maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kansan Uutiset: ”Laki paperittomista olisi suojellut suomalaisten terveyttä”

Kansan Uutiset: ”Laki paperittomista olisi suojellut suomalaisten terveyttä” 16.3.2015

Argumentit, joilla vastustettiin lakia paperittomien terveyspalveluista perustuvat väärinkäsityksiin, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautien osaston johtaja Mika Salminen THL:n blogissa. Tartuntatautien ehkäisyn kannalta hän pitää lain kaatumista viime viikolla huonona asiana.

Lauantaina työnsä päättänyt eduskunta ei ehtinyt käsitellä asiaa SDP:n Kari Rajamäen ja perussuomalaisten yhteispelin takia. Lain vastustamista perusteltiin sillä, että se houkuttelee ajan takaa hiviä tai tuberkuloosia sairastavia hakemaan ilmaista hoitoa Suomesta, mikä romahduttaisi Suomen terveydenhuollon talouden.

”Pelolle ei ole perustetta. Kokemus ja tutkittu tieto osoittavat sen vääräksi. Maasta toiseen ei kerta kaikkiaan muuteta terveyspalveluiden perässä, vaan lähes aina työn takia tai perhejäsenten mukana. Muuttajat ovat päinvastoin yleensä muuta väestöä terveempiä”, Salminen kirjoittaa.

Hänen mukaansa EU-jäsenyys avasi Suomen terveydenhuoltojärjestelmän jäsenmaiden kansalaisille. Kymmenettuhannet hiv-infektiota tai tuberkuloosia sairastavat virolaiset tai latvialaiset voisivat hakeutua laillisesti Suomeen. Näin ei ole käynyt.

”Sekä Pietarin, Tallinnan että Riian hiv-positiiviset ovat pääosin suonensisäisten huumeiden käyttäjiä ja jossain määrin heidän seksipartnereitaan. Heillä on hädin tuskin voimavaroja liikkua edes lähiseudullaan, puhumattakaan toiseen maahan ja vieraaseen kulttuuriin muuttamisesta.”

”Paperittomille lapsille, raskaana oleville naisille ja joillekin vakavasti sairaille hoidon takaava laki ei olisi missään tapauksessa vaarantanut Suomen julkisen terveydenhuollon taloutta.”

Olisi suojellut suomalaisia

THL:n Mika Salmisen mukaan laki paperittomien terveydenhuollosta olisi suojellut kaikkia suomalaisia. Jollakulla paperittomalla saattaa olla tietämättään tuberkuloositartunta. Toteamattomana ja hoitamattomana tartunta voi helposti levitä eteenpäin keneen tahansa. ”Siksi tartuntatautien ehkäisylle on oleellisen tärkeää saada myös tämä haavoittuva väestöryhmä hoidon piiriin.”

Hoidettu tuberkuloosi ei tartu, ja hiv-infektion hoito poistaa tarttumisvaaran käytännössä lähes kokonaan.

”Näyttää siltä, että väärän tiedon tai heikon ymmärryksen perusteella tehty yksilöratkaisu estää suomalaisten terveyden suojelun kannalta tärkeän lain voimaantulon vähintään joksikin aikaa. Samalla menetimme mahdollisuuden osoittaa, että Suomi suhtautuu vakavasti ihmisoikeuksiin, ei pelkästään puheissa vaan myös teoissa.”