keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

HS: Sisäministeri Räsänen isovanhempien käännytyksistä: "Sotii oikeustajuani vastaan"

Helsingin Sanomat: Sisäministeri Räsänen isovanhempien käännytyksistä: "Sotii oikeustajuani vastaan" 1.4.2015

Ministeri sai kiinalaismiehen käännytyksen vuoksi pyytämänsä selvitykset. Tiukka linja yllätti Räsäsen.

Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kansalaisten ei yleensä kannata hakea oleskelulupaa työskentelyyn lapsenlapsensa hoitajina Suomessa, sillä seurauksena on tyypillisesti kielteinen päätös ja määräaikainen porttikielto koko Schengen-alueelle.

Tämä käy ilmi maahanmuuttoviranomaisten antamasta selvityksestä sisäministeri Päivi Räsäselle (kd). Räsänen pyysi selvitystä maaliskuussa sen jälkeen, kun Suomi käännytti kiinalaisen isoisän takaisin kotimaahansa. HS:n uutinen löytyy täältä.

"Käytäntö sotii omaa oikeustajuani vastaan", Räsänen kommentoi tiistaina tuoreiden selvitysten sisältöä.

HS kertoi maaliskuun alussa 62-vuotiaasta kiinalaiseläkeläisestä He Zhijianista, joka oli hakenut oleskelulupaa työskennelläkseen palkkaa vastaan tyttärensä perheessä lapsenlapsensa hoitajana Riihimäellä. Hän oli tehnyt työsopimuksen perheen suomalaisisän kanssa.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen ja määräsi kiinalaiseläkeläisen kahden vuoden maahantulokieltoon. Hän poistui Suomesta poliisien saattamana maaliskuun alussa.

Maahanmuuttoviraston mukaan työsuhde ei ollut uskottava ja kiinalaismies syyllistyi siten maahantulosäännösten kiertämiseen. Kiinalaismies ja hänen tyttärensä perhe kiistävät jyrkästi vilppiaikeet.

Sisäministeriön maahanmuutto-osasto ja Maahanmuuttovirasto ovat nyt antaneet Räsäsen pyytämät selvitykset. Vastausten perusteella isovanhemman on vähintäänkin vaikeaa saada tällaisessa tapauksessa oleskelulupa.

"On sinänsä täysin mahdollista, että isovanhempi hoitaa perheen lapsia. Sen sijaan Migri [Maahanmuuttovirasto] ei ole pitänyt yleensä uskottavana sitä, että isovanhemmalle maksettaisiin työstä palkkaa. Näin olleen hoitosuhteessa ei ole katsottu olevan kyse nimenomaisesti työsuhteesta vaan keinotekoisesta järjestelystä", sisäministeriön maahanmuutto-osasto toteaa.

Selvitysten mukaan kyse on tällöin maahantulosäännösten kiertämisestä. Sen vuoksi oleskeluluvan hakija saa myös maahantulokiellon riippumatta siitä, millaisesta "maahantulosäännösten kiertämisestä" on kyse.

Räsänen ihmettelee, miksi Maahanmuuttovirasto näyttää pitävän kategorisesti epäuskottavana, että ulkomaalainen isovanhempi voisi työskennellä aidossa työsuhteessa lapsenlapsensa hoitajana Suomessa.

Hänen mielestään ulkomaisilla isovanhemmilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet saada oleskelulupa tällaisessa tilanteessa.

"Jos oma lapseni olisi töissä vaikka Japanissa ja olisin itse vapaa lähtemään hoitamaan lapsenlapsia sinne työkseni, niin tuntuisi oudolta, jos se kiellettäisiin", Räsänen sanoo.

Räsänen kertoo pyytäneensä vielä lisäselvityksiä asiasta.

Hän haluaa "tarkemman analyysin" siitä, onko linja todella niin tiukka kuin hänen saamistaan vastauksista ymmärtää. Räsänen vaatii lisäselvitystä myös siitä, voisiko tilannetta korjata lainmuutoksella.

"Nykyinen hallitus ei ehdi enää muuttaa lakeja. Tämä asia on kuitenkin syytä selvittää", Räsänen sanoo.

He Zhijianin Suomessa asuvan tyttären puoliso Atro Aakala kertoo, että hänen appiukkonsa on hakenut käännytyspäätöksestä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Aakala kertoo, että käännytystapaus on uutisoitu HS:n maaliskuisen uutisen myötä myös joissakin kiinalaisviestimissä kuten valtiollisella televisiokanavalla.


Kiinalaismies haki oleskelulupaa työskennelläkseen lapsenlapsensa hoitajana
- Kiinalainen He Zhijian, 62, haki oleskelulupaa työskennelläkseen lapsenlapsensa hoitajana tyttärensä suomalais-kiinalaisessa perheessä Riihimäellä. Perheen isä olisi maksanut hänelle siitä palkkaa.
- Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen. Viraston mukaan kiinalaismiehen tarkoituksena oli kiertää perhesidettä koskevia maahantulosäännöksiä näennäisen työpaikan avulla. Mies valitti hallinto-oikeuteen, mutta se hylkäsi hänen valituksensa.
- Mies sai samalla kahden vuoden maahantulokiellon Suomeen ja muualle Schengen-alueelle. Hän poistui maasta 4. maaliskuuta poliisien saattamana.