, värväys ja tulevien taistelijoiden matkustaminen.