lauantai 21. maaliskuuta 2015

Länsiväylä: Espoolaisnuori kertoo: ”Näin Isis painostaa Suomessakin”

Länsiväylä: Espoolaisnuori kertoo: ”Näin Isis painostaa Suomessakin” 21.3.2015

Espoolaisnuorta on uhkailtu ja painostettu väkivalloin, että hän lähtisi taistelemaan asejoukkoihin ulkomaille.

Irakilaistaustainen Sagr Hamdan, 25, kertoo omiin kokemuksiinsa perustuen, että terrorijärjestö Isis toimii jo Suomessa. Hänen mukaansa tilanne on pahempi kuin on annettu ymmärtää.

Viisivuotiaana Irakista perheineen Suomeen tullut Hamdan on itse väistellyt kaksi vuotta uhkauksia ulkomaalaistaustaisilta henkilöiltä, jotka vaativat häntä osallistumaan terroritekoihin Irakissa ja Syyriassa.

Nyt nuorukainen haluaa kertoa tarinansa, koska ei aio pelätä. Hamdania on uhkailtu ja pahoinpidelty, mutta hänen päätään ei ole käännetty.

– En halua sotia. Olen nähnyt sitä tarpeeksi, haluan vain rauhaa.

Hamdan muutti jo kertaalleen pois Espoosta ja vetäytyi sosiaalisesta mediasta. Hän vaihtaa puhelinnumeroaan yhtenään, sillä uhkausviestejä tulee muun muassa Facebookin ja WhatsAppin kautta. Osan henkilöistä on hänen entisiä ulkomaalaistaustaisia kavereitaan Leppävaarasta.

Syiksi vainolleen hän uskoo maailmankatsomuksensa ja ulkonäkönsä. Hän pitää partaa kuitenkin mallintöidensä ja muodin takia. Hän ei halua tulla leimatuksi ulkonäkönsä perusteella.

Hamdania haastetaan kaduilla toistuvasti keskusteluihin uskonnosta. Viime joulukuussa hänet pahoinpideltiin Pasilan asemalla sen jälkeen, kun keski-ikäinen mies oli vaatinut häntä käymään moskeijassa. Kun Hamdan ei suostunut, mies vannoi, että ”kuolema tulee ovellesi”.

Myöhemmin Hamdan liitettiin WhatsApp-ryhmään, jossa oli jo valmiiksi 105 jäsentä.

– Se oli Isisin WhatsApp-ryhmä.

Ryhmän kautta tuli pyyntöjä osallistua taisteluihin Syyriassa. Seuraavassa kohtaamisessa miehet pyysivät Hamdania allekirjoittamaan paperin, jolla hän olisi ”antanut itsensä” järjestölle.

– Toivottavasti suomalaiset eivät pidä Isisin joukkoja muslimeina. Niillä ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Se on politiikkaa.

Hamdan selitti miehille, ettei jihad tarkoita tappamista eikä hän aio lähteä taistelemaan. Kun Hamdan kieltäytyi allekirjoittamasta, miehet alkoivat herjata ja uhkailla.

Vastaavaa on sattunut hänelle ja hänen veljelleen aiemminkin. Myös muita nuoria on ahdisteltu ja houkuteltu asejoukkoihin, osa on lähtenytkin. Hamdan tuntee heistä muutamia.

Edellisenä kesänä neljä ”partamiestä” tuli puhumaan Hamdanille uskonnosta kauppakeskuksessa vaativaan sävyyn ja myöhemmin samana vuonna Rautatientorilla iso joukko ulkomaalaistaustaisia kävi hänen kimppuunsa.

– Toivoisin, että poliisi tekee työnsä, sillä Isis on jo täällä, hän sanoo.


Hamdan ei usko kostoon – ”Olen nähnyt tarpeeksi”

Datanomiksi opiskellut Sagr Hamdan kertoo, että ilmapiiri kantaväestön ja ulkomaalaistaustaisten kesken on kiristynyt viime vuosina.

– Ymmärrän kyllä miksi. Olen itsekin shokissa siitä, mitä näen. Mutta me olemme yhtä peloissamme. Ja meitä yritetään vetää mukaan sinne.

Hamdan ei usko kostoon ja väkivaltaan, vaikka hänen paras ystävänsä pahoinpideltiin kuoliaaksi Leppävaarassa pari vuotta sitten. Laajalti uutisoitu viharikos järkytti espoolaisnuoria ja herätti joissain myös vaatimuksia kostoon.

Hamdan masentui tapahtuneesta pitkäksi aikaan. 17-vuotias somalinuorukainen kuoli suomalaismiehen pahoinpitelyn seurauksena. Pahoinpitelijä sai kuusi vuotta vankeutta.

– Mielestäni kyse oli kohtalosta, joka tapauksessa. En halua kostaa. Olen nähnyt sitä tarpeeksi, haluan vain, että kaikki saisivat elää rauhassa ja vapaina.

En välitä, minkä värinen joku on tai mikä on hänen uskontonsa.”

Suomessakin mieluummin siviilipalveluksen suorittava Hamdan ei ole taipunut uhkailujen ja painostuksen alla, vaikka häntä on toistuvasti pyydetty lähtemään Syyrian taisteluihin. Häntä vaaditaan osallistumaan taisteluun uskonnon nimissä, mutta Hamdanin mielestä Isisin toiminnalla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa.

– Yksikään muslimi ei tekisi tuollaista. Tappaminen on väärin.

Hamdan on myös ärsyyntynyt jatkuvista kyselyistä siitä, onko hän shiia vai sunnimuslimi. Se ei ole olennaista. Hän oppi itse eron vasta kymmenen vuotta sitten median välityksellä.

– En välitä, minkä värinen joku on tai mikä on hänen uskontonsa, kunhan on hyvä ihminen.