tiistai 17. maaliskuuta 2015

Yle: Suomen juutalaisyhteisö jopa otollinen kohde terrorismille

Yle: Suomen juutalaisyhteisö jopa otollinen kohde terrorismille 17.3.2015

Dosentti Eero Kuparisen mukaan terroriteot suomalaista juutalaisyhteisöä kohtaan ovat täysin mahdollisia. Kuparinen pohti Suomen olevan jopa otollinen kohde terroriteolle, sillä Suomessa teko saisi merkittävästi julkisuutta.

Ajankohtaisen kakkosen tiistaina haastattelema Kuparinen vertaa Suomen tilannetta Tanskaan sanoen, että tuskin Tanskassakaan vielä jokin aikaa sitten osattiin ajatella, että uhka todella voisi konkretisoitua. Kuparinen lisää, että uhka voi tulla myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Ei tarvitse välttämättä ajatella niin, että tekijät olisivat sellaisia, jotka asuvat Suomessa, vaan ne voivat hyvin olla jostain muualta.

Kuparinen pohtii Suomen olevan jopa otollinen kohde terroriteoille.

– Periaatteessahan tämä olisi erinomaisen otollinen terrorismikohde, koska tämä on niin rauhallinen yhteisö, niin terroriteko saisi julkisuutta merkittävästi enemmän, kuin jossain sellaisella alueella, jossa terrori on arkipäivää.

Antisemitismin kitkeminen hankalaa

Kuparisen sanoo antisemitismin kitkemisen olevan todella hankalaa, mutta näkee Lähi-idän tilanteen olevan siinä merkittävässä roolissa.

– Perinteisen antisemitismin kitkeminen on erittäin hankalaa, mutta tilannetta helpottaisi huomattavasti se, että Lähi-idän tilanne saataisiin rauhanomaiseen ratkaisuun.

– Se poistaisi ääri-islamilaisilta sen aiheen, minkä takia he ovat antisemiittejä.

Israelin parlamenttivaaleihin Kuparinen ei suhtaudu kovinkaan toiveikkaasti.

– Enin, mitä toinen osapuoli on valmis tarjoamaan, ei riitä siihen minimiin, mitä toinen vaatii.

– Osapuolet eivät ole tähän mennessä löytäneet toisiaan ja voisi ajatella, että molemmilla puolilla olisi syytä katsoa peiliin. Ja hyvin syvään.