keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Yle: Monikulttuurisuus lisää uskontojen välistä kanssakäymistä: "Kun on tietoa, ei ole tilaa ennakkoluuloille"

Yle: Monikulttuurisuus lisää uskontojen välistä kanssakäymistä: "Kun on tietoa, ei ole tilaa ennakkoluuloille" 4.2.2015

Epämuodollinen vuoropuhelu uskontojen välillä on lisääntynyt, arvioivat uskontokuntien edustajat. Yhteistyötä on pyritty rakentamaan myös muodollisempia reittejä pitkin uskontokuntien vuoropuheluryhmissä.

Maahanmuutto lisää uskontojen välistä yhteistyötä Suomessa.

Tampereen evankelis-luterilaisessa, katolilaisessa ja ortodoksisessa seurakunnassa on huomattu, että uskonto on toissijainen juttu maahanmuuttajien kotouttamisessa. Uskonnolliset tavat yhdistävät, vaikka uskonto olisikin eri, sanoo Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Aleksej Sjöberg.

Strykowski pitää uskontokuntien välistä yhteistyötä tärkeänä, mutta pelkkä kokouksissa istuminen ei ole pääasia. Oikeaa, henkilökohtaista vuorovaikutusta tarvitaan.

– Kun on tietoa toisista uskonnoista, ei ole tilaa ennakkoluuloille.

Sunnimuslimien toiveesta uskontodialogiryhmä koostuu vain kirjauskontojen edustajista. YK:n uskontojen välisen yhteisymmärryksen viikolla tiistaina Museokeskus Vapriikissa järjestettyyn paneelikeskusteluun kutsuttiin myös bahá'íyhteisön jäseniä.

Tampereen bahá'íyhdyskunnan henkisen neuvoston jäsen Seppo Uimonen toivoo, että myös muiden uskontojen edustajat pääsisivät tiukemmin mukaan Tampereella tehtävään uskontojen väliseen yhteistyöhön.– Ortodoksinen tyttäreni ymmärtää muslimiystävänsä huivin käytön, sillä meidänkin uskonnossamme osa naisista käyttää huivia.

Tampereen katolilaisen Pyhän Ristin seurakunnan kirkkoherra Zenon Strykowski uskoo, että jokapäiväiset asiat ovat etusijalla.

– Arkiset asiat ovat tärkeitä uudessa maassa. Samojen asioiden kanssa painii usein toinen maahanmuuttaja, jolloin uskontotausta ei ole oleellinen. Irakilainen aktiivinen meidän seurakuntamme jäsen on opettanut meille paljon islamista.

Seurakuntien työntekijät pitävät yhteyttä

Muodollisen yhteistyön lisäämiseen pyritään myös seurakunnissa ja uskonnollisissa yhteisöissä erilaisten tapaamisten avulla. Muslimien ja kristittyjen välisissä vuoropuhelutapaamisissa joskus leimahtaa, mutta ystäviä ollaan silti.

– Väärinkäsitysten oikaisemisessa tulee eniten sanaharkkaa, mutta siinä tappelevat asiat, eivät ihmiset, sanoo Tampereen evankelis-luterilaisesta seurakunnan diakoni Heidi Repo, joka teki aloitteen ryhmän perustamisesta.

Kristittyjen ja muslimien uskontodialogiryhmään osallistuu edustajia sunni- ja shiiamuslimeista sekä katolisesta, evankelis-luterilaisesta ja ortodoksisesta seurakunnasta. Se on kokoontunut vuosikymmenen ajan neljästi vuodessa. Ryhmä on muun muassa vieraillut sairaalassa kertomassa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille, miten eri uskonnoissa kohdellaan vainajia.

Tavalliset seurakuntalaiset halutaan mukaan

Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtajan Mustafa Karan mukaan yhteistyö on edennyt hämäläisille tyypilliseen tapaan verkkaisesti. Hänen mukaansa seurakuntien tavallisia jäseniä pitäisi tuoda aktiivisemmin yhteen.

Revon mukaan tutustumismahdollisuuksia seurakuntalaisille on järjestetty esimerkiksi moskeijaan.

– Surullista kyllä, ihmisillä on vähän kiinnostusta lähteä tutustumaan toisten uskontoihin. Asiasta kiinnostuneet järjestävät tutustumiskäyntejä itsenäisesti, kertoo Repo.