perjantai 6. maaliskuuta 2015

Turun Sanomat: Turun kurdit: Suomi käännyttää iranilaismiehen varmaan kuolemaan

Turun Sanomat: Turun kurdit: Suomi käännyttää iranilaismiehen varmaan kuolemaan 7.3.2015

Noin parikymmentä Turun kurdia kerääntyi puolenpäivän aikaan perjantaina osoittamaan mieltään Turun pääpoliisiaseman edustalle.

He tulivat paikalle osoittaakseen tukeaan iranilaiselle turvapaikanhakijalle, jonka Suomen viranomaiset ovat ilmeisesti torstaina päättäneet käännyttää maasta. Turun Sanomien tietojen mukaan miehen tapausta käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tänään kello 15.

Pääpoliisiaseman edustalle saapuneet miehet kertoivat käännytetyn miehen olevan noin 40-vuotias insinöörimies. Etnisyydeltään hän on iraninazeri. Hän on asunut Turussa viime parin vuoden ajan.

Mielenosoittajat eivät tienneet, millä perustein mies on päätetty käännyttää pois Suomesta, mutta he pelkäsivät päätöksen olevan kohtalokas virhe.

Miehen kerrottiin joutuvan Iranissa välittömään hengenvaaraan, sillä hänet tunnetaan Iranin vallanpitäjien arvostelijana, jonka nimi on ollut esillä Iranin mediassa. Hän on muun muassa osallistunut Helsingissä Iranin suurlähetystön edustalla järjestettyihin mielenosoituksiin, joissa on arvosteltu Iranin ihmisoikeustilannetta.

Mieltään osoittaneiden maahanmuuttajien luonnehdinnan mukaan käännytetty on koulutettu ja maltillinen henkilö, jonka kohtaloksi on koitumassa mahdollisesti se, että hän on maahan tullessaan oleskeluvan saantiin luottaen kertonut itsestään Suomen viranomaisille hyvin avoimesti.