perjantai 6. maaliskuuta 2015

HS: Supo: Radikaali-islamistisen väkivallan uhka noussut Suomessa

Helsingin Sanomat: Supo: Radikaali-islamistisen väkivallan uhka noussut Suomessa 6.3.2015
Suojelupoliisin vuosikertomus 2014 (pdf)

Suuri osa suomalaisista antaisi suojelupoliisille uusia lailla säädettyjä toimivaltuuksia terrorismin ja muiden valtion turvallisuusuhkien torjuntaan, käy ilmi suojelupoliisin tuoreesta vuosikertomuksesta.

Suojelupoliisin tilaamassa kyselyssä 80 prosenttia vastaajista oli täysin tai osittain samaa mieltä uuden lainsäädännön tarpeellisuudesta. Seitsemän prosenttia vastaajista oli puolestaan täysin tai osittain eri mieltä tarpeesta.

Kyselyssä ei määritelty, mitä nämä uudet toimivaltuudet olisivat.

Enemmistö eli 69 prosenttia vastaajista koki, että suojelupoliisi on selviytynyt tehtävistään melko hyvin tai erinomaisesti. Neljä viidestä vastaajasta ilmoitti luottavansa Supoon melko paljon tai paljon.

Suojelupoliisi toteaa vuosikertomuksessaan, että organisoituneen terrorismin uhka Suomea tai sen väestöä kohtaan on edelleen matala. Yksittäisten radikaali-islamististen väkivallantekojen uhka on kuitenkin noussut Suomessa ja muualla Euroopassa.

"Tällaisten tekojen taustalla voivat olla radikalisoituneet henkilöt tai pienryhmät, jotka toimivat täysin itsenäisesti tai joilla saattaa olla kytköksiä ulkomailla toimiviin väkivaltaisiin verkostoihin. Ulkomaisissa konflikteissa – erityisesti Syyriassa – aseelliseen toimintaan osallistuvien ja sieltä Suomeen palaavien henkilöiden lukumäärä on kasvussa", suojelupoliisi toteaa terrorismin uhka-arviossaan.

Supon mukaan terrorismin uhkan arviointi on entistä vaikeampaa.

Kotimaiseen ääriliikehdintään liittyviä rikoksia ilmeni suojelupoliisin mukaan viime vuonna suhteellisen vähän. Valtaosa rikoksista oli äärioikeistolaisten ryhmien tekemiä pahoinpitelyjä.

Yksikään kotimainen ryhmä tai yksittäinen henkilö ei tiettävästi syyllistynyt terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn väkivallantekoon tai sellaisen valmisteluun.

"Viranomaisten yhteistyön ansiosta paljastui muutamia suunnitelmia laajemmista väkivaltaisuuksista. Nämä suunnitelmat eivät olleet kuitenkaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä", vuosikertomuksessa todetaan.

Suojelupoliisi teettää vuosittain kyselytutkimuksen kansalaisten käsityksistä suojelupoliisin toiminnasta. Tuorein kysely tehtiin marras–joulukuussa. Haastatteluja tehtiin 1 003 kappaletta. Otos edustaa Suomen 15–70 vuotta täyttänyttä väestöä lukuun ottamatta Ahvenanmaata.