torstai 30. huhtikuuta 2015

Helsingin Uutiset: Suomen pakolaismäärä voi kasvaa merkittävästi – ”EU-maiden hyväksyttävä sitovat kiintiöt”

Helsingin Uutiset: Suomen pakolaismäärä voi kasvaa merkittävästi – ”EU-maiden hyväksyttävä sitovat kiintiöt” 30.4.2015

Suomi voi joutua kasvattamaan merkittävästi vastaanottamiensa humanitaaristen siirtolaisen määrää, mikäli EU-parlamentin keskiviikkona hyväksymä päätöslauselma saa poliittista tukea unionissa.

Parlamentti kannatti äänestyksessä selvin luvuin esitystä, jonka mukaan EU-komission tulisi vahvistaa maakohtaiset ja sitovat kiintiöt turvapaikanhakijoiden jakamiseksi.

Päätöslauselman puolesta äänesti 449 parlamentaarikkoa. Vastaan oli 130 meppiä, ja tyhjiä ääniä kertyi 93.

Suomalaismepeistä esitystä kannattivat muun muassa Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Petri Sarvamaa (kok.). Vastustajien joukkoon kuuluu Jussi Halla-aho (ps.).

EU-maiden hallitusten muodostama Eurooppa-neuvosto on ollut haluton taakanjakomekanismien rakentamisessa. Meppien päätöslauselma on samalla paheksunta neuvoston kannalle.

Kiistely niin sanotusta taakanjakopolitiikasta on ryöpsähtänyt EU:ssa sen jälkeen, kun Afrikasta ja Lähi-idästä Välimeren yli pyrkivien siirtolaisten määrä on kasvanut. Samalla Välimereen hukkuneiden määrä on noussut tänä vuonna jo lähelle 2 000 ihmistä.

Tilanteesta hyötyvät salakuljettajat, jotka nyhtävät suuria summia laittomasti unioniin kuljettamiltaan ihmisiltä.

Ylivoimaisesti suurimman taakan turvapaikan hakijoista kantavat EU:ssa Saksa ja Ruotsi. Saksaan tuli viime vuonna noin 200 000 turvapaikanhakijaa, mikä on kolmannes koko EU-alueesta.

Ruotsiin tuli samaan aikaan yli 80  000 hakemusta ja Suomeen noin 3 600.

Ruotsiin tuleva pakolaismäärä koettelee monen ruotsalaiskunnan kantokykyä. Keskiviikon parlamentin istunnossa kiivaimpiin taakanjaon kannattajiin kuuluikin ruotsalaismeppi Cecilia Wikström.

Parlamentti vaatii myös, että unioni tekee kaiken voitavansa, jotta uudet siirtolaiskuolemat merellä vältetään. Etsintä- ja pelastusoperaatioita merellä halutaan laajentaa ja operaatiosta halutaan pysyvä.

Lisäksi parlamentti vaatii tiiviimpää yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ja toimia ihmiskauppaa vastaan.

Osa poliitikoista olisi valmiita myös avaamaan laillisia maahantuloväyliä unioniin. Tällaiset vaatimukset saavat eniten kannatusta parlamentin vasemmistopolitiikoissa. Vaatimuksen toteutuminen on silti epätodennäköistä.

Toisen ääripään mukaan pakolaisia ei voida päästää unioniin nykyistä enemmän, vaan tehokkainta olisi tarjota apua suoraan lähtömaihin.