tiistai 17. maaliskuuta 2015

Yle: Rasismin torjunta ei vaadi sankaria – arkiset teotkin riittävät

Yle: Rasismin torjunta ei vaadi sankaria – arkiset teotkin riittävät 17.3.2015

Asenteet ovat koventuneet ja kynnys rasistiseen huuteluun on alentunut Suomessa, sanoo SPR:n suunnittelija Emilia Fagerlund. Arkipäivän teoilla asiaan voisi kuitenkin puuttua meistä jokainen.

Suomen punainen risti kampanjoi tällä viikolla rasismia vastaan Asennematka-nimisellä rekkakiertueella. SPR:n viesti on se, että rasismin vastustaminen ei vaadi sankaritekoja, vaan nimittelyyn, huuteluun ja arkipäivän ennakkoluuloihin voi puuttua jokainen.

SPR:n monikulttuurisuustyön suunnittelijan Emilia Fagerlundin mielestä huolestuttavinta tällä hetkellä on asenneilmaston kovettuminen.

– Tänä aamunakin kun seurasin sosiaalisessa mediassa sitä keskustelua, mitä meidän kampanjamme on kirvoittanut, niin se on aika aggressiivista, Fagerlund sanoo.

– Ihmisten kynnys siihen, että huudellaan todella törkeitäkin, on laskenut.

Nimittely ja huutelu on yleistä

Tutkimukset osoittavat, että rasismi ja kiusaaminen ovat yleisiä kouluissa. Karihaaran koulun Jasper Riikonen ja Eelis Männikkö ovat törmänneet nimittelyyn omalla luokallaan.

– Meidän luokalla on oppilas, joka on Saksasta. Häntä on nimitelty natsiksi, pojat kertovat.

– Luokan tytöt kertoivat asiasta opettajalle, joka otti haukkujat puhutteluun.

Karihaaran koulun rasisminvastainen työ sai SPR:ltä tiistaina kiitosta. Lisäksi koulun draamaryhmän tekemä video aiheesta valittiin rasisminvastaisen viikon videokilpailun voittajaksi.

Kasvattajien rooli on tärkeä

Emilia Fagerlundin mielestä kasvattajien, eli vanhempien ja opettajien, rooli asenteiden siirtämisessä on tärkeä.

– Voi kysyä, että mistä lapset nämä rasistiset asenteensa omivat? Siksi on tärkeä tavoitella rasisminvastaisella työllä myös vanhempia, Fagerlund muistuttaa.

SPR:n Asennematka-kampanja alkoi maanantaina Rovaniemeltä. Tiistaina rekkakiertue pysähtyi Kemin Karihaaran koululla ja se jatkaa läpi Suomen viikon aikana.