lauantai 7. maaliskuuta 2015

HS: Keskustan ehdokkaiden näkemyksissä maahanmuuton helpottamisesta isoja eroja

Helsingin Sanomat: Keskustan ehdokkaiden näkemyksissä maahanmuuton helpottamisesta isoja eroja 7.3.2015

Puolueista perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaat suhtautuvat kaikkein kielteisimmin siihen, että EU-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden maahanmuuttoa Suomeen helpotettaisiin.

Myönteisimmin työvoiman maahanmuuttoon EU:n ulkopuolelta suhtautuvat vihreiden, rkp:n ja kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat, selviää HS:n Vaalikoneeseen vastanneiden kansanedustajaehdokkaiden vastauksista.

Keskustan kansanedustajaehdokkaat työperäisen maahanmuuton helpottaminen jakaa aika lailla tasan kahteen leiriin.

Keskustan ehdokkailla ei tosin ole kovin vahvoja kantoja työvoimaperäisen maahanmuuton rajoituksiin.

Vaasan vaalipiirin keskustalaisen ehdokkaan Anne Niemen mukaan työperäisen maahanmuuton lisääminen on sinällään hyvä keino saada työvoiman tarve ja tarjonta kohtaamaan toisensa.

"Kuitenkin myös omilla kansalaisilla tulisi olla töitä", hän sanoo.

Savo-Karjalan vaalipiirissä keskustan ehdokkaana eduskuntaan paluuta tavoitteleva Hannakaisa Heikkinen on jokseenkin sitä mieltä, että työvoiman maahanmuuton rajoituksia pitäisi poistaa.

"Tälläkin hetkellä ulkomainen työvoima on tiettyjen alojen pelastus: esimerkiksi maatalous- ja puutarha-alalle, marjanviljelyyn ja joillekin teollisuudenaloille on ollut hyvin vaikea saada suomalaista työvoimaa. Yrittäjien kohtaama työlupabyrokratia on kuitenkin kohtuuton ja työluvan saaminen voi kestää jopa vuosia", hän vastaa Vaalikoneessa.