tiistai 7. huhtikuuta 2015

Ilta-Sanomat: Lola Wallinkoski kertoi karun muiston rasismista Suomessa – ”Tiedätkö, miltä se tuntuu?”

Ilta-Sanomat: Lola Wallinkoski kertoi karun muiston rasismista Suomessa – ”Tiedätkö, miltä se tuntuu?” 7.4.2015

Lola Wallinkoski (kok) ja Olli Immonen (ps) kiistelivät ISTV:n Taistelupari-väittelyssä siitä, onko Suomi riittävän suvaitsevainen maa.

Wallinkosken mukaan Suomi on huomattavasti suvaitsevaisempi kuin parikymmentä vuotta sitten, mutta ei riittävän suvaitsevainen. Immosen mielestä suomalaiset ovat riittävän suvaitsevaisia muualta tulleita kohtaan.

Yhden epäkohdan Immonen löysi.

– Suomalaiset voisivat olla vieläkin suvaitsevaisempia, mitä tulee poliittisiin näkemyksiin ja mielipiteisiin, Immonen sanoi.

Immonen kertoi saaneensa tappouhkauksia.

– Vain sen takia, että kannatan Suomeen tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Suomessa syntynyt Wallinkoski kertoi rasismista, jota hän kohtasi lapsena.

– 80-luvun alussa pienenä tyttönä bussiin mennessä aikuinen mies nousi seisomaan ja sanoi, että älä tule tänne, teitä on ihan tarpeeksi. Sitä ei ole tapahtunut minulle enää, koska en ole enää pikkutyttö. Mutta aikuinen mies on varmaan vieläkin aikuinen mies ja hän ehkä käyttäytyy samalla tavalla jotain toista kohtaan.

– Maahanmuuttajaystävät, joiden kanssa olen puhunut, ovat kertoneet, että täällä suomalaiset saattavat sylkeä heitä päin kasvoja. Se on aika härskiä, Wallinkoski kertoi.

– Itse näen tällaiset tapaukset enemmänkin yksittäistapauksina, joita ei voi yleistää. Oman kokemukseni mukaan suomalaiset ovat hyvin suvaitsevaista kansaa, Immonen vastasi.

Wallinkoski alkoi haastaa Immosta. Katso yllä olevalta videolta, miten sanailu eteni.

– Oletko itse koskaan kokenut suvaitsemattomuutta? Wallinkoski tivasi.

– Olen kyllä kokenut, Immonen vastasi.

– Minkä perusteella? Sen perusteella, että valitsit perussuomalaiset. Se on oma valinta, Wallinkoski sanoi.

Muuten Immonen ei ollut kokenut suvaitsemattomuutta.

– Silloin, kun olit pieni, oletko kokenut mitään? Tiedätkö miltä se tuntuu? Wallinkoski kysyi.

– Kyllä se varmasti ikävältä tuntuu, Immonen myönsi.

Kehätuomari Harri Moision mielestä Wallinkoski vei väittelyssä voiton.

– Tykkään ihmisistä, joilla on täysin erinäköisiä näkökulmia, koska sellaisia tarvitaan. Siinä voi samalla kyseenalaistaa omat mielipiteensä, Wallinkoski kuvaili tunnelmia IS:lle väittelyn jälkeen.

Keskustelussa esiin nousseista, ikävistä kokemuksista 1980-luvun Suomessa Wallinkoski sanoi, että tällaiset kokemukset on hyvä pitää mielessä myös nykypäivänä.

Takavuosina koettua rasismia hän kuvailee ”aivan eri maailmaksi” ja ”jäätäväksi”.

– Tämän hetken yhteiskunnassa on paljon nuoria tyttöjä, jotka ovat muuttaneet muualta, ja jotka sanovat että heillä on samat lähtökohdat kuin minulla. No, 1970-luvulla syntyneet tietävät, missä tilanteessa silloin on oltu, eihän se ole lähelläkään tätä päivää, Wallinkoski totesi.

Vaikka suvaitsemattomutta esiintyy hänen mukaansa edellee, oman vaalikampanjansa aikana Wallinkoski ei ole ikävää palautetta juurikaan saanut.

– Luulen että minulla on jo niin vahva status suvaitsevaisuuden puolustamisessa, hän pohti.

Epäilevät kommentit ovat hänen mukaansa liittyneet enemmän missitaustaan.

– Tullaan sanomaan, että voi kun sinä olet kivan näköinen, ja kuinka olet tänään laittanut niin nättiä päälle. Että tässä on tällainen missi, joka ei osaa ajatella, että ei tiedä mistään mitään, se on se lähtökohta, Wallinkoski kuvaili.

– Julkkisehdokas joutuu perustelemaan lähes jokaiselle, miksi hän on lähtenyt mukaan, ja miksi hänet pitäisi valita. On oltava kaksi kertaa enemmän tosissaan.

Perussuomalaisten maahanmuutttoon kohdistuvat asenteet Wallinkoski haluaa kyseenalaistaa. Hän korostaa, että Suomi tarvitsee tulevina vuosina lisää maahanmuuttajia työtä tekemään, kun oma väestö ikääntyy.

– Ei ole suomalaisia, jotka haluavat tehdä tiettyjä töitä. Kuka ne tekee elleivät maahanmuuttajat?, Wallinkoski kyseli.