tiistai 3. maaliskuuta 2015

Keskisuomalainen: Mies listasi "rotupettureita" ja "juutalaisia" – tuomittiin sakkoihin

Keskisuomalainen: Mies listasi "rotupettureita" ja "juutalaisia" – tuomittiin sakkoihin 3.3.2015

Sadoista ihmisistä tietoja kerännyt mies on tuomittu sakkoihin Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Mies liitti ihmisiin tietoja muun muassa näiden etnisestä taustasta ja poliittisesta vakaumuksesta. Oikeuden mukaan hän syyllistyi henkilörekisteririkokseen.

Sakko on suuruudeltaan syyttäjän vaatimuksen mukainen 50 päiväsakkoa, jota syyttäjä luonnehti tuntuvaksi sakkorangaistukseksi. Tuomitun tuloilla sakkosumma jää kuitenkin 300 euroon.

Sakkojen lisäksi tuomittu joutuu maksamaan vahingonkorvauksia kymmenille ihmisille, joiden tietoja hän keräili. Korvaukset ovat muutamia satoja euroja henkeä kohti, useimmat 300 euroa. Osa rekisteriin joutuneista ei vaatinut korvauksia.

Mies keräsi henkilörekisteriin tietoja erityisesti Facebookin kautta. Hän jaotteli ihmisiä muun muassa "juutalaisiin", "vasemmistolaisiin" ja "rotupettureihin". Listalla oli myös satoja kuvia henkilöistä.

Liittyy kirjastopuukotukseen

Tuomio liittyy parin vuoden takaiseen kirjastopuukotukseen Jyväskylässä. Itse puukotukseen päättyneestä tappelusta tuomiot on annettu jo aikaisemmin.

Puukotukseen kärjistynyt tilanne sattui tammikuussa 2013 Jyväskylän kirjastossa. Kolme miestä pyrki sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen. Kaksi tilaisuuden järjestäneen yhdistyksen edustajaa esti heidän pääsynsä saliin.

Itse puukotuksesta oikeus antoi tuomiot tammikuussa. Mies, joka sai syytteen henkilörekisteririkoksesta, sai tammikuussa sakot muun muassa avunannosta kokouksen estämisen yritykseen.

Puukottaja taas sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Hän on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin myös kaksi keskustelutilaisuuden järjestäjän edustajaa, toisen pahoinpitelystä ja toisen pahoinpitelyn yrityksestä.